YAMAHA R6 áttételezése milyen következményekkel jár?
szeretném városra hangolni a motorom, idomokat le, új lámpa stb... viszont azt hallottam hogy egy kisebb fogaskerékkel előre jobban fog húzni alsó tartományban. ne értsetek félre, nekem nincs bajom a pörgetéssel, de sokan ajánlották. a kérdés az hogy:
nyomatékosabb lesz e?
lóerőben kevesebb lesz?
fogyasztást befolyásolja?
milyen fordulatszámig változik az erőleadás?
Olyan biciklin ültél már, aminek volt váltója? Ha igen, akkor ki tudod találni, mi is fog történni.
Képzeld csak el: fogod a biciklit és beállítod a leghosszabb, leggyorsabb áttételt. Ráülsz, alig bírsz elindulni, de ha sikerült, nagyon gyorsan tudsz tekerni. Utána megállsz és a létező legrövidebb, "egykerekezős" áttételt állítod be rajta. Könnyen elindulsz, még egykerékre is tudod kapni, de bizony igen hamar elfáradsz, mert már sietős sétatempónál is tekerned kell, mint az őrült.
Kérdés: egyforma volt a teljesítményed a két esetben? Ugyanolyan teljesítménnyel tekertél, mikor hosszú áttétellel zúgtál végig a főutcán és akkor, mikor rövid áttétellel tekertél, mint az őrült? Igen, egyforma volt. Mégis más volt a sebességed és a nyomatékleadás is. Sőt, a fogyasztás is: hosszú áttétellel simán hazajöttél a szomszéd faluból, röviddel meg kétszer kellett megállni inni, mert folyt rólad a víz.
Ugyanez történik a motorral is. A teljesítmény nem változik (egyébként mitől is változna?), a motor által leadott nyomaték sem, csak rövid végáttétellel akkor is egykerekezik, ha nem akarod és villámgyorsan beleforog a leszabályzásba. Illetve nő a fogyasztás, mert azonos sebesség esetén többet pörög az erőforrás. Viszont nyomatékosabbnak fogod érezni a motort, mert a rövid végáttétel miatt a hátsó keréken leadott nyomaték megnő. Cserébe lassabb lesz a jármű: nem fogod már vele a 250-et ostromolni az autópályán. Az erőleadás nem fog változni, ugyanolyan fordulaton fog meglódulni a motor, ugyanott lesz lyuk a nyomatékgörbében. Viszont ha meglódul, nagyobbat tol, a lyuknál pedig jobban megtorpan, mert a végáttétel jobban megnöveli a nyomatékot. Éppen ezért a motorfék is jóval erősebb lesz.
Az áttételezést megváltoztathatod, vannak fogaskerék szettek kifejezetten típus szerint válogatva. Pl én is mentem pár szezont egy olyan áttélellel ami a végsebességet csökkentette.
A motor pörgősebb lett leheletnyivel, és többet kellett váltogatni ( Itt apró különbségekről beszélek ). A fogyasztást nem mondanám, hogy túlságosan megdobta. Az alsó tartományban erősebb tűnt a motor,de drámai változást a teljesítmény görbében nem hiszem, hogy okozott. Hétköznapi használatban nem igazán okozott hátrányt ( előnyt sem ), lehet pár tized másodpercet hozott volna Pringen, ha mértem volna időt.
Hajlamosabb lett a motor, hogy emelje az elejét.
szerintem rohadtul félre értettetek... vagy rosszul kérdeztem?
az első válaszolónak, kösz a lekezelő kisiskolás stilust.
a másodiknak, te mi a fa-ról beszélsz?
a harmadiknak, kösz a tiéd közeledik ahhoz amire vártam, de én nem akarok gyorsabb lenni!? irtam hogy a motor streetfighter stilusban épül, hol érdekel a végsebesség meg a 250...
az volt a kérdésem hogy gyakoribb városi használatnál ajánlják az átépített gépekbe a kisebb fogaskereket hogy kisebb fordulatról húzzon, ennyi. erről valakinek van e tapasztalata, pozitiv vagy negativ ...
úgy látom a trollkodás elvette a az első két válaszoló eszét és már elszálltak agyilag.
ok igy értem kösz
ha ez a 120/90 létezne r6-ban az szép lenne. most 2002est épitek át de van egy 2008 is.
dyno-n mérve 106/43 volt az eredmény a 08-nál... nevetséges hogy 127/68-nak adják el
ja és le volt mérve 1évesen is...
ja és azt hogy
""milyen fordulatszámig változik az erőleadás?"
úgy értettem (azt hittem, nyilván rosszul), hogy szokták mondani hogy a maximális nyomatékot (pl) 13ezres fordulatnál adja le... na azt hittem hogy akkor ha változik a dolog akkor lehet hogy pl 11ezernél adja le. ennyi.
azt nem értem, hogy miért osztja meg ez téma a hozzáértőket, megmutattam a szerelőnek a válaszokat. volt anyázás rendesen. mondjuk a kérdéseken is nevettek. de még házon belül is megy a vita a dologról. lehet becserélem egy 900as fireblade-re... arra esküsznek a streetfighter épitők
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!