Miért ez az "olajsznobizmus" tényleg csak a drága a jó?
Szinte kivétel nélkül mindenki a drágább motorolajokra esküszik,Castrol Magnatec a sztár,ha pedig ne adj isten egy újrafeldolgozott teszkós olaj kerül szóba,mindenki fikázni kezdi.
Pedig a Shell is ezt csinálja ...
Szóval azt látom,hogy még 20 éves szutykokba is szintetikus olajat favorizál a zöm.
Holott semmi TÉNYSZERŰ ADAT nem létezik sehol azt illetően,hogy a "silányabb"(??) minőségű olaj elégtelen kenést produkál netán károsítja a motort .
Igen, kb. 1000 km-ig az összes olaj normális kenést produkál, a gondok onnan kezdődnek.
Nagyon nem mindegy hogy pár ezer km után az olaj még mindig biztosítja a normális kenést, vagy ilyen kormos szutyok van benne.
Szerinted egy értelmesebb olajnak miért kerül többe literje, mint egy ilyen noname vacakból 5 liter. Elárulom nem poénból. Az ilyen noname izéket kb. csak ilyen régi szutykokba lehet belerakni mint te is mondtad. Más járműveknek én a közelébe se vinném.
Azért a Magnatec messze nem sztár, inkább az Edge vagy az Edge Sport.
Nyilván, ha a Castrolnak, Q8nak, Valvoline-nek, BPnek az olajai nem lennének elég jó minőségűek, akkor valószínűleg nem használnák őket az autó/motorsportban. Lehet, hogy a teszkós olaj is jó a Lada Szamarába, meg a Hunoil is, de WRC autóba nem biztos.
És hogy jön ide az utcai autó? Azért egy mai komolyabb common rail dízel motor gyári előírás szerinti olajjal elmehet 30-40 000km-t egy olajjal ( a gyár szerint), ezt sem próbálnám ki olcsó olajjal. Vagy vegyük a saját autómat, biturbo benzin. Ebbe sem raknék sz.rt, mert drága lenne két évente turbókat cserélni.
De ha veszel, egy sima 1.4es 12 szelepes Fiat Bravát, amiben elb.szott módon kis ármérőjű a szelepházba menő olajcső, ratyi olajnál( és nem időben cserélt szűrőnél) eldugul ( tipushiba ) aztán elkopik a vezérműtengely...
Lehet az olcsó olajok is bírják egy darabig- ahogy írták előttem- én a saját autómmal nem rizikózok, kapja a gyári előírt 5W30-at ( jelenleg Total Quartz Ineo-t ). Ha meg intervallum felénél cserélgetem az olajat, akkor meg nem spórolok semmit...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!