Hogyan kell váltani motoron?
Félreértések elkerülése éredkében van jogsim csak robogón vizsgáztam nekem meg simsonom van meg robogóm.
Szoval hogyan is kell?
A kuplungkart behúzod, a sebességváltókart ütközésig lenyomod (egyes), némi gázt adsz, és a tengelykapcsoló karját érzéssel kiengeded. A műveletet úgy kell kivitelezni, hogy a jármű minél kisebb "motorbőgetéssel" és minél kevesebb kuplungcsúsztatással mozgásba jöjjön, amíg a kuplungkart teljesen elengedheted, viszont ugyanígy nem szabad túl hirtelen kiengedni sem a kuplungot, mert akkor meg lefullad a motor; ezt csak az alapos gyakorlás hozza meg.
Amikor a járgány már mozgásban van, gázadással gyorsítasz (eközben se pörgesd inaszakadtáig a motort!), majd a megfelelő pillanatban, szinkronban elveszed a gázt és behúzod a kuplungot, azután egy határozott mozdulattal felfelé, ütközésig húzod a sebváltókart, és ugyanilyen összehangolt mozdulattal kiengeded a kuplungot, és rögvest gázt adsz (ez is csak hosszas gyakorlás után fog szépen és biztosan menni). Ezután tovább gyorsítasz, és ugyanígy jársz el a harmadik (és ha van, a negyedik) fokozatnál is (ezek is egymás után, felfelé következnek a kapcsolókaron).
Ha lassítani akarsz, ezt vagy motorfékkel teszed (a gázt érzéssel visszaengedve; a legalacsonyabb fokozatban a leghatásosabb, a legmagasabban a legkevésbé!), vagy az üzemi fékekkel, olyankor vissza kell venni a gázt, behúzni a kuplungot, és visszakapcsolni a kívánt fokozatba (ezt megint csak rutinból érzi a motoros), vagy az üresbe, ha végleg meg akarsz állni, és eközben óvatosan fékezel.
behúzod a kuplungot:) le felé nyomod a váltót bemegy 1 esbe. húzol neki gázt. (A gáztol nem kell félni inkább a kuplungot engedd ki lassan) (ha szimód van akkor nem kell félni me az csak akkor veszi az elejét ha csuma gázon rábaszod a kuplungot:)
Ahogy az elöttem szólok is mondták le 1 es egy el felette üres:) és ez minden sebességnél így van (1 es,üres,2es, üres és így tovább:)
Én ugy gyakoroltam hogy picit meglöktem lábbal hogy guruljon a motor és ha elrontottam (nagyon gyorsan engettem rá a kuplungot, vagy kis gázt húztam akkor nem fulladt le:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!