Mitől inoghat a kocsi kanyarban?
Az autó nemrég lett véve használtan. A fékek cserélve lettek és ma, egy hosszabb útnál(kb 250km), tapasztaltuk hogy néha jobbos kanyarban meginog a kocsi, ráadásul nem is kicsit.
Nem mindig csinálja ezt, de 60km/h felett tapasztaltuk csak.
És ezt a jobb vagy a bal oldali hibája okozhatja?(tudom hogy együtt cserélendő, csak kíváncsi vagyok)
Meg lehet más oka is annak hogy ezt csinálja?
Jobbkanyarban a bal oldali felfüggesztések nyomódnak össze, ha tehát a bal oldali csillapító gyenge, akkor az útegyenetlenségek hatására billeg az autó. A csillapítók ugyanis általában nyomófokozatban (berugózásnál) csak kicsit csillapítanak, húzófokozatban (kirugózásnál) jelentősebb a hatásuk.
De okozhatja még a billegést ezen kívül kiverődött szilent vagy gömbfej is. Ilyenkor nem eléggé biztos a kerék megvezetése, egy-egy úthiba olyan lengéseket indít el, amik elég intenzíven be tudják csóválni a karosszériát.
Közben volt szervizben, rázópadon megnézték és semmi hibát nem találtak :/
Azt mondták hogy a felfüggesztés, és minden ami ilyen gondot okozhat nem rég lett cserélve(előző tulaj csináltatta vszeg)
Viszont a hiba még most is fennáll, úthiba kizárva, teljesen jó úton is előjött a dolog egy jobbkanyarnál.
Nem tudom hogy a kocsi hogy reagálna egy húzósabb jobb kanyarnál 90-100km/h-nál, de már 60-nál is elég ilyesztő a dolog.
(mindezt olyan útszakaszon ahol egy Swiftel 110-el kényelmesen lehet kanyarodni:/ )
Milyen autóról van szó?
Szerintem a rugók túl puhák , vagy nem párba lettek a lengéscsillapítók felszerelve. Vagy a futómű geometriája ment el esetleg egy régi karambolnál vagy csak rosszul van beállítva.
Daewoo Matiz
Futóműbeállítás is jó elméletileg.
A kocsi törve nem volt, vagy legalábbis nem tudunk róla, és ha volt is elég jól el van tüntetve a nyoma.
Kormánymű probléma amúgy esetleg okozhat ilyen problémát?
Ha a kocsi egyik oldalát megemelem és megrángatom a kerekét akkor annak gondolom egyáltalán nem kéne kotyognia. De ehhez az egész elejét meg kéne emelni vagy elég csak az egyik oldalt?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!