Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Milyen következményekkel...

Milyen következményekkel járhat, ha másfajta benzint tankolok?

Figyelt kérdés

Összetett és bonyolult a problémám, megpróbálom egyszerűen vázolni. Van egy öreg Mazdám ('85-ös), 2 litres, karburátoros. Nagyon érzékeny az üzemanyag minőségére, egyik 95-östől megy mint rakéta, a másiktól meg el sem akar indulni. Idáig egy bizonyos 98-ast használtam, attól viszonylag jól ment, bár nem volt túl erős (az eredeti 101 LE-ből kijött mondjuk 60 LE).

Egyszer teljesen üzemanyag nélkül maradtam, és egy másik kútnál kellett vásárolnom, 4 litert töltöttem bele 95-ösből, és meglepődve tapasztaltam, hogy az autó legalább 30 LE-vel többet tudott, mint a korábban használttal. Szó szerint megbolondult tőle. Az érdekes csak az volt, hogy kb. 6 km-t tettem meg azzal a 4 literrel, és másnap már megint nem indult el. Orral lefele álltam meg, nem tudom, hogy ilyen helyzetben lehetett-e az a gond, hogy nem tudta felvenni a tartályból az üzemanyagot.

Minap megint üzemanyag nélkül maradtam, aki kisegített, az ugyanettől a benzinkútról hozott, de 100-ast. Ettől is nagyon jól megy, finoman jár, ereje van, érződik, hogy nagyon szereti. Hallottam viszont olyan véleményeket, hogy a magasabb oktánszámú benzin magasabb hőfokon ég el, ezért károsíthatja a motor bizonyos alkatrészeit.

Szóval a konkrét kérdéseim:

- Ha egy autó teljesítményén ennyire durván érződik a különbség, az a fogyasztáson is hasonlóan meg fog érződni?

- Melyiket javasoljátok használni: 95-öst, 98-ast vagy a 100-ast, ha mindháromtól egyformán jóbban megy az autó?

2010. jún. 28. 08:46
 1/7 A kérdező kommentje:

*jobban.

Elnézést!

2010. jún. 28. 08:52
 2/7 anonim ***** válasza:
a kocsidhoz ajánlottat ajánlom :), a 100 -ast azért nem, mert nem ad többet, mint amennyivel többe kerül
2010. jún. 28. 08:53
 3/7 A kérdező kommentje:
Az ár az most mellékes. Ahonnan venném, ott a 100-as ugyanannyiba kerül, mint a régi helyen a 98-as, amit eddig tankoltam.
2010. jún. 28. 10:13
 4/7 anonim ***** válasza:

"Hallottam viszont olyan véleményeket, hogy a magasabb oktánszámú benzin magasabb hőfokon ég el, ezért károsíthatja a motor bizonyos alkatrészeit. "

Ez marhaság úgy ahogy van. Az oktánszám a kompressziótűrést jelenti...

2010. jún. 28. 10:35
 5/7 anonim ***** válasza:
vannak benzinkutak, ahol a 98as benzin nem 98as, hanem 100as bekeverve urkajnából vagy romániából behozott olcsó benzinnel, néha még a 90es szintet sem ütik meg ezek a kotyvalékok...
2010. jún. 28. 11:18
 6/7 anonim ***** válasza:

Igen az oktánszám a kompressziótűrés.

Én mindig OMV Carrera 95-öt tankolok autóba, motorba egyaránt és tökéletesen megy.

Egyszer kipróbáltam a noname benzint a motorba -> pár liter volt csak benne és eldugult :(

2010. jún. 28. 11:51
 7/7 A kérdező kommentje:

Értem. Tehát ezek szerint bármelyiket tankolhatom, amelyiket az autó szereti, különösebb kockázat nélkül.

Köszönöm a válaszokat! :)

2010. jún. 28. 14:36

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!