Mit fognak atengedni az uj muszaki vizsgakon?
"Nagyot szigoritanak a muszaki kovetelmenyeken."
Mesélj, mit írt a blikk?
Na és persze mikor, mert én valahogy csak 2011-nél régebbi rémhíreket találtam!
Linkelhetnél jogszabályt is!
:D
Én csak ezt találtam, de ez pont hogy enyhítés:
Változások a műszaki vizsgáztatás rendszerében
Közzétéve 2013-05-17
Lényegesen egyszerűsödik a rendszer és az adminisztráció a műszaki vizsgáztatás világában. Legyen szó akár a járművek újra forgalomba helyezéséről, akár a honosításáról, akár csak a vizsgáztatásról, jelentősen könnyebb dolgunk lesz az ügyintézés során.
Megszűnik a piros plakett a műszaki vizsga során
Megszűnik a piros plakett
Július elsejétől megszűnik a környezetvédelmi plakettek indokolatlan cseréje és a piros színű matrica is. Az Euro II. kategória előírásait nem teljesítő járművek rendszámán fekete színű matrica jelzi majd, hogy a jármű fokozottan környezetszennyező.
Ugyancsak Július elsejétől, lejárt műszaki vizsgával közlekedő jármű esetén nem vonhatják be a forgalmi engedélyt a helyszínen, egy egyszerű igazoltatás során. Az indoklás igen egyszerű és logikus, hiszen a hatóság célja az, hogy a jármű műszaki vizsgát tegyen. Azt viszont nem teheti meg még a szükséges papírokkal nem rendelkezik a tulajdonos.
Az év közepétől nem lesz szükséges meghatalmazást írnunk a műszaki vizsga bázis dolgozóinak, ha nincs lehetőségünk ott lenni a műszaki vizsgán, mert az üzembentartó képviselőjének tekintendő az a személy, akinek a tulajdonos a járművét és annak okmányait átadta.
A kötelező biztosítás teljesítéséről szóló dokumentumot (pl: csekkszelvény) sem kell majd a forgalmi engedély mellett tartani, hiszen az év második felétől már elektronikusan is ellenőrizhetik azt.
A járművek forgalomba helyezési eljárásának ideje is jelentősen rövidül, köszönhetően egy új típusadatbázis létrehozásának.
Október elsejétől a honosítási eljárás során is elég lesz felmutatni a jármű külföldi papírjait, illetve a kétnyelvű adásvételi szerződést, nem lesz szükséges már külföldön névre venni az autót.
A forgalmi engedély kiadása is egyszerűbbé válik. Október elsejétől ugyanis nem szükséges a visszaigazolást felmutatni, elég lesz a személyigazolvány is. A szükséges adatokat elektronikusan fogják lekérdezni.
Mellőzhető lesz a személyes jelenlét
Mellőzhető lesz a személyes jelenlét
Az eljárások elektronikussá tételével mellőzhető lesz a személyes megjelenés. Így akár elektronikusan is elintézhetjük a gépjármű forgalomból való kivonását, az elveszett forgalmi engedélyünk vagy rendszámtáblánk pótlását, vagy akár törzskönyvünk cseréjét.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!