Ha az orvosi alkalmasságin nem szerepel a szemüvegem megléte, akkor tényleg kifejezetten nem szabad használnom azt a forgalmi vizsgán?
Az orvos nem tartotta szükségesnek megemlíteni, mert jól leolvastam anélkül is a táblán lévő adatokat, az autósiskolában viszont a fentit mondták - mikor rákérdeztem az orvosnál, a válasz ennek az ellenkezője volt (=tehát használható így is).
Kinek higgyek?

4.
A kérdező maga írta, hogy rendesen le tudja olvasni a táblát. Ami jó, azt minek kell megjavítani, ráadásul saját magunkat szopatva ezzel?

#3 nyilván a szemüveget is orvos szavára csináltattam meg, nem a sarki tesco-ban szereztem be egy akció során
#5 akkor ott éppen nem volt olyan fáradt a szemem, de van amikor nagyon kell erőltetnem, mert homályos lesz a környezetem
Másrészt én távolra nem látok, a tábla meg (ilyen értelemben) viszonylag közel volt
Harmadrészt cilinderes a szemem
De nem is ez a lényeg: valaki, aki tud válaszolni, megírná, mi a helyzet?

7.
Dehát nem is mondta azt az orvos. Annyira nem, hogy a jogsiba sem vetette fel, olvasd már el fent is, mielőtt itt osztod az észt!

Teljesen dilettáns vagy a szem optikájában, de persze neked áll feljebb.
A táblaolvastatásnál a szem felbontóképességét vizsgálják. Az 1 ívperc az elegendő, ezért - a legalsó vonal feletti sorban - olyan karakterek vannak, amiknek a szálvastagsága 5 méterrel pontosan 1 ívperc szélességűek. Aki tehát ezeket is felismeri, annak 0 dioptriás a szeme, egészen pontosan jobb, mint 0,17 (1 osztva 6-tal ugyebár) dioptria, ami olyan kicsi, hogy ahhoz még lencse sincs.
Úgyhogy ilyen marhaság elve nincs, hogy én távolra nem látok ám, csak nem volt 800 méteres rendelő a vizsgálathoz, de 5 méterről meg látom az egész táblát.
Ha a szemed (vagy te) meg fáradt, annak meg nem az a megoldása, hogy feliratunk tök feleslegesen egy mínusz fél dioptriás szemüveget, hanem, hogy megszüntetjük a fáradtság kiváltó okát.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!