Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Melyik a gazdaságosabb,...

Csiby009 kérdése:

Melyik a gazdaságosabb, visszaváltogatva vagy egy sebességbe gurulva a lámpáig, vagy üres-be?

Figyelt kérdés
2011. máj. 24. 12:03
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:
Nincs jelentős különbség. A visszaváltogatás hülyeség, csak fölöslegesen koptatod a kuplungot, meg a sebváltót.
2011. máj. 25. 13:17
 12/17 anonim ***** válasza:
A finom kuplungcsúsztatást nem úgy értettem, hogy 100-200 kilométeren át csúsztatod, mert annyi van a lámpáig. Úgy gondoltam, hogy visszaváltogatásnál (ha ezt választod) valahogyan el kell kerülni a motor hirtelen megugró fékerejét. Ekkor vagy gázadásokkal hidalod át a fokozatlépcsőket, vagy finoman engeded fel a kuplungot visszakapcsolás után. Az első megoldás problémája az, hogy ami üzemanyagot megtakarítanál a takaréküzemi elektronika által megspórolt benzinmennyiséget majdnem teljes egészében el is égeted a gázadásokkal.
2011. máj. 25. 13:42
 13/17 anonim válasza:

Szervusztok!

Valaki írta: fékezésre a fék való! Alapban igen, de ha egy mód van rá, próbáljunk úgy közlekedni, hogy szinte soha ne érjünk a fékpedálhoz! Ha túl nagy a sebsségünk, azt próbáljuk meg motorfékkel lecsökkenteni a kívántra. Kezdeni abban a fokozatban, amelyben vagyunk, majd fokozatosan alacsonyabbakba váltva! De ha a szituáció olyan, akkor a legjobb, ha üresbe dobjuk a váltót, és kicsorgunk a lámpáig, vagy ahol meg kell állni. Legszerencsésebb, ha akkor érünk a lámpához, amikor az zöldre vált, és van még némi sebességünk. Ekkor megspórolhatjuk a nullából való felgyorsításhoz szükséges energiát. Persze az üresben való kigurulást csak forgalommentes utakon tudjuk gyakorolni, mert a hátunk mögött jövő, nem mindig tudja értékelni a vezetési technikánkat. Valaki írta, hogy a kuplung az "örök"! Hát bizony nem, bár tipusa is válogatja. És persze abban igaza van, hogy a sokat csúsztatott kuplung jobban kopik. Ha jár a motor, és gurul a kocsink, akár kuplung nélkül is válthatunk símán sebességfokozatot, de ezzel csak akkor próbálkozzunk, ha elegendő gyakorlatunk van, érezzük, és jó a fülünk. Ugyanis kuplung nélküli, nem megfelelő fokozatba váltást, a sebességváltónk recsegéssel nyugtázza. Erre szokták mondani, hogy "megszámolja a fogakat"! A kuplung nélküli váltást, csak annak a szemléltetésére írtam, hogy megfelelő időben-, és fokozatba történő váltáshoz, elegendő csupán egy pillanatra benyomni a kuplungot, és már visszaengedve meg is történt a fokozatváltás. Tehát semmi szükség a kuplung csúsztatására! Az is nagyon jó tanács, hogy kemény gumikkal járjunk, mert ezzel is sok üzemanyagot tudunk megspórolni!

Caty

2011. máj. 25. 14:42
 14/17 anonim ***** válasza:

" Valaki írta, hogy a kuplung az "örök"! Hát bizony nem, bár tipusa is válogatja."

Hát persze hogy neked nem, mert visszaváltogatsz. Éppen ezt magyarázom. Van egy 22 éves kocsim 270000 km-rel amit ráadásul nagyrészt városban tettem bele, de a kuplungjához nem kellett nyúlni, pedig ez sztem nem is automatikus utánállítású.

2011. máj. 25. 20:12
 15/17 anonim ***** válasza:
Én visszaváltogatok, 130 ezer alatt se kuplungot, se fékbetétet, se gumit nem kellett cserélni.
2011. máj. 25. 20:51
 16/17 anonim ***** válasza:
130 ezer egy gumival?? Hát téged se kéne az utakra engedni :S
2011. máj. 25. 21:34
 17/17 anonim ***** válasza:
2 gumival, téli+nyári. Bőven elég mély a barázda mindkettőn. Bár jövőre már kell nyári.
2011. máj. 25. 22:17
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!