Ha egy lejtőn üresben gurulok akkor hiteles adatot mutathat a fedélzeti computer fogyasztásmérője? Bővebben alább.
mert ha mész (legalábbis én autóm) akkor már azt mondja meg , hogy mennyit fogyaszt az autó 100 km -en .
Bár ha a tied nem ezt mondja akkor tényleg nem értem . Én a saját kicsi kocsimból indultam ki :)
Hangsúlyozom hogy nem értek hozzá, de szerintem:
A pillanatnyi fogyasztásmérő által jelzett mennyiség - szerintem - nem egy villanásnyi időre vonatkozik, hanem mondjuk az utolsó X percre. Tehát ha 60 másodpercből mondjuk csak az első 10 másodpercben nyomod a gázt, ő akkor is azt bele fogja számolni az egy perces átlagba.
Illetve amit itt korábban is mondtak, hogy lehet hogy a sebességet is figyelembe veszi a számítógép és azzal számol.
Ha állsz, akkor nincs sebességed, vagyis 100km-t végtelen idő alatt fogsz megtenni, ilyenkor tehát az idő alapján jelzi ki (hány másodpercig jár a motor üresben).
Ha haladsz, akkor ha mondjuk 100km/ó-val mennél üresben, akkor ügye 100km távolságon éppen 1 órányi üzemanyagot égetnél el, ez legyen mondjuk 1 lityi.
Viszont ha 50el gurulsz, akkor 100km-t 2 óra alatt fogsz megtenni, tehát 100km-en elvileg 2*1 lityit fogyaaszt.
Ha 30km/h-val gurulsz, akkor 100km-t 3 óra alatt teszel meg, tehát 3 literes fogyit fog kiírni. Ez persze csak akkor lesz valóban is így, ha az autód képes lenne 3 órán keresztül üresben gurulni... Mi tudjuk hogy ez lehetetlen (bár ha a himalájáról próbálnál lejönni, akár még esélyes is lehetne...) de a számítógép honnan tudná?
Őneki az a feladata hogy a pillanatnyi sebesség függvényében mindig a 100km-re vetített átlag fogyit írja ki...
Valójában azonban a csövön szerintem mindig az az 1-2 liternyi üzemanyag folyik át.... (persze ha minden fogyasztó megy, kicsit talán több...)
Szerintem azért így számolja, mert alapvetően abból indultak ki, hogy vagy nyomod a gázt, vagy motorfékkel lassítasz, de nem igazán gurulsz üresben (szabály szerint nem illik). Igazából ilyenkor sem hazudik a kijelző, csak ő másképpen értelmezi a fogalmakat mint te.
Amúgy a kézikönyvben kéne megnézni, ott szerintem le van írva, a kijelző pontosan milyen értéket jelenít meg...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!