Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Robogó kontra kocsi?

Robogó kontra kocsi?

Figyelt kérdés
Férjemmel nemrég lecseréltük az autónkat úgy, hogy egy részét hitelből fizetjük. Jelenleg októberig tart még a diákhitel törlesztése és a lakásilleték törlesztése, ami nagyságrendileg 20 ezer forint, azért vettünk egy újabb autót és hitellel, hogy ha lejár ez a két törlesztés, akkor ennek az összegét tudnánk a autóhitelbe törleszteni. Ezen kívül vettünk egy robogót is, hogy a férjem a jó időkben ezzel járjon munkába (Bp. lakásunktól messzi kerületben dolgozik). Ez így tök jó lenne, mert a nyári hónapokban kb. 18 ezerrel kevesebb menne el havi szinten üzemanyagra. A probléma most jön, férjem kitalálta, hogy el kellene adni a robogót. Az indokok: lehet, hogy rossz idő lesz egész nyáron és havi szinten csak pár napot fog tudni robogóval menni. Maradt még megtakarított pénzünk, én azt mondtam neki, hogy szerintem ez a 80 ezer forint most nem hiányzik a kasszából, mert van mihez nyúlnunk, ha kellene. Ezen kívül, ha eladjuk a robogót, szinte garantálom, hogy az a pénz nem fog megtakarításként maradni, mert ha nem jövünk ki a pénzünkből, akkor muszáj a megtakarításhoz is nyúlni. Valamint a robogót nem 1-2 évre terveztük megvenni, hanem jóval több évre. A férjem azzal példálózik, hogy még 2 év alatt sem fogja behozni az árát így és mi van, ha javíttatni kell. Mondtam neki, hogy ezek nem jó érvek, mert nem tudjuk előre, hogy kell-e rá költeni, valamint pont Ő mondta a vásárlás előtt, hogy ezeknek a javíttatása piti összegekbe kerülnek. Az én gyanúm az, hogy megszokta a jót és inkább autóval járna, csak nem meri ezt mondani és inkább kitalál mindenféle indokot, hogy miért kellene eladni a robogót. Ti mit gondoltok erről?
2012. máj. 22. 12:12
1 2 3
 1/29 anonim ***** válasza:
Olvastam a válaszod egy kérdésnél. Nyilván csak kényelmi okait nézi, ez a rossz idő rossz duma. :) És az a sok ember, aki kerékpárral megy dolgozni? Ők esőben is úgy mennek. Meg lehet oldani rossz időben is, egy kis eső még nem fagy. Bár nekem egy kollégám kismotorral megy télen-nyáron.
2012. máj. 22. 12:15
 2/29 A kérdező kommentje:

Igen, az ihletett meg, hogy kiírjam a kérdést. :)

Én nem mondom, hogy menjen szakadó esőben, de mivel előre nem tudjuk milyen idő lesz, illetve azt sem, hogy mennyit kell majd költeni a robogóra, ezért ezek szerintem nem jó érvek az eladás mellett. :( Köszönöm a válaszod.

2012. máj. 22. 12:17
 3/29 anonim ***** válasza:
55%
Én is dilemmában voltam 2éve,melyik legyen.A robogóra nem ülök esőben,rossz időben,hóban-fagyban,nem tudok magammal cipelni semmit,bolt,stb kilőve.Az autót mindig lehet használni,igaz több a kiadás,és fizetnivaló is.Így az autó mellett döntöttem,olyat vettem ami nagyon keveset fogyaszt,illetve kevés 3cm-es.
2012. máj. 22. 12:19
 4/29 anonim ***** válasza:
Én elektromos robogóval megyek mindig melóba. Nekem kb 6 km-t kell mennem egyik városból a másikba. Ma reggel is szakadó esőbe mentem be ügyeket intézni mert ma pihenős vagyok. Én egyedül télen vagy nagyon hideg időben megyek csak autóval. Van benzines robogóm, is de azt a barátnőm használja mert neki messzebb kell mennie és benzin árán nagyon sokat tudunk így spórolni az én elektromos robogóm meg csak áramot fogyaszt az is kb 200 Ft töltésenként ami szerintem nem pénz és 60 km távolságot simán kibírja. A férjed csak kifogásokat keres arra hogy miért adja el simán csak elment tőle a kedve kis esőben még nyugodtan mehet vele, és ezeknek a gépeknek tényleg piti összegbe kerül a javításuk és vannak olyanok amiket az ember még otthon is megtud csinálni ha könnyen hozzáférhető helyen van a hibás alkatrész amit cserélni kell. Szerintem beszéld rá hogy tartsátok meg ameddig nem kényszerültök arra hogy eladjátok jó lesz az még és kitudja mior lesz tartósan jó idő akkor meg majd visszafogja sírni. Szerintem március-októberig nyugodtan lehet vele közlekedni. Télen már neccesebb de ha nincs hó meg brutál fagy még akkor is használható.
2012. máj. 22. 12:23
 5/29 anonim válasza:

Én is a kocsi mellett döntöttem, ami semmivel sem fogyaszt többet mint egy robogó:D kis pöttönke, szóval hely sem kell neki több szinte mint egy robogónak. De mégis mennyivel jobb, hogy esőben szélben, hóban fagyban beülök és mehetek.

De ez kicsit másabb. Nekem nem csak nyárra hanem télre is szükséges. De ha ő nem akar robogóval járni, akkor úgy sem fog:S. Feleslegesen meg minek álljon ott.

2012. máj. 22. 12:26
 6/29 anonim ***** válasza:
40%
Biztos nem akar robogózni mert rájött hogy sokkal kényelmetlenebb mint a kocsi raadasul nagyon veszélyes ,mert ami autóval csak egy kis koccanás az motorral halálos baleset vagy amputáció.Én ilyen kockázatot nem erőltetnék a páromra havi 2ft haszonért.
2012. máj. 22. 12:34
 7/29 anonim ***** válasza:

(Biztos nem vennék fel hitelt járműre, ha még más hiteltartozásom is folyamatban van, de ez most más kérdés. Sőt egyáltalán nem vennék fel járműre hitelt, mert félnék, hogy ellopják, akkor pedig gép is oda, pénz is oda és vehetek bérletet valami buszra...Na mindegy, én már csak ilyen biztosra menő vagyok.)

Kérdésedre:

1/ A robogó után nem kell fizetni valami adót, stb...? Annak is van fenntartási ktg-e a javítgatásokon felül is.

2/ Ha már ott az autó, ami után még több a fizetnivaló (biztosítás, miegyebek), ami független a megtett km-től... Akkor már inkább azt használnám ki, és nem fizetnék még egy jármű után fenntartási mindenfélét...

3/ A robogót/motort sokkal veszélyesebbnek tartom az autónál. Ugyanolyan sebességgel halad a forgalomban, úgy, hogy nincs körötte "védőburok". Én félteném. Lehet ő meg fél is, csak nem meri bevallani. Nem biztos, hogy csak kényelmi baja van. Ezt nem rónám fel neki. Robogónál a bicikli is biztosnságosabb, hisz nem megy olyan sebességgel, azaz ha esik, kisebb a valószínűsége, hogy megsérül/meghal. Robogós/motoros balesetek vészesebbek szoktak lenni...

4/ Ha ketten használjátok, akkor legalább neked sem kell bérletet venned tömegközlekedésre. Elvisz a munkahelyedre, és megy tovább, és haza ugyanígy.

2012. máj. 22. 12:42
 8/29 A kérdező kommentje:
A mi autónk nem kis pöttömke, mondjuk nagy sem, átlagos középkategóriájú autó. Az, hogy 18 ezret spórolunk, Ő számolta ki, először Ő volt azon, hogy robogót vegyünk, mert mennyit spórolhatunk.
2012. máj. 22. 12:57
 9/29 A kérdező kommentje:
6-os. Nincs itt semmiféle erőltetés. Nem értünk egyet, mert amiket felhozott, azok mondvacsinált indokok. Akkor mondja azt, hogy kényelmesebb az autó. Nyilvánvalóan én sem akarom, hogy balesetezzen, ne szőj a mondandóm mögé semmit. Járt ő nagyon sokat robogóval, mert régen azzal dolgozott. Ilyen alapon meg gyalog se induljak útnak, mert lehet, hogy a fejemre esik egy kő és ott halok meg a házunk előtt.
2012. máj. 22. 12:59
 10/29 A kérdező kommentje:

Nincs adó, nincs kötelező a robogóra. Nincs rendszáma sem. Csak a fenntartási költség, ami jó esetben csak az üzemanyag, rosszabb esetben a javíttatás, de az is pár ezer forint, ha éppen kell valamit csinálni rajta és ráadásul eléggé strapabíróak ezek a szerkezetek.

Nem együtt és nem egyfelé járunk dolgozni, így az kilőve, hogy engem furikázzon reggel és délután. Úgyhogy a bkv bérletet nekem meg kell venni, ha nem akarok lógni.

A hitelre nem reagálok, te így gondolod, mi meg másképp gondoljuk, nem ez volt a kérdés, de gondolom azért tetted zárójelbe.

2012. máj. 22. 13:02
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!