Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Miért lehetséges váltani...

Miért lehetséges váltani kuplungolás nélkül?

Figyelt kérdés

Nekem az lenne logikus hogy meg se tudnám mozdítani a váltót amíg a fogaskerekek nincsenek kiemelve egymásból.

Hogy van ez?

2012. jan. 4. 21:35
1 2
 1/13 A kérdező kommentje:

*váltani

bocs ez lemaradt

2012. jan. 4. 21:41
 2/13 anonim ***** válasza:
100%

Én nő vagyok sokat nem értek hozzá, de párom autószerelő és nekem olyasmit magyarázott hogy "kikopott" (női logikával, biztos kopik mint minden fém, és gondolom nem érnek egymásba teljesen a fogaskerekek) :)

Több infóval nem tudok szolgálni egyenlőre, de megkérdezem.

2012. jan. 4. 21:48
 3/13 anonim ***** válasza:
100%

A kuplung nem a fogaskerekeket emeli el egymástól. Azok (szinkronváltó esetén) folyamatosan össze vannak kapcsolva, csak azt választod ki, melyik párt reteszeled a tengelyre.

A kuplung a váltót választja le a motorról, ekkor a motor nem tekeri a váltó bemenőtengelyét, a fogaskerekek nem feszülnek egymáshoz, csak üresen pörögnek együtt, ez teszi lehetővé a váltást - tudniillik nem kell akkora erőt kifejteni ahhoz, hogy reteszeld vagy kioldd őket.

Ha viszont valaki nagyon ügyes, el tudja kapni azt a pillanatot, mikor elveszi a gázt, a motor már nem hajt, nincs hajtónyomaték, de még nem ment át olyan motorfékbe, hogy az feszítse meg a fogaskerekeket. Ekkor majdnem ugyanúgy tud kapcsolni, mint kinyomott kuplunggal, mert a váltó terheletlen. Viszont ehhez nagyon nagy gyakorlat kell és csak felkapcsolásnál működik.

2012. jan. 4. 21:48
 4/13 A kérdező kommentje:

Köszi a válaszokat.

Ezzel a kuplung nélküli váltással inkább nem kisérletezek még, nem akarom széttörni:)

Te tudsz ilyet?

Megnézek egy videót róla, hogy jobban el tudjam képzelni.

2012. jan. 4. 22:48
 5/13 anonim ***** válasza:
100%
én nem tudok váltani a 2007es Octaviával. nem engedi elmozdítani a kart. üresből meg pláne nem engedi berakni, kerreg mint a disznó.
2012. jan. 4. 22:58
 6/13 anonim ***** válasza:
100%
Én sajnos már tudom kuplung nélkül váltani, lötyög mint a nem is tudom mi... na de majd tavasszal kicserélem:)
2012. jan. 4. 23:01
 7/13 anonim ***** válasza:
100%

Hát amit esetleg első körben megpróbálhatsz az az üresbe kivevés kuplung nélkül.

Felgyorsítasz nagyobb tempóra és nagyobb seb. fokozatban legyél (ott könnyebb megcsinálni). Felgyorsítod kicsit az autót, majd elveszed a gázt, a kezed a váltón. Nagyon nagyon finoman (de ténleg finoman) elkezded húzni a váltó kart az üres fele. Ha mindezt "jó fordulatnál" teszed, akkor szépen ki fog esni sebességből üresbe. Ha nem jó fordulatnál próbálkozol, akkor a fogaskerekek még feszülnek, érzed hogy nem akar kijönni. Na ilyenkor ne feszegesd. Ha jókor próbálkozol, akkor már egészen kis erőre is ki fog csusszanni üresbe. A művelet végrehajtása közben mindenképpen legyen a lábad a kuplungpedálon, és ha kell inkább kuplungolj. És persze "safety first" csak saját felelősségre és kihalt úton, stb...

Autótól függ, de akár még olyan is lehet, hogy a kezeddel éppen csak fogva a botot és alig nyomva is érzed a feszülést, illetve azt amikor már nem feszül és szépen ki lehet venni...

Mivel nem tudjuk nálad "mennyi az annyi" fordulat, érdemes különböző variációkkal is próbálkozni. Kuplungolás nélkül seb.-be berakni nem javaslom, abból csak darálás lesz :)

2012. jan. 4. 23:04
 8/13 A kérdező kommentje:

Köszi.

Még csak fél éves a jogsim és az anyukám autóját használom még szerzek néhány hónap/év tapasztalatot.

Amúgy egy Fiat Punto-ról van szó.

Még egy hasonló kérdés, sokszor kell újrakuplungolnom üresből 1esbe álló helyzetból pl lámpánál. Lehet vele valamit kezdeni?

2012. jan. 4. 23:11
 9/13 anonim ***** válasza:
Igen. Azt hogy nem gurulgatsz 10 centinként, hanem csak akkor, ha nagyobb távolságot megy a sor. Ez egy ilyen idióta magyar szokás, hogy piros lámpánál folyamatosan centinként csurognak előre. Használ az autónak...
2012. jan. 5. 00:28
 10/13 A kérdező kommentje:
Koszi kiprobalom. Vannak meg ilyen tippjeitek? Mindjart kiirok egy kerdest
2012. jan. 5. 00:46
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!