Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Miért gyorsabbak az 50-es...

Miért gyorsabbak az 50-es "gyorsasági" mopedek mint a robogók?

Figyelt kérdés
Pl.: Yamaha TZR 50. Nagy tömegük ellenére (130 kg) fürgék. Miért? Azért mert sokkal magasabb fordulaton üzemelnek? Pl 9-10.000.-ig is szokták és lehet pörgetni. A gyorsaság alatt végsebességet értek, mert azért a robogók jól gyorsulnak, de még a legjobbak sem visznek 75 km/h fölött. Pl.: Yamaha Aerox. Na persze óra szerint ez is visz 90-et, de tapasztalatból mondom hogy ez nem valós adat, GPS-el nem egy ismerősöm és jómagam is bemértem. Gyári kmóra szerint rendszerint 90-100 km/h között mozog a végsebességük a gyorsasági 50-eseknek. Ez mennyire valós?

2014. jan. 7. 20:36
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:
70%
azért a legtöbb autónál/motornál ez nem így van, mert gyárilag úgy vannak áttételezve, hogy legnagyobb fokozatban, kb max telj leadásnál érik el a végsebességet. Én még nemigen látam pl. olyan autót, ami azért érte el a végsebességét, mert pl. 5-ikben letiltott, mert olyan rövid a váltóáttételezése. Ráadásul egy 6 sebességes váltál már simán ki lehet úgy osztani hogy a legnagyobb végsebességet hozzák ki a motor teljesítményének megfelelően, és a gyorsulás is kb. optimális legyen
2014. jan. 8. 23:09
 12/15 anonim válasza:
100%

A vitátoktól kicsit visszakanyarodnék az eredeti kérdéshez.

Amellett, hogy a fokozatmentes váltó sokkal veszteségesebb(ami végsebességnél mutatkozik meg nagyon), az aerodinamika is rosszabb, nem elhanyagolandó tény a kerékméret sem. Nem akarom levezetni de hidd el nekem, hogy nagyobb kerékkel gyorsabban lehet menni(persze ez sem ilyen egyszerű azért de van ilyen is). A következő dolog a gumi méret. Egy 50-es sportmotornak elég virsli gumijai vannak egy 50-es sport robogóéhoz képest. A gördülési ellenállás is nagyobb a szélesebb gumi miatt(és egyébként a kisebb kerékátmérő miatt is mivel nagyobb felületen érintkezik a gumi az aszfalttal).

Szőrszálhasogatásnak tűnnek ezek a dolgok de abból indulj ki, hogy a végsebesség négyzetesen arányos az erővel. Ergo ha 2-szer olyan gyorsan akarsz menni 4-szer annyi erő kell, és emiatt számít minden ilyen kis hülyeség.

2014. jan. 10. 21:43
 13/15 A kérdező kommentje:
Utolsó nagyon köszi a választ
2014. jan. 11. 20:29
 14/15 anonim ***** válasza:
7-es: pont fordítva van...ha a hásót kisebbíted, akkor szarabb a gyorsulás,és talán hosszabb a vége, és fordítva...
2014. febr. 20. 10:18
 15/15 anonim ***** válasza:
16%

A robogó veszélyesebb, gyárilag ezért alacsonyabb sebességet terveznek vele.

Az ember előbb veszi rá magát hogy rendes motort tunningoljon, mint robogót.

Különben nekem Derbi Sendam van 50-es Supermoto kerekekkel és így az is 90-et megy, terep gumikkal szar volt. Íg jó mert rendes úton lehet tartani a sebességet az autósokkal. Úgy gondolom biztonságosabb is, mint hogy 60-70-nel menne az ember mert igy nem előznek meg annyian. Kevesebb előzés kevesebb baleset.

2014. máj. 21. 17:47
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!