Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Mi is történik ilyenkor?

Mi is történik ilyenkor?

Figyelt kérdés

Mostanában elég sok motorfékes kérdés-válasz van, és elgondolkoztam rajta én is. Aztán rájöttem, hogy nem egészen értem. Olvastam olyat is, hogy megszűnik az üzemanyagellátás, amikor a lábamat leveszem a gázpedálról. Na, ezt nem értem.

Ha megyek 90-nel, akkor ha nem adok naftát az autónak, elkezd lassulni. Motorfék ugyebár. De miért nincs üzemanyagbevitel? Elvégre akkor nem lenne alapjárat se. Ezt valamiféle elektronika szabályozza, hogy X sebesség alatt nyitnak a szelepek?

2013. ápr. 28. 19:32
 1/7 anonim ***** válasza:
100%
Nem sebességet figyel az elektronika, hanem fordulatszámot. Ha motorfékezel, akkor elveszi az üzemanyagot és ahogy lassulsz, bizonyos fordulatszám alatt visszaad annyit, hogy legyen alapjárat.
2013. ápr. 28. 19:36
 2/7 A kérdező kommentje:
Értem, tehát jól gondoltam. Elektronika. Köszönöm a gyors választ!
2013. ápr. 28. 19:37
 3/7 kgaba88 ***** válasza:
100%
A szelepek működtetése mechanikus (bordásékszíj, fogaskerék, vagy szeleprúd által hajtva), tehát ha a motor forog, nyitnak-zárnak a szelepek is. Benzinmotoroknál az injektor akkor nem fecskendez be benzint, ha a gázpedál nincs benyomva, és a fordulatszám meghaladja az alapjáratot. Tehát karburátoros autóknál motorfék használatakor is a motorba jut az alapjárati benzinmennyiség. Az első válaszolónak igaza van.
2013. ápr. 28. 20:04
 4/7 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen, már világos! :)
2013. ápr. 28. 20:50
 5/7 anonim ***** válasza:

Az alapjárati fordulat helyett inkább 1500-1800 körül kapcsol vissza az üzemanyagellátás.

Régebbi karburátoros kocsikba is beszereltek régebben egy (talán Surányi Endre ötlete volt a kütyü) mágnessszelepet, egy vezérlő elekronikával, ami 1500-as fordulat felett elzárta az alapjárati fúvókát. Sok városi közlekedéssel lehetett vele pár decit spórolni.

2013. ápr. 28. 21:41
 6/7 kgaba88 ***** válasza:
100%
Esküszöm, Surányi Endre az autóipar Einstein-je volt, mégis sokan nem ismerik még a nevét sem. Megvan tőle Az autó című könyve, 1964-ből. Abban minden benne van, nagyon részletesen, mégis érthetően. És az a könyv még ma is aktuális információkkal szolgál szinte.
2013. ápr. 28. 21:50
 7/7 anonim ***** válasza:
100%

Nagyon élvezetesen, olvasmányosan tudott írni a legszárazabb műszaki dolgokról is. Kedveltem a stílusát.

Épp hogy kinőttem a kölyökkorból... megkerestem telefonkönyvben és elbicikliztem hozzá a Gellérthegy oldalába, dedikáltatni az egyik inkább szórakoztató mint műszaki novelláskötetét. Egy mosolygó, de már reszketeg öreg bácsi fogadott, alig tudta dedikálni. Szemlátomást jól esett neki, hogy egy huszonéves kölyök mi mindent összeolvasott már tőle / róla.

Hetekkel később hallottam a rádióban, hogy meghalt... :(

2013. ápr. 28. 22:21

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!