Ha a kocsim orrát úgy összetörtém, hogy felgyűrődne a motorja és nem lehetne visszatenni a rendszámtáblát, akkor megbüntetnének, ha így vezetnék haza?
A motor nagyon ritkán szokott felgyűrődni. Ha mégis, akkor azt az autót aligha viszed haza lábán.
A jogszabály (1./1975. KPM-BM együttes rendelet a közlekedés szabályairól, avagy a KRESZ) ezt írja:
"5. § (5) A hatósági jelzés(eke)t [rendszámtábla(áka)t] a járművön a felszerelésére kijelölt helyen, jól olvasható állapotban kell tartani, azt megváltoztatni, letakarni vagy jogosulatlanul eltávolítani tilos".
Tehát ha nincs a helyén a rendszám, nem mehetsz vele sehová. Ha viszont a jármű alkalmas a biztonságos közlekedésre, a rendszám pedig nem semmisült meg teljesen, akkor be kell tenni a szélvédő mögé úgy, hogy el lehessen olvasni, aztán szépen haza kell vele fáradni. Ennél jobb megoldás nincs: a rendszám látható, nem esik le. Csak mondjuk nem kell utána hetekig így közlekedni, mert az nem egészséges.
Mondjuk én így jártam nem rég.Felgyűrődött a gépháztető meg a lőkhárítómból szakadt ki egy darab.A rendszám a helyén maradt de az egyik lámpám totál összetört.Félszemmel közlekedtem.Jött is szembe rendőr,de nem fordult meg utánam.Valahogy el kellett vinnem karosszériáshoz.
Megvizslantottam a futóművet,hogy lehet-e vele közlekedni,meggyőződtem a biztonságosságáról és szép lassan,óvatosan elbattyogtam.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!