Hogy kezdjek neki a motorok tanulmányozásának?
Először is szidd le magad, amiért rossz helyre jártál iskolába, ha tényleg érdekel a téma: [link]
Másrészt nyílván a tudás megszerzésével kell folytatnod - a könyvtárak és az internet roskadásig van szakirodalommal, érdekességekkel. A való életről nem is beszélve - csak ki kell menni a pálya mellé és figyelni.
Hát nem kell hozzá sokat érteni.:D Eleve új motort is kevesek vesznek, azok, akiknek telik rá.:)
Ahogy értem olyan fapados a tudásod, hogy a sor4-et a V2-től nem tudod megkülönböztetni... Nemde?:D
Én mindent csak a cikkekből, és a nagypapám magyarázataiból vágok.:) (15 éves vagyok... Nem számít.)
Szóval most ugye tudod a 2 ütem, 4 ütem között a különbséget, sacperkábé a motor működését, azt, hogy a motoron szekvenciális a váltó, és hogy úgy hogyan működik a kuplung, mi a víz- illetve léghűtés. a tárcsaféket, dobféket érdemes tudni mi, spirálos, vagy digitális (jeladóst értek ez alatt) fordulatszám- illetve sebességmérő... Ezek amolyan körvonalazott, de megfelelő szintű ismeretek, hogy megtippeld, az adott motor mi is. Tehát egy dobfékes egyhengeres kétütemű ötven köbcentis Babetta nem versenyre van, ugyanakkor a duplatárcsafékes sor4-es 1000 köbcentis négyütemű GSXR nem boltba járásra van.:D
Most igazából, ha nagyobb márkát veszel, abból is elterjedtebb típust, mellé nem foghatsz, az a kérdés, neked tetszik-e az. Mert ha igen nyertügy - nem véletlen annak a motornak a sikere, utánakérdezel egy fórumon, mégis melyik évjárat az igazi a vasból, és amit sokan ajánlanak tolod a bevásárlókocsidba.:)
Legjobban ismereteket sok utánajárással szerezhetsz.:) Az a legjobb ha konkrétan kérdezel, mi érdekel, akár PÜ-ben, ahogy tetszik, de mások talán jobban megfogalmazott választ is adnak... (Végtére mégiscsak egy kölyök vagyok, vagymi.:D)
No, no, no... Ne vásárolj Simson-t légyszíves. Illetve 20 vagy, azt csinálsz amit akarsz, akár szivathatod is magadat ha úgy tartja kedved... :P
Első lépésnek én a szakirodalmat ajánlanám: hogyan épül fel a motor, mi miért van úgy ahogy és hogyan kezeljük.
Hangról sima ügy megmondani, hogy 1 hengeres, V2, sor 4, boxer vagy egyéb - a típusokat (mivel iszonyat sok van) nem olyan biztos, de nem lehetetlen.
Elsőre én egy könyvet ajánlanék, ami igaz hogy kb. apámmal egykorú, de alapvető ismeretek vannak benne amiket nem árt tudni: Ternai Zoltán - A motorkerékpár. Ezer éves, régies szakkifejezéseket használ és korabeli technikákat ismertet - de laikusoknak íródott, ezer hasznos, de nem motorspecifikus dolog is le van benne írva.
Közben lehet olvasgatni a vezetéstechnikáról is, (pl. ilyesmiket: [link] ) ott is sok érdekesség előkerülhet ami nem magától következőnek tűnik olyannak aki még nem motorozott.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!