Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Kocsiba LED-ekhez túlfesz...

Kocsiba LED-ekhez túlfesz elleni védelem?

Figyelt kérdés
Nemrég a kocsimban kicseréltem rengeteg izzót ledre, de hogy hosszú életűek legyenek kéne valami túlfesz elleni védelem. Hallottam, hogy van valami akksira köthető olcsó cucc ami jó is ?!? Tud valaki adni némi tájékoztatást?

2013. dec. 16. 21:00
1 2 3
 21/27 A kérdező kommentje:
...soros ellenállás meg mindegyik előtt van, mert írtam hogy ezek kocsiba való T10, C10W, és C5W foglalatú komplett led fényforrások.
2013. dec. 23. 18:54
 22/27 anonim ***** válasza:
100%

Ezek szerint főbb vonalakban ismered a ledek működési paramétereit, ha jól értem és konkrét megoldás érdekel, nem az elve. Gyáriban nem tudom van-e ilyen egység, amit rá kötsz a 12-15 Voltra és csak 12 V jön ki belőle. Az áteresztő stabilizátos 0.7 V-ot eleve levesz.

Ilyent készíteni a legegyszerűbb. Viszont biztosítékot mindenképp kell elé tenni, nehogy a házi barkács holmi tüzet okozzon.

"A kérdező kommentje:

..Viszont nem fogok a kocsiban minden led elé stab IC-t, de még csak egy plusz ellenállást se forrasztatni az tuti,.."

Egy plusz ellenállás a minimum. Annál kevesebből stabilizátor nem lehet készíteni, de venni sem.

"A kérdező kommentje:

...soros ellenállás meg mindegyik előtt van, mert írtam hogy ezek kocsiba való T10, C10W, és C5W foglalatú komplett led fényforrások."

Az gyárilag beállítja 12 Volt mellett az üzemi áramot.

Töltéskor felszalad 15 Voltra, az már kicsit sok neki.

A led tápfeszültségét függetlenné kell tenni az akku feszültségétől. Erre két jó megoldás is létezik.

Egyik, hogy a led áramát kicsivel eleve csökkented. Egy olyan áram korlát (ellenállás) kell hozzá, ami magasabb feszültséghez, legalább 15 Volthoz illeszti a gyárilag 12 Volthoz tervezett ledes fényforrást.

Másik megoldás, hogy egyetlen stabilizátor IC-vel megépítesz egy 12 Voltos stabil feszültségű "tápegységet", ami az akkuról működik. Az kb 1A-t könnyedén elvisel, de van ami többet is. Arra az egy tápra kell kötni minden olyan ledet, amit használsz. persze a megengedhető össz. áramot nem szabad túllépni.

Na de ha "még csak egy plusz ellenállást se vagy hajlandó be forrasztatni a ledek elé, nem más áramkört akkor hogyan is gondoltad megoldani? Ránézésre nem fog beállni az áram és a feszültség.

2013. dec. 24. 00:47
 23/27 anonim ***** válasza:

Vergődsz mint disznó a jégen. Vettél valami hulladék olcsó fosadék ledeket, aztán az autód elektromos rendszerébre akarsz belebágerolni, hogy ne égjenek ki. Mer' hogy a havaroké is folyton kiég. Mert a haverok is fillérb...ó olcsójánosok, azért.

Érdekes módon nekem a jobb minőségű (nem Villányi úti gagyiledbolt, nem Homasita) ledek évek óta mennek. Van köztük gyári, van saját barkács. Sehol sincs az áram a maximális katalógus-adat felénél erősebbre állítva. Ennyi.

A többi csak okoskodás, meg "majd én akkor is megmutatom hogy nekem lesz igazam". Itt pár ember segíteni akart, de a stílusoddal eljuttatad őket (engem is) oda, hogy akár fel is dughatod magadnak a ledjeidet, már nem akarunk segíteni, oldd meg ahogy tudod...

2013. dec. 24. 01:48
 24/27 anonim ***** válasza:
100%

Az utolsó indulatos mondat kivételével egyet értek. :))

Boldog Karácsonyt!

2013. dec. 24. 02:25
 25/27 anonim ***** válasza:
100%

"Sehol sincs az áram a maximális katalógus-adat felénél erősebbre állítva. Ennyi."

Ez a lényege.

Ha ezt betartod, az mindent megold.

Mondjuk én a katalógus adat 2/3 esetleg 3/4 értékét mondanám, ha minél jobban ki akarod hozni a biztonságos maximumot.

2013. dec. 24. 02:28
 26/27 anonim ***** válasza:
100%

Kíváncsi voltam a "bágerolni" szó jelentésére.

A fordító bosnyák szóként ismerte fel.

bágerol=kotor

Szóval magyarítva így hangzik:

"Vettél valami hulladék olcsó fosadék ledeket, aztán az autód elektromos rendszerébre akarsz bele kotorni, hogy ne égjenek ki.

Hátha így már jobban megérted a választ. :))

..mert eddig úgy látszik hiába jártuk körül többször érthetően.

2013. dec. 25. 21:32
 27/27 cseploa válasza:
Miért nem értitek a kérdést, miért gondoljátok, hogy a magyarázat ami nem is a kérdéssel kapcsolatos az jó, és némelyek oktatást is tartanak, miért kell szidkozódni, megtámadni a kérdezőt aki a válaszai alapján nem műszaki analfabéta?
2017. aug. 4. 22:02
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!