Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Miben nyilvánul meg manapság...

Miben nyilvánul meg manapság egy autó/jogosítvány, egy 17-20 éves FŐLEG fiú számára?

Figyelt kérdés

Tehát kicsit érthetőbben: Régebben a jogsi, vagy egy autó, munkaeszköz, illetve kényelmi célt szolgált.

Persze mindenkiben ott van már kisebb korában, hogy milyen lehet vezetni, így már várja hogy annyi idős legyen.

Vannak olyan szituáció, vagy olyan munkahelyek (helyszín, vagy időbeosztás tekintetében) ahol tényleg elengedhetetlen egy saját autó. (jelen esetben csak a B kategóriáról van szó)

Sok olyat hallok hogy apuka ölébe vette apró kis gyerekét (fiú gyerekét), hogy kormányozgasson (ahogy ő mondja "vezessen"). De minek?

Meg itt is sok olyat olvasok, hogy: "Még csak ennyi meg annyi idős vagyok, lehet-e valami kérvénnyel előbb letenni a jogsit?"

Sok fiú csak azért akar JÓ autót, mert azzal "csajozni" lehet.

(az már mellékes, hogy amelyik nő erre hajt az OLYAN is)

Egy lakás, egy kirándulás, egy nyelvvizsga, egy érettségi, vagy egyetemi tanulmányok, stb, egyáltalán nem fontosak, de a jogosítvány igen.

(itt most nem arról van szó amikor tényleg szükséges)

Ez manapság egy presztízs kérdés sokaknál?

Vagy "felnőtté" válás szimbóluma?

2013. júl. 28. 15:38
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
94%
A dolog egyik részéhez tudok csak hozzászólni. Az hogy a gyereket ez öledbe veszed s tanítgatod azt sohasem lehet korán kezdeni. A biztonságos közlekedésre nevelést gyermekkorban kell elkezdeni s ha a gyereknek van érzéke hozzá igen is vezessen korán ha nem is közúton.
2013. júl. 28. 15:46
 2/14 anonim ***** válasza:

Hát ez egyszerű kérdés.

Te szeretnél hóba fagyba iskolába járni meg 40 fokba hazabuszozni?

Na ugye, hogy nem, pedig én ezt teszem, azzal a kivétellel, hogy nyáron motorral megyek suliba, télen anyám visz be reggel, ha szerencsém van, ha nincs buszozhatok, hazafelé meg mindig buszozok télen.

A fő kérdésedet nem tudom értelmezni...

Gondolj bele te nem akarnád meghajtani a gépet?

Nem szeretnél olyat, ami nincs?

Mindig mindenki újra vágyik, olyanra amije még nincs, ez ilyen egyszerű, ezért vannak az általad idézett kérdések is!

Hát azt, hogy miért a kocsi a legfontosabb én se értem.

De nekem, és akinek van esze jól járunk azzal, hogy mások bukdácsolnak, én meg jól tanulok és jó munkám lesz.

Viszont mivel a világ a külsőségekről szól, lásd autó és ruha ezért elég nehéz elvonatkoztatni a külsőségektől és az emberek és a dolgok igazi oldalát látni.

2013. júl. 28. 15:56
 3/14 anonim ***** válasza:

JA hozzáteszem, a felsoroltak közül a jogsit a legkönnyebb és leggyorsabb letenni, míg a többihez kitartás és több év kell.

A kocsi jogsit általában az ősök fizetik, így még vonzóbb a lurkóknak.

Valamint a felsoroltjaid közül a jogsit lehet leghamarabb megvalósítani, mert lakása, diplomája nem lehet az embernek még néhány évig, míg egy 16 éves már leteheti a jogsit.

Hacsak az ősök nem tolnak alá házat akkor manapság örülhet, ha 40 éves korára lesz háza.

A diploma meg legalább 2 év...

2013. júl. 28. 15:58
 4/14 anonim ***** válasza:

Valamilyen szinten igaz az hogy sokan csak azért akarnak mielőbb jogsit szerezni hogy felvágjanak vele hogy ők már vezethetnek aztán sokan összevissza csak baromkodnak az úton és ott van-a halálos vagy súlyos baleset.

Én is elég fiatalon tettem le a jogsit 18 évesen igaz én is vártam a vezetést hogy akkor vezethessek meg minden, de mondjuk apámék erőltették mert mondták hogy már nagyon sok helyen előny vagy követelmény a B kategóriájú jogosítvány megléte.

Én szeretek vezetni van már saját autóm is igaz azért én dolgoztam meg, régebben gyűjtögettem rá diákmunka legtöbbször suli időben is, leraktam az érettségit, elmentem szakmát tanulni. Asztalosnak tanultam de kitanultam sok mindent önszántamból a munkáim során, tudok villanyt szerelni, dolgoztam már internet és tv beszerelőként is, oda feltétel volt a B-s jogsi mert ugye arra a munkára elengedhetetlen volt az autó oda is többnyire egyedül mentem kisebb házakba, de nagyobb helyekre társat is kaptam olyat aki nem tudott vezetni.

Később ugye elkerültem onnan, elmentem csomagfutárnak, ahhoz is kellett a jogsi, és baromira örültem hogy minél előbb leraktam mert nem kellett akkor szenvednem ezzel és már volt valamennyi vezetési tapasztalatom is amivel jobban szóba álltak velem.

Most jelenleg asztalosként dolgozom megint, és nagyon gyakran heti szinten járunk el házakhoz, cégekhez beszerelni egy szekrénysort, vagy más egyéb munkák is vannak.

Maszek munkáimhoz is kell a saját autó. Én 27 évesen örülök hogy van jogsim és egyáltalán nem iszok alkoholt mert minden nap autóban ülök szinte, és azért jobban szeretem ha nem kell idegeskednem azért hogy most nem szívódott fel eléggé és úgy kell volán mögé üljek. Persze nem mondom azt hogy nem iszok, mert szoktam inni alkoholt de mindig csak akkor ha tudom biztosra hogy egy ideig nem kell autóba üljek. És nem használtam csajozásra az autót, meg sosem vágtam fel vele. Nincs nagy autóm, egy régi kis opelem van, de amire nekem kell arra tökéletes, nem eszik sokat, könnyű karbantartani, alkatrészt rogyásig találok hozzá.

Nálam ez nem a felnőtté válás szimbóluma, egyszerűen szükséges eszköz mert én olyan helyen is lakom ahol 2-3 óránként jár a buzs, és ha elmennék szüleimhez, vagy a barátnőmhöz látogatóba, vagy mondjuk bevásárolni mert én a városba járok mert itt a kisboltokba vagy drága valami vagy nincs ami épp kellene és egy helyen sokkal gyorsabb meg olcsóbb mintha itt körözök a faluba és bejárok vagy 4-5 boltot mire megveszem a heti adagomat. Egyedül kenyérért járok a helyi kisboltba meg 1-2 olyat megveszek amit elfelejtettem vagy épp kellene, de nekem szinte minden napos eszközöm az autó. És munkába is ezzel kell járjak mert oké hogy van busz, de azzal több mint 40 perc mert hatalmas kerülőt tesz a többi falu miatt amit érint én meg csak megyek a főúton aztán beérek, kb 15-20 perc. Jobban megéri ez, és a munkáltatóm fizeti az üzemanyagot cserébe ha van valami céges dolog azt is rám bízza hogy csináljam, vagy ha épp anyagért kell menni, vagy ha fel kell mérni egy terepet ahová a közeljövőben menni kell. Erre van külön ember de néha ez már sok neki ha ki sem látszik a munkából, mert az adminisztrálást meg az anyagrendelést is ő csinálja az meg nagyon sok munka, plusz a számlázást is.

Persze bennem is ott volt a vágy hogy minél előbb vezethessek de én mindig is felelősségteljesen ültem be az autóba, mindig betartom a szabályokat. Egyedül a gyorshajtás az amivel engem meglehetne büntetni de akkor is max 5 km/h-val lépem át a sebesség határt vagy néha 100 al megyek egy olyan helyen ahol 90 a határ de ha látom hogy jó az út akkor időnként odalépek neki de nagyon figyelek mindenre, ha olyan e3rdős kanyargós helyen vagyok akkor is inkább megyek lassabban de biztosan.

2013. júl. 28. 16:36
 5/14 anonim ***** válasza:
Nálunk, rengetegen letették a jogsit az osztályból pusztán csajozási célból. 1-2 aki gazdagabb volt már meg is kapta a vadonat új autóját. Nyáron a 40 fokban buszozok, télen 0 -20 fokban buszozok, pedig van jogsim! Azért tettem le, mert a beteg édesanyámnak szerettem volna megkönnyíteni a minden napjait, de sajnos elhunyt.. Másrészt, meg rengeteg munkahelynél elöny ha van az embernek jogosítványa és mobilis, tud ide-oda menni akár céges autóval. :)
2013. júl. 28. 16:41
 6/14 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat!

"Az hogy a gyereket ez öledbe veszed s tanítgatod azt sohasem lehet korán kezdeni."

Hát ez relatív.

Én olyan 2-3 éves gyerekekről beszélek ilyenkor.

Ezzel nem is lenne gond, mert nem egy közeli ismerősöm is mesélte már, hogy ezt tette a gyerekkel.

Ekkor én kérdeztem:

"És amikor az utcán sétáltok akkor meséled neki, hogy ez a zebra, itt kell átmenni, mindig körbe kell nézni ha lelépsz a járdáról, ha zöld a lámpa csak akkor mehetsz át, stb.?"

Erre a válasz: Nem, ilyen még sosem volt.

Tehát ők, nem azért ültetik az ölükbe a gyereket mert a közlekedést tanítanák nekik.

2013. júl. 28. 17:07
 7/14 A kérdező kommentje:

"Gondolj bele te nem akarnád meghajtani a gépet?

Nem szeretnél olyat, ami nincs? "

Természetesen én is erre vágytam gyerek koromban.

De számomra teljesen reális volt, hogy majd ha leszek annyi idős majd akkor. (Biztos van oka, hogy miért nem lehet 5 évesen vezetni :) )

Nem a szüleimtől kaptam a kocsimat (nem is lett volna rá pénzük).

Fontos volt a tanulás, hogy legyen valami normális munkám, hogy abból ki tudjam fizetni a jogsit, autót tudjak venni és fent is tudjam tartani.

Itt meg rengetegszer találkozok olyan kérdésekkel, hogy: "17 éves vagyok, milyen menő, és jó csajozós kocsit lehetne venni 150 ezerből?"

Ha még lenne is ennyiért "autó", akkor miből tartaná fenn?

2013. júl. 28. 17:13
 8/14 anonim ***** válasza:

Én is annak idején 17 évesen megcsináltam a jogsit. Nem azért mert annyira száguldozhatnékom volt, nem is azért hogy a szüleimtől kierőszakoljak esetleg diákmelóból összeszedett 100-200e Ft-ért vegyek egy 20 éves roncsot hogy azzal járjak diszkóba mert az hű de menő.

Egész egyszerűen akkor volt rá időm. Akkor még viszonylag messze volt az érettségi, nem jártam egyetemre (nekem egyetem alatt sem volt több időm, sőt ellenkezőleg), saját lakás akkor még föl sem merült.

Cser jó ötletnek tartottam, ha van egy ilyen papírom is, mert ez kicsit olyan mint egy plusz kiegészítő szakma az ember kezében.

Aztán egyetemre Budapestre vettek fel. (Pécsi vagyok egyébként.) Ekkor sem kellett autó, mert volt diákkedvezményem, így minden hétvégén busszal, vonattal ingáztam az országon keresztül. Nem volt kellemes, de kibírtam. Télen megfagytam. Nem egyszer vártam péntek éjjelente a helyi buszra fél órákat szakadó hóesésben -20 fokban. Vagy vártam Pesten a hévet a Duna-parton szélben, zuhogó esőben vasárnap éjjelenként. Nyáron megsültem. Sokszor nem működött a légkondi a járműveken az ablakok pedig nem voltak nyithatóak. Így sokszor órákat kellett eltöltenem 50-60 fokban. Nyaranta ha busszal utaztam, át kellett szállni. Ha a busz önhibámon kívül nem érte el Szekszárdon a 18 órai csatlakozást, dekkolhattam a pályaudvaron másnap hajnalig.

Volt olyan konkrét eset, amikor szél miatt felsővezeték-szakadás volt a vonaton. Délután elindultam és hajnali 2-re értem haza.

De ezeket mind kibírtam.

Aztán később munkát is csak Budapesten kaptam. Így már 12.-ik éve ingázok a két város között. Ha nem lett volna jogsim, fel se vesznek. Nem sofőr vagyok, de mivel egy országos hálózat központjában dolgozok, általában hetente egyszer le kell ugranom vidéki helyszínekre. Ez lehet csak 50 km is, de simán lehet 600 is egy nap.

Aztán mivel már nem utazom kedvezményesen, pár év munka után összeszedtem egy autóra valót. Így most haza is azzal utazok a két város között.

Időben töredéke amíg hazaérek, pénzben nem több, kényelmesebb, nem sülök meg, nem fagyok meg, nem kell éjszaka esőben szélben hidegben a járművekre várakoznom.

Nem hiszem, hogy ez túlzott elkényelmesedés, vagy luxus lenne. Nem is presztizs és nem is szimbólum.

2013. júl. 28. 17:35
 9/14 anonim ***** válasza:

Még mindig én...

Értem a kérést. Én is látok itt sok olyan kérdést, hogy 17 évesen milyen 100e Ft-os autót vegyen a kérdező, ami ne fogyasszon 5 liternél többet, minimum 200 lóerős legyen és legfeljebb 10 éves.

Ilyenkor én is azt szoktam tanácsolni, hogy várjon még pár évet és gyűjtögessen még ahhoz a pénzhez, mert nem hiszem hogy általában 17 évesen annyira létfontosságú lenne egy autó.

2013. júl. 28. 17:38
 10/14 anonim ***** válasza:

"Sok fiú csak azért akar JÓ autót, mert azzal "csajozni" lehet."

27 éve vizsgáztam, és már akkor is ez volt az egyik cél!

"(az már mellékes, hogy amelyik nő erre hajt az OLYAN is)"

Ja-ja, de változnak az igények, régen elég volt egy "Ezeröcsi" is a csajozáshoz!

:D

"Ez manapság egy presztízs kérdés sokaknál?

Vagy "felnőtté" válás szimbóluma?"

Ez se változott és nem is fog!

2013. júl. 28. 18:57
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!