Ha 3 három henger jár 4 helyett lefulladhat az auto?
Ha központi befecskendezős autóban egy henger nem jár, akkor szinte biztos, hogy a gyújtásnál rossz valami. A befecskendező ugyanis minden hengernek ugyanúgy küldi az üzemanyagot, tehát csak a szikra hiánya miatt lehetséges, hogy ezek közül egy nem akar menni. A rossz gyújtókábel pedig az egyik legalapvetőbb gyújtáshiba.
Egyébként ha 3 henger megy a 4 helyett, az okozhat megtorpanást, fulladást. Egyrészt nincs meg a kellő teljesítmény, mert eggyel kevesebb henger dolgozik, másrészt pedig az egyetlen álló henger fékezi a motort, hiszen pumpálni kell benne a levegőt. Ezért előfordulhat, hogy nem bírja vonszolni az autót, lefullad, erőtlen, a fogyasztás pedig könnyen az egekbe szökhet.
Négyhengeres motor esetén a munkaütemek egyenletesen, 180°-onként követik egymást. Ha egy henger kiesik, akkor két munkaütem közt lesz egy 360°-os lyuk, ezt meg lehet hallani a hangján: olyan, mintha 4/4-es dobütemből hirtelen kihagynák az egyik negyedet. Kicsit természetellenes úgy a hangja. Ráadásul remeg is a motor rettenetesen, mert a kieső munkaütemet is beleszámolták a motor kiegyensúlyozásába.
Aki biztosra szeretne menni, az ilyenkor megpróbálja lehúzni a gyújtókábeleket (már ha le lehet). Ha talál olyat, amit lehúzva nem romlik a motor járása, akkor az ahhoz tartozó henger nem működik.
De a fülelés sokszor nem biztos megoldás. Hozzám is érkezett már derék tulajdonos azzal, hogy csak három henger megy az autójában. Eltartott egy darabig, mire meggyőztem, hogy a VW-féle 1.2 HTP (avagy HováTolodParaszt, ahogy nem is régen írta itt valaki) motornál ez nem jelent különösebb rendellenességet, bőven elég akkor felkeresnie egy szervizt, ha kettő vagy négy henger kezd el működni a motorban.
ezt meg lehet hallani a hangján: olyan, mintha 4/4-es dobütemből hirtelen kihagynák az egyik negyedet. Kicsit természetellenes úgy a hangja.
Én ezzel a mondatoddal teljesen meg is értettem ,hogy lehet felismerni ha egy henger nem jár!
Köszönöm szépen a segítséget!
Most már legalább (elvileg) tudni fogom,hogy ha 1 hengerrel kevesebbel fog menni a motor! :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!