Ez egy valóban működő módszer a lambda szonda ellenőrzésére?
Figyelt kérdés
Azt mondták, hogy úgy tudom ellenőrizni hogy jó e a lambda szonda, ha leveszem az olajbetöltő nyílás fedelét, akkor az alapjáratnak le kell csökkennie, de kis idő múlva újra normálisnak kell lennie. Na én ezt megtettem, de nem történt semmi. Akkor valószínűleg rossz a szonda? Vagy ismertek egyéb módszereket ennek az ellenőrzésére?2011. febr. 3. 14:20
1/10 anonim válasza:
A lambdaszonda egy oxigénszenzor a kipufogó rendszerben. Az olajbetöltőhöz nincs köze, multiméterrel kell kimérni, hogy ad-e és milyen jelet.
2/10 A kérdező kommentje:
Ford fórum:
"Egy egyszerű, szellemes eljárás a lambda-szonda megvizsgálásához: üzemmeleg motort alapjáraton hagyva az olajbetöltősapkát levesszük. Ekkor a forgattyúsházban megváltozik a kartergázok nyomása - amelyek normál üzemben a szívóoldalon keresztül az égéstérbe juttatva ismét elégetésre kerülnek. Ennek következtében a kipufogógázok összetétele is megváltozik, amit a lambda-szonda érzékel. Jelenség: a betöltőnyílás sapkájának levételekor az alapjárat hirtelen egy kissé csökken, majd, mivel a lambda-szonda érzékeli a változást, beavatkozik, és az alapjárat visszaáll a normálisra. Rossz szonda esetén nem változik az alapjárat. "
2011. febr. 3. 14:27
3/10 anonim válasza:
Jaaa,meg a pofádba fröcsköli az "üzemmeleg "olajat.
4/10 anonim válasza:
Ez télleg egy elég szellemes eljárás... -.-
5/10 anonim válasza:
A kartergázok visszavezetéséből valóban bejut némi szénhidrogén a szívóoldalba, ám ez nagyon kevés. Ha leveszed az olajbetöltő fedelét, a visszavezetett kartergáz mennyisége kicsit csökken (tehát annak a kevésnek is a töredéke "tűnik el"), az motor lambdája nagyon picit, századokkal változik meg. Személygépkocsikon nincs annyira pontos lambdaszonda, ami ezt érzékelhetően ki tudná mutatni. A lambdaszonda hatékony és hiteles teszteléséhez egy lambdamonitor vagy egy pontos multiméter és gyári táblázat kell, amiből kiolvasod a feszültségértékeket adott lambdánál (csak akkor pontosan kell belőni a lambdát). A lambdamonitor annyival jobb, hogy ha bizonyos helyzetekben nyilvánvalóan hülyeséget jelez a szonda (pl. hirtelen gázadásra nem lép fel gyors dúsulás, majd lassú szegényedés), akkor azonnal észreveszed, hogy a szonda hibás.
6/10 A kérdező kommentje:
A válasz írója 92%-ban hasznos válaszokat ad.
A válasz megírásának időpontja: ma 19:24
Köszönöm a választ!!!
2011. febr. 3. 21:32
7/10 anonim válasza:
Ha pedig gyárilag csak diagnosztizáló szonda van beépítve akkor főleg nem történik semmi, mivel ez ha akar sem tud beavatkozni. Az írás meg f@szság.
8/10 anonim válasza:
Bizony, a diagnosztizáló szonda nem is tesz semmit. De tudtommal ez eléggé ritka: már a kezdetektől fogva kihasználják azt, hogy a lambdaszonda jele alapján avatkoznak be az égésfolyamatba, hogy a lambda mindig a szűk megfelelő sávban maradjon (és mondjuk a katalizátor ne hevüljön túl, illetve a fogyasztás se másszon el az egekbe). Jó példa erre az, hogy még a '80-as években, sőt, a '90-es évek elején az utolsó karburátoros autókon megoldották, hogy a karburátort is vezérelje a lambdaszonda. Pedig befecskendezőn ez valamivel egyszerűbb.
9/10 anonim válasza:
Utolsó előtti vagyok. Igaz, de én már találkoztam ilyennel régebbi befecsis motorkerékpáron.
10/10 jani68 válasza:
Sziasztok tudna valaki segiteni.112.LADÁM VAN 2004.1.5.HIGEDEN PÖCRE INDUL MEGY üzemi höfok elérve akkor is megy indul.Haza megyek leállitom 2.óra mulva mennék nem indul.50fok,viz motor lanyos szivattyu megy olyan mint ha letitaná valami .Motor lehüll pöcre indul .Utánna megint üzemi hö fok,majd állás után nem indul.7. éve van nálam sose csinált ilyet.Mi lehet a baj?Vagy tudtok pesten szakik aki ért hozzá köszönöm.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!