Hogy fogyaszt többet egy autó: üresben vagy motorfékkel?
Nekem anno hőbörgött az oktatóm,hogy miért gurulok üresbe a piroslámpához..
Sajnos nemkérdeztem meg,hogy ez miért baj.
Egy életen át bánni fogom XD
motorfék esetén nincs adagolás, nem fogyaszt.
üresben van alapjárat, ott fogyaszt.
Sőt, már a Lada Samarákon is voltak Solex karburátorok, amik motorféküzemben nem adtak benzint a motornak (egy elektromágneses szeleppel egyszerűen elzárta a benzin útját). Az összes modern autó tud ilyet, néha elcsodálkozom hogy sokan miért játszanak az üresbe kapcsolással még mindig. És nem csak olyanok akik Zsigulin meg 100-as Skodán tanultak vezetni, hanem olyanok is akik bőven 2000 után szereztek jogsit.
Ráadásul az üzemanyagspórolás mellett a fék is kevésbé kopik, így amikor lehet ajánlott motorfékkel lassítani.
Az injektorosoknál valóban nincs fogyasztás motorféknél sem.
De a régi vasaknál képes szívni többletüzemanyagot ami valamelyest fogyasztásnövekedéssel jár.
Amúgy az oktatók 2 dolog miatt mondják hogy ne tedd ki üresbe. Az egyik ok a balesetvédelem. Ha hátulról beléd száll valaki akkor kevésbé tud belökni a folyamatos motorfék miatt a kereszteződésbe.
A másik ok hogy a visszaváltást is gyakorolod ilyenkor.
Nekem egy 2002-es swiftem van, és engem is foglalkoztat ez a téma....
Szereztem az autómhoz, egy hibakód kiolvasó készüléket...
Ezzel tudom mérni a pill. üzemanyag fogyasztást is...
Tapasztalat
Alapjáraton 1 helyben állva: 0.5l/óra
Motorfékkel gurulva : 1,2l/100km.
Alapjáraton gurulva , üresben : szintén annyi mint motorfékkel, nem találtam különbséget fogyasztás terén.
Érdekes, mert én is úgy olvastam, hogy motorfékkel 0-nak kellene lennie a fogyasztásnak...
Most vagy az elektronika nem küld pontos jeleket, vagy tényleg fogyaszt az autó...
A totalcaron olvastam hogy típusok különböznek egymástól, van amelyik már 1500 fordulaton vissza adja az üzemanyagot a motornak, hogy megelőzze a leállástól...
(Ezt még nem próbáltam, hogy 1500 fordulat felett mi a helyzet)...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!