Milyen autót vennétek, ha a kezetekbe adnának 500, 000. 00 EUR-t? (151,309,293.71 HUF)
Sosem értettem ezt a kamatos dolgot.
Beteszed a bankba és jön havi 260ezer. Abból most elélsz. 20 év múlva?
8 éve 250 ft volt 1 liter benzin 300-350 egy doboz cigi. És természetesen mindennek felment az ára.
20 év múlva mit csinálsz 260ezerrel havonta?
Gyerekkoromban Erdélyben 50 lej volt a rágó. Felkúszott az ára 1000 lejig. Levágtak 4 nullát mindenböl, az árak mennek felfelé folyamatosan.
Ha ugyanez megtörténne itt, egy házat nem tudnál venni az összes pénzedböl
Beviz Elek :
Nem tudom az erdélyi helyzetet, de a 90-es években Magyarországon mikor magas infláció volt, a bankbetétek és az állampapírok kamatai bőven meghaladták az inflációt. Hát még a hazai részvénypiac.
Itt van például egy cikk:
Röviden a lényeg, ha valaki 95-ben 100 Ft-ot befektetett, akkor nem egészen 18 év múlva mennyi lett belőle. BUX index esetén 2400 Ft, de állampapír esetén is 800 Ft. Szép infláció volt ezidáig, de ekkora nem.
Egyébként meg vannak pl. infláció + prémium állampapírok is, de jellemzően a sima állampapírok is bőven verik az inflációt.
Tudom, tudom, még azt szokták sokan mondani, hogy az inflációt elcsalják, azonban ez a közvélekedéssel ellentétben nem igaz, csak az árak esését kevésbé jegyezzük meg, mint az emelkedést, meg ugye amíg az energiaárak jelentősen emelkedtek, addig pl. műszaki cikkek estek.
"8 éve 250 ft volt 1 liter benzin "
Az átlagosan kamatos kamattal számítva 6,05% emelkedés évente, jelenben 400-al számolva, ugyanezen időszakban 8-9%-os állampapír hozamok voltak átlagosan, 8,5%-os éves hozammal 480 Ft lenne a 250-ből.
Hiszek neked, nincs kizárva, hogy a kamat az infláció fõlött van (és marad is minden esetben), de ugye a kamatból élnék meg.
Tehát a kamatot feléljük és 10 év múlva is az alapösszeg kamatozna.
Ha nem nyúlnánk hozzá, szerinted nem értéktelenedne el (legyen igazad, hiszek neked), de sokan a kamatból élnénel hogy me kelljen dolgozni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!