Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Váltás kuplung nélkül? Lent

Váltás kuplung nélkül? Lent

Figyelt kérdés

Elnézést, hogy hosszúra sikeredett.

A nagyobb sebességbe váltást el lehet végezni motoron kuplung nélkül. Mi van a visszaváltással?

Ezt nem szokták helyeselni, mert a tengelyek különböző sebességgel forognak a váltóban. Na de felfelé váltáskor is. akkor mi a különbség? Nem nagyon kísérleteztem vele, de 1-2x próbáltam, és ezt tapasztaltam: ha kerreg, az akkor van, ha finoman, lassan nyomod le a váltókart. Ha határozott mozdulattal letolom, akkor semmi kerregés, kattogás stb. Olyan, mint, ha felváltanák kuplung nélkül.

Gokartoknál az egyik kategóriában (6 sebességes 125ös) induláshoz kell kuplung, menet közben meg csak rakod a sebességet kuplung nélkül fel is, meg le is. Ez úgyszintén szekvenciális váltó. Miben más, mint a motoroké?

A válaszokat előre köszönöm!

2011. márc. 30. 16:54
1 2
 1/15 A kérdező kommentje:
A kérdés: mért nem jó a lefele váltás kuplung nélköl?
2011. márc. 30. 16:55
 2/15 A kérdező kommentje:
nélkül
2011. márc. 30. 16:56
 3/15 anonim ***** válasza:
100%
hát én még ilyenről nem hallottam hogy kuplung nélkül váltani se fel, se le, de szerintem még ha hátránya nincs is (amit nem hiszek) előnye az biztos nincs szoval akkor meg minek?
2011. márc. 30. 17:24
 4/15 A kérdező kommentje:
Pályázásnál lenne értrlme, akármennyire hihetetlen. A felváltás sem úgy megy, hogy húzod a gázt, és rakod fel a sebességeket. Vissza a gázt, fel a sebességet, és megint húzhatod (ez gyorsabban lejátszódik, mint kuplung használatával). de van olyan elektronika (nem vagyok biztos venne, lehet, hogy mechanikusan működik), aminek segítségével még a gázt sem kell elvenned felváltáskor. de a kuplung nélküli visszaváltásról nemnagyon nyilatkoznak, még gyorsváltóval sem.
2011. márc. 30. 17:31
 5/15 anonim ***** válasza:
Én sajna nem tudom, de mindjárt jön T5 és ő megmondja a tutit :)
2011. márc. 30. 18:37
 6/15 anonim ***** válasza:
100%
Tudok róla, hogy lehet váltani kuplung nélkül, sőt, egyesek kuplung nélkül váltanak, érzésre... Mindazonáltal nem ajánlom, mivel sokkal egyszerűbb kuplungolni a sebességek között (lényegében egy pillanat az egész), mint szépen fokozatosan ledaráltatni a váltóban a fogaskerekeket. A váltó javítás nehezebb, mint kuplungolni...
2011. márc. 30. 18:44
 7/15 anonim ***** válasza:

Én szoktam kuplungolni, de ha éppen ki van téve balra a kezem (nincs indexem) és vissza kell váltanom akkor megoldom.

Nekem nem kerregett még, bár ez csak egy Simson, nagyobb motorral meg még nem szórakoztam ezzel.

2011. márc. 30. 20:02
 8/15 anonim ***** válasza:
100%
Kuplung nélkül csak egyszer baszod el és kész ,pláne visszafele.
2011. márc. 30. 20:24
 9/15 anonim ***** válasza:

igaz autón,de a miénken tudok kuplung nélkül váltani(igaz,3ból 4be,meg 4ból 3ba:D)

3ból óvatosan kihuzom,egy kis gáz be 4be,vissza meg 4ből ki,nagyobb gáz jobban felpörögjön a motor,óvatosan be 3ba

2011. márc. 30. 20:30
 10/15 anonim ***** válasza:

Több válaszolónak sem esett le, hogy motorról van szó. Motorkerékpárról. Aminek 2 kereke van.

Jöhetne már T5 és rendet rakhatna végre :)

2011. ápr. 7. 20:55
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!