Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Tesco parkolóban a nagycsaládo...

Tesco parkolóban a nagycsaládos hely?

Figyelt kérdés
Már vannak újabban ilyen helyek is, a rokkant parkoló mellett. Ha ilyen helyre állok, megbüntethetnek? (nem az a lényeg, hogy meg tudnak-e, hanem hogy jogilag mi a helyzet)
2012. nov. 28. 19:42
1 2 3
 1/27 anonim ***** válasza:
65%
Nem és nem is tudnak, mert jogilag nincs ilyen helyzet, ez a nagyáruház extrája.
2012. nov. 28. 19:46
 2/27 eNerdzsy ***** válasza:
42%
A KRESZ nem szabályozza, tehát nem büntethetnek meg érte, egyszerűen nem illik oda állni, ha nincs legalább két gyerek az autóban.
2012. nov. 28. 19:47
 3/27 anonim ***** válasza:
49%

Nagy áruházak extra szolgáltatása, ja...

családi parkoló, női parkoló, szőke parkoló, barna parkoló, kismama parkoló, kiveremcsakmegálltam parkoló... Persze, közel s-távol egy hely se, majd pont nemillik odaállni... persze... Mozgássérült parkolóba csak mozgássérült állhat, a többibe nincs senkinek joga beleszólni.

2012. nov. 28. 19:55
 4/27 anonim ***** válasza:
54%

3: Az áruházak parkolója közforgalom számára megnyitott magánterület. Ha az áruház rendje az érvényes. A KRESZ szabályok érvényesek, azt nem írhatja felül, de igenis korlátozhatja, ki mit csinálhat ott.

Olyan, amikor hozzád vendég jön, s csak papucsban mehet be. Nincs ilyen törvény, de te vagy a gazda.

A lényeg: a biztonsági szolgálat intézkedhet. Rendőri segítséget is kérhetnek, ha szép szerével nem állsz el onnan. Vannak helyek rendőröknek, mentőknek, biztonsági szolgálatnak is. Ezek státusa pont olyan, mint a családosé, de oda sem állhatsz.

Nem a KRESZ megszegése lesz az alap, hanem az, hogy nem tartottad be az áruház rendjét.

2012. nov. 28. 20:26
 5/27 anonim ***** válasza:
48%
Én azt hallottam, hogy a bevásárló központok parkolóiban is érvényes a kressz. Szoktam is látni sűrűn, hogy Tesco meg Lidl parkolóban kerülnek egyet a rendőrök, ha arra járnak. Hetente több alkalommal is előfordul.
2012. nov. 28. 20:38
 6/27 anonim ***** válasza:
42%

"Nem a KRESZ megszegése lesz az alap"

Ha ez egy magánterület és nem a kresz a mérvadó akkor hogyan büntet meg a rendőr a rokiparkolóban kresz alapján?

2012. nov. 28. 20:42
 7/27 anonim ***** válasza:
36%

5., és 6.

Tessenek már megérteni egyszerű szöveget.

Az áruház területe közforgalom/közcélra megnyitott magánterület. (Az egészen pontos megnevezés mellékes.)

A KRESZ érvényes, nem írtam mást. Csak a KRESZ-en kívül más törvények, rendeletek, egyéb jogszabályok is léteznek.

Az áruház előírhatja, milyen viselkedési normákat kell betartani.

Törvény pl. arra sincs, hogy az ellenőrnek a metróban meg kell mutatni a jegyet vagy bérletet. De a céget felhatalmazza arra, hogy saját működési rendjét szabályozza.

Teszem azt, egy bolt azt szablya meg, hogy 14 évnél fiatalabb nem léphet be. (Van is ilyen!). Nem a KRESZ, nem a polgári vagy a büntető törvénykönyv írja elő, de ezek feljogosítják a boltot erre.

2012. nov. 28. 21:12
 8/27 anonim ***** válasza:
62%

két kérdésem lenne, hol van leírva mi számít nagycsaládnak(és hogy az a piktogram-e egyáltalán a jele).

a másik pedig ha a KRESZ érvényes, akkor az ott közlekedők miért is tesznek rá? direkt ki van írva sok helyen hogy jobbkéz szabály van, meg talán még az is hogy a KRESZ érvényes oda, de én a kresztudásom alapján nem tudok olyanról hogy nagycsaládos parkoló, rokkant van, meg nem rokkant, amit mindenki használhat.

2012. nov. 28. 21:19
 9/27 anonim ***** válasza:
45%

De ki büntet meg ha erre nincs kresz szabályozás? A tesco kiküld nekem egy sárga csekket? Hova? Elkéri az igazolványom? Ki? A pénztáros?

Van a tesconak joga engem birságolni? A tesconak ilyen jogköre nincs hiába mászkálnak kékben. A rendőr megbüntethet ha rokiparkolóban állok és ha ezen a magánterületent (már ez is egy vitára okot adó helyzet egyébként) a kresz szabályai érvényesek és slussz.

2012. nov. 28. 21:25
 10/27 Napkiraly ***** válasza:
47%

ha lenne rá nyilvános szabályozás, szabályszegés esetére pótdíj, és lenne aki ellenőrizni tudja mondjuk hogy te egymagad szállsz ki, lefényképez és rendőrt hív, majd kikéri az adataidat a rendőrségtől és polgári peres eljárásban érvényesíti a pótdíjkövetelését, akkor igen :)

Egyébként nem szabálysértés.

2012. nov. 28. 21:33
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!