Ford Mondeo elektronika (? )
Van egy kis gondom.(Ford Mondeo 2001-es 2.0 TDDI kombi)
Egyik nap szereltem a rendszámtábla világítást mert csak az egyik világított és véletlenül összeért a két kábel.
Azóta nem világít még az eddig világító lámpa sem sőt a hangvisszajelző sem megy ami jelzi kinyitott ajtónál, hogy a világítás fel van kapcsolva.
Hol keressem a hibát?
Néztem az összes biztosítékot, mindegyik jó.
Egy kérdés: amikor összeérintetted a két vezetéket, akkor fel volt kapcsolva a világítás? Mert ha nem, akkor nyugodtan összeérintheted őket, ha nincs áram nincs gond.
Nézd meg azért még egyszer a biztosítéktábla kiosztását, ha a rendszámtábla-világítás és a visszajelző hang egy biztosítékon van, akkor cseréld ki, hátha csak nem látszik a hiba (esetleg ha van eszközöd ki is mérheted hogy jó-e).
Kivetted vagy csak megnézted? 12 éves autó, esetleg ha nem szedted ki, akkor tedd meg, mert a kontakthiba (érintkezési hiba) is tud produkálni érdekességeket.
Ha ezek jók, akkor nézd meg mi működik még arról a biztosítékról, amiről a most nem működő dolgok. Ha az ugyanarról a biztosítékról menő másik fogyasztó működik, akkor a gond a biztosíték és a nem működő fogyasztó között van.
Ha a másik fogyasztó sem működik, akkor a biztosíték vagy előtte valami.
(Nem tudom a Mondeo milyen, a Focus kombik hátsó ajtaja érzékeny a beázásra, nekem pl. rohadt szét teljesen rendszámvilágítás foglalata a 2-es Focuson, annyira hogy cserélni kellett. Annakidején az 1-es Focuson pedig annyira eloxidálódott az egész, hogy elment a komplett hátsó világítás egy téli reggelen. :/ )
Fel volt kapcsolva a világítás mert így tudtam csak igazán megnézni, hogy tényleg működik-e a világítás.
Megnéztem a biztosítékokat többször is, mindegyik rendben van.
Nem tudom pontosan melyik a rendszámtábla világítás bíztosítékja ezért megnéztem mind amihez világítás volt rajzolva sőt még egy pár másikat is.
Valóban kontakthiba volt és miután megmozgattam az egyiket akkor működött is de mikor a másikat piszkáltam és levettem a sarukat akkor ért össze a két sarú.
Itt is rozsdásodik ez a rész.
A jelzőhang nem is érdekel, de a rendszámtábla világítás jó lenne a működne nemhogy megszóljon a rendőr.
Gondoltam kiírom ide hátha valaki találkozott ilyennel vagy tud megoldást.
Az a baj, hogyha a biztosíték cseréje/megmozgatása nem segít, akkor onnantól csak a méregetés és a hibakeresés van. Kellene valami mérőeszköz (sima mezei multiméter) meg egy kapcsrajz a kocsiról, lehetőleg feltüntetve hol vannak csatlakozói (ha egyáltalán van ilyen).
Konkrétan tudni kellene hol jön a vezeték, célzottan bontani és mérni/ellenőrizni: ahogy írtam is (először a biztidoboznál, aztán ha ott oké, akkor lehet onnantól a rendszámtábla-világításig tartó szakaszt ellenőrizni).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!