Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Kocsiba LED-ekhez túlfesz...

Kocsiba LED-ekhez túlfesz elleni védelem?

Figyelt kérdés
Nemrég a kocsimban kicseréltem rengeteg izzót ledre, de hogy hosszú életűek legyenek kéne valami túlfesz elleni védelem. Hallottam, hogy van valami akksira köthető olcsó cucc ami jó is ?!? Tud valaki adni némi tájékoztatást?

2013. dec. 16. 21:00
1 2 3
 11/27 anonim ***** válasza:
43%

Egy ilyen égőbe az életbe nem fognak áramgenerátort varázsolni. Van benne egy ellenállás azt csókolom.

Én motorra építettem LED-es irányjelzőt, kevés hely miatt ott is ellenállással oldottam meg. De van előtte egy stab IC is. Az ellenállás meg az adott LED-hez és az adott feszültséghez méretezve. (úgy hogy a LED-ek kb 80%-os teljesítménnyel üzemeljenek)

Gond ott van hogy ezeket az égőket úgy méretezik hogy 12-13V-on 100% körül üzemeljen. Aztán ha a feszültség több (márpedig járó motornál több lesz) akkor már drasztikusan fog csökkenni az élettartama.

Viszont ha egy stab IC-vel te a feszültséget beszabályzod akkor már bírnia kéne. (persze ha az ellenállás normálisan van méretezve)

2013. dec. 17. 13:29
 12/27 anonim ***** válasza:
Erről írtam én is. Felesleges áramgenerátort építeni... Előtét ellenállás és egy stab ic. Kár bonyolítani. Olyan mocskos nagy áramot nem vesz fel hogy ne bírja el az ic.
2013. dec. 17. 15:54
 13/27 A kérdező kommentje:
Na, végül csak nekem kellett megkeresni mire is gondoltam, hát erre: [link]
2013. dec. 18. 16:42
 14/27 anonim ***** válasza:
Ertem en hogy mi a problematok, es ertem hogy az egyszeru utat jarjatok mint sokan masok, de az elettartam csak az atfolyo aramtol fugg a LED eseteben, sot a bekopcsolaskor fellepo tranziens feszultseg(aram) csucsok is igen megviselik. Ezert irtam ha kozel orokeleture vagysz akkor igen is aramgeneratoros taplalas kell egy jarmuben hiszen gondolj csak az inditasra, vagy amikor bekapcsolod a futomotort mi megy vegbe a villamos rendszerben.
2013. dec. 18. 21:59
 15/27 anonim ***** válasza:
100%

A tranziens egyáltalán nem viseli meg a ledet.

Az okoz gondot, ha tartósan kicsivel magasabb áramot kap, ettől felforrósodik a chip a kritikus érték fölé.

A led impulzus szerűen az üzemi áram többszörösét is elviseli. Gyári katalógusban is megadják, hogy impulzus szerűen nagyobb áramon is használható. Ott nem tud tartósan túlhevülni, ami végül is a led élettartamát csökkentené.

A huzal kiv. vedeknél elég a soros ellenállás, amit az akku üzem közben mért csúcs feszültségéhez méretezünk. A kisebb ideig tartó túláram nem okozhat gondot, csak ami hosszasan jelen van.

2013. dec. 19. 01:42
 16/27 A kérdező kommentje:
Értem én, hogy mindenki égető vágyat érez, hogy elmesélje a LED-ek működésének apró részleteit, de arra a kérdésre amit feltettem még senki nem válaszolt, de ha már itt tartunk nem csak az átfolyó áramtól hanem a hőmérséklettől és a gyártási minőségtől is függ az élettartam, és az áramgenerátoros táplálás témát is szerintem kivégeztük már. Egyébként sikerült valakit megkérdeztem, aki használ olyan cuccot amit belinkeltem. Előtte elég sűrűn kiégtek a LED-ek a kocsijában, amióta rátette az akksira ezt a túlfesz védelmet azóta még nem ment tönkre egy LED sem. Szóval lassan tárgytalan lesz a kérdés, de ha valakinek esetleg mégis van tapasztalata akkor írjon nyugodtan, köszönöm a válaszokat!
2013. dec. 20. 12:31
 17/27 anonim ***** válasza:
100%

Éppen azért írjuk le a led működését, hogy megértsd mire érzékeny. Ha megérted a működését, akkor magad is meg tudod válaszolni, hogy mikor mehet tönkre egy led, illetve mitől csökken gyorsabban az élettartama.

-"de ha már itt tartunk nem csak az átfolyó áramtól hanem a hőmérséklettől és a gyártási minőségtől is függ az élettartam"-

- A hőmérséklettől mindenképpen függ.

Ha süti a nyári nap és felforrósodik az egész 60-70 fokra, ahhoz még határ értéken jár akár stabilizáltan is egy led, akkor túlhevülhet.

- A gyártási minőség szerint válogatják fényességi csoportokba.

- Az átfolyó áramtól csak akkor ha az jelentős hőmérséklet emelkedést jelent (a felforrósodott kasznival együtt). Vagyis a chip hőfoka összességében a megadott katalógus érték fölé emelkedik.

Szóval nem eszik olyan forrón a kását.

A ledet egyszerű soros ellenállással be kell állítani a legnagyobb tartósan előforduló feszültség értékhez, aminél csak kisebb áram érheti. Akkor szinte soha nem fog tönkre menni. lehet, hogy a kocsit már lecseréled de a ledek még mindig jól működnek benne, ha a legnagyobb feszültség amit ott kaphat, nem okoz a megengedettnél nagyobb áramot tartósan és folyamatosan, ezzel sohasem fog felemelkedni a kristály hőfoka a kritikus érték fölé, ahol már jelentősen gyorsabban károsodna.

A lényeg, ha jól, jó feszültség értékhez állítod be az áramot akkor nem károsodhat, mert annál csak kisebb áram érheti.

2013. dec. 21. 01:05
 18/27 anonim ***** válasza:
Vagy bevagsz egy zenerdiodat ket ellenallas meg egy kondenzator tarsasagaban aztan le van rendezve...a feszultsegstabilizalas...de fenntartom az elozoekben elmondotakkat, igen komoly karokat okoz a tularam, illet a tranziens, bar a kapacitator(kondenzator) sokat segit a helyzeten. Ha lattal mar CD/DVD irot/olvasot abban a fejaram allitoval 10-20% plussz arammal 1/2-ere csokkented az elettartamat. Tranziens eseten pedig konnyen atuti a PN atmenetet aztan ott sanyi a felvezetonek mert akar egy konkret rovidzarat csinal ami ugye egybol melegedest idez elo amiutan konnyebb(ionizalt kozeg) atutni a PN atmenetet es igy tovabb...A koltseghatekony megoldas amit irtak , de tartsd fenn amit en irtam mert ha a generatorod megszalad ahogy kopnak a kefek, vagy nagy fogyaszto folyamatosan vagy idonkent belengeti a toltorendszert(impulzusonkent valtozo terhelest nem egyszeru lekovetni a feszultsegszabalyzonak, hiszen az induktiv reszeknek eleg nagy a "tehetetlensege") ezert akar meglepetes is erhet. A legegyszerubb amit irtak hogy beraksz 0.5 - 1.2Kohm kornyeki ellenallast ele (sorba) aztan szevasz annak fuggvenyebe milyen tipusu a LED vagy sorbakotod oket kb 10 darab ad ki 4-6V tipustol fuggoen(nyitasi, kuszob vagy megszolalasi feszultseg)
2013. dec. 21. 10:36
 19/27 anonim ***** válasza:
100%

"Ha lattal mar CD/DVD irot/olvasot abban a fejaram allitoval 10-20% plussz arammal 1/2-ere csokkented az elettartamat."

A lézert ne vedd ide, mert ott típustól függően 40-60-80 Celziuszfok réteg hőmérséklet fölött már károsodik a félvezető. A lednél ez 130 fok körüli réteg hőmérsékletnél van. A hőfok emelkedése okozza a károsodást, viszont tranziens jellegű túláram nem okozhat a gyakorlatban károsító hőfok emelkedést.

Egyébként azért is mondom, hogy a tartósan előforduló legnagyobb feszültségre kell méretezni, akkor nem lehet baj. Igaz, alacsonyabb feszültség mellet az átfolyó áram is csökken, de ha csak 80%-on működik egy led, akkor legfeljebb kevesebb lesz kicsivel a fénye. Azt érdemes fényerőben darabszámban úgy kalkulálni, hogy elég legyen.

Ez mind csak tervezés kérdése.

Figyelembe kell venni minden tényezőt és úgy kapjuk a legjobb és legstabilabb eredményt. Persze ahhoz tudni kell, milyen igénye bvan a lednek és mekkora tolarenciával rendelkezik az adott kapcsolásban.

Mondom, egy megfelelő soros ellenállással minden megoldható, ha elfogadjuk, hogy alap helyzetben csak 70-80%-on mennek a ledek, ezzel az élettartamot jelentősen kitolhatjuk. A ledek darabszámának megválasztásával így is bármekkora fény előállítható.

nálam bringán működik hasonló megoldással 30Wattnyi led fény már sok éve és kiváló a fénye még most is. A sárgás halovány halogén reflektorokhoz képest még túl erős is.

http://www.youtube.com/watch?v=mGLKpscbXD4

vagy itt:

http://www.youtube.com/watch?v=8ZbbzxnsEHg

Ennél 10 Wattos ledenként van sorosan kötve 0.8 Ohm.

Nyilván minden esetben egyedileg kell tervezni a soros ellenállás értékét, ez nagyon fontos! Ahhoz tudni kell az adott körben lévő soros ledek darabszámát, a ledek üzemi áramhoz tartozó nyitó feszültségét, a megengedhető legnagyobb áramát és persze a legnagyobb előforduló tápfeszültséget. Ebből már ki lehet számolni a szükséges ellenállás értékét.

2013. dec. 22. 03:53
 20/27 A kérdező kommentje:
De már megint nem arról írtok ami a kérdés, ha nem tűnt volna még fel én is tudom mitől megy tönkre egy LED, nem kell ezt túlmisztifikáltan mega-tudományosan megmagyarázni. Az hogy meg még a lézert is belevette valaki.... Viszont nem fogok a kocsiban minden led elé stab IC-t, de még csak egy plusz ellenállást se forrasztatni az tuti, aki meg áramgenerátoros táplálást javasol, azt meg végképp nem értem mert az felér egy érvágással ha minden led elé specipikusan arra a led-re méretezett táplálást kéne készítenem, ilyet egy LedLenser gyártó csinál csak a lámpáiba. Nem örökéletű ledeket akarok csak azt, hogy ne 2 hét után menjenek tönkre, jóhogy nem javaslod hogy csináljak minden ledhez nitrogénes hűtést. Én csak annyit kértem, hogy arról írjatok valamit, amit belinkeltem, de még mindig nem érkezett válasz. De már mind1 mert megrendeltem és ha nem megy tönkre az első évben led a kocsiban akkor már boldog leszek.
2013. dec. 23. 18:38
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!