Miért nincs a sedan autókon általában hátsó ablaktörlő?
Ez egy nagyon jó kérdés...
Szerintem azért nincs a szedánokon mert azoknak nem derékszögbe áll a hátulján az üveg és jobban lefolyík rólla a víz. A másik oka meg az lehet neki hogy a szedánoknak nincs kint a kaszni végén a szélvédő és nem kerül rá emiatt annyi retek mint egy kombira.
Meg szerintem nagyobb kinlódás lenne a csomagtartó ajtó és a szélvédő közé olyan nyíllást fabrikélni hogy a víz ha lefolyik akkor ne a csomagtartóba follyon be.
Azért, mert másak az áramlási viszonyok a különböző karosszériaformák esetén. Ebből a szempontból a cseppalak az ideális: a "jól megtervezett" csepp körül egészen nagy légsebességig lamináris áramlás keletkezik, nincs örvény, tehát a levegőben lebegő vízcseppek nem csapódnak le.
Az ötajtósok, kombik és rövid farú sportkupék "hamar érnek véget": a hátsó szélvédő mögött csak a hellyel-közzel függőleges hátfal van, ott bizony van némi örvénylés az autó mögött, ezért igencsak össze tudja csapni a hátulját mindenfélével.
A szedánok és a "rendes" kupék esetén viszont a csomagtér úgy viselkedik, mint a csepp farka: hátrafelé elnyújtja az áramlást, nincs örvény a szélvédő mögött, így az nem lesz vizes, sáros. Ezért nem is kell rá ablaktörlő. Ha viszont megnézed, a hátfal azért ezeken is tud sározódni...
De egyébként van olyan sedan, a mire tesznek. Pl. itt van ez. Nem vagánykodó autónak készült, hanem sok funkciójú kényelmes utazó autónak.
A 6-os válasz linkjében szereplő Insignia nem sedan!
Oda is van írva, hogy: "Kivitel: Ferdehátú".
A sedan Insigniának nincs hátsó ablaktörlóje.
Ja, közben más is észrevette. Bocs.
9-es
Azért nincs a sedanokon, mert a menetszél "lefújja" a cseppeket a hátsó ablakról. Megnézel egy aerodinamikai képet sedanról egyből rájössz, hogy miért nincs, de azért próbáltam szerkeszteni egy képet. itt találod:
Mindegyik autónál máshol van az úgynevezett légörvény mivel ez forog ezért felgyorsítja a cseppeket és képes "visszadobni" őket a szélvédőre. Sedanoknál ez a veszély nem áll fenn, mert ott a csomagtartó és mire a csepp leesne az autó szélvédőjére addigra az autó kimegy a cseppek útjából így a cseppek leesnek a földre.
Én is egy sedant hajtok és kisebb esőben általában száraz a hátsó szélvédő és mivel ez sokszor így van ezért nem éri meg felrakni rá egy ablaktörlőt.
Itt találsz egy aerodinamikai képet:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!