Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Mi az a ködlámpa?

Mi az a ködlámpa?

Figyelt kérdés

Én már 5 és fél éve vezetek, de sose kapcsoltam be, és nem is tudtam a létezéséről, csak ebből a cikkből. Minden autóban van?

[link]

2012. okt. 26. 13:26
 1/6 anonim válasza:
nem tudom.
2012. okt. 26. 13:28
 2/6 anonim ***** válasza:
94%

Nem minden autóban van. A "ködlámpa" két lámpára utalhat. Az egyik a hátsó helyzetjelző ködlámpa, ez értelemszerűen az autó hátulján van. Újabban beépítik a hátsó lámpatestbe és egy külön kapcsolóval vagy a világításkapcsoló megfelelő tekerésével-húzásával aktiválható. Ilyenkor egy 21 W-os izzó világít hátrafelé intenzív piros fénnyel, a fényereje hasonló, mint a féklámpának. Viszont soha nem közvetlenül a féklámpa mellett van ez a lámpa, épp azért, hogy ne lehessen félreérteni. Általában csak a bal oldalon szokott lenni, de előfordul, hogy mindkét oldalra beszerelik.

A másik ködlámpa a ködfényszóró, ez az autó elején található. Vagy a lökhárítóba építik be, jó alacsonyra, vagy az első lámpába van integrálva. Ez elméletileg a földhöz közel világítana, szélesen, de alacsonyan terítve a fénykévét, a gyakorlatban viszont ez soha nem jön össze rendesen. Ha eléggé alacsonyan van ahhoz, hogy bevilágítson a köd alá, akkor hamar összetörik, ha meg magasra teszik, hogy ne törjön össze, belevilágít a ködbe és nem látsz semmit. Ráadásul az ilyen-olyan formatervezett ködlámpák fénykévéje sem mindig olyan alakú, mint lennie kellene. Ez a lámpa is az utastérből kapcsolható, általában hasonló módon, mint a hátsó helyzetjelző ködlámpa.

2012. okt. 26. 13:40
 3/6 anonim ***** válasza:
100%
5 és fél éve vezetsz és nem tudod mi az a ködlámpa? És sosem tűnt fel, hogy egyes autókon lámpa világít mint az általad vezetett gépjárművön? Egyébként a cikk is helytelen mert nincs minden autóban. A cikkíró már nem emlékszik a régebbi típusokra... A mostaniakban már mindenhol van de csak hátul. Elől lehet, hogy benne van gyárilag vagy extraként rendelhető. Legtöbb esetben utólag minden típusba beépíthető.
2012. okt. 26. 13:51
 4/6 anonim ***** válasza:
Javítás, helyesen: És sosem tűnt fel, hogy egyes autókon több lámpa világít mint az általad....
2012. okt. 26. 13:52
 5/6 anonim ***** válasza:
40%
5,5 éve vezetsz és nem tudod? Ásd el magad :D
2012. okt. 26. 14:58
 6/6 A kérdező kommentje:
Köszönöm a 2-esnek a kimerítő választ. Egyébként nem tűnt fel, mert ritkán vezetek ködben vagy éjjel.
2012. okt. 26. 19:28

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!