Mi is történik ilyenkor?
Mostanában elég sok motorfékes kérdés-válasz van, és elgondolkoztam rajta én is. Aztán rájöttem, hogy nem egészen értem. Olvastam olyat is, hogy megszűnik az üzemanyagellátás, amikor a lábamat leveszem a gázpedálról. Na, ezt nem értem.
Ha megyek 90-nel, akkor ha nem adok naftát az autónak, elkezd lassulni. Motorfék ugyebár. De miért nincs üzemanyagbevitel? Elvégre akkor nem lenne alapjárat se. Ezt valamiféle elektronika szabályozza, hogy X sebesség alatt nyitnak a szelepek?
Az alapjárati fordulat helyett inkább 1500-1800 körül kapcsol vissza az üzemanyagellátás.
Régebbi karburátoros kocsikba is beszereltek régebben egy (talán Surányi Endre ötlete volt a kütyü) mágnessszelepet, egy vezérlő elekronikával, ami 1500-as fordulat felett elzárta az alapjárati fúvókát. Sok városi közlekedéssel lehetett vele pár decit spórolni.
Nagyon élvezetesen, olvasmányosan tudott írni a legszárazabb műszaki dolgokról is. Kedveltem a stílusát.
Épp hogy kinőttem a kölyökkorból... megkerestem telefonkönyvben és elbicikliztem hozzá a Gellérthegy oldalába, dedikáltatni az egyik inkább szórakoztató mint műszaki novelláskötetét. Egy mosolygó, de már reszketeg öreg bácsi fogadott, alig tudta dedikálni. Szemlátomást jól esett neki, hogy egy huszonéves kölyök mi mindent összeolvasott már tőle / róla.
Hetekkel később hallottam a rádióban, hogy meghalt... :(
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!