Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Ha az orvosi alkalmasságin...

Ha az orvosi alkalmasságin nem szerepel a szemüvegem megléte, akkor tényleg kifejezetten nem szabad használnom azt a forgalmi vizsgán?

Figyelt kérdés

Az orvos nem tartotta szükségesnek megemlíteni, mert jól leolvastam anélkül is a táblán lévő adatokat, az autósiskolában viszont a fentit mondták - mikor rákérdeztem az orvosnál, a válasz ennek az ellenkezője volt (=tehát használható így is).

Kinek higgyek?

ma 17:43
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
Ha azt mondja a vizsgabiztos, hogy nem lehet rajtad szemüveg, akkor te meg mondhatod, hogy divatból hordasz egy nulldioptriásat.
ma 17:45
 2/11 anonim ***** válasza:
Ha nincs benne az orvosiban és nem érzed szükségét, akkor nem kell. Ha pedig úgy érzed hogy szükséged van rá, akkor hordod a jogsi megléte után, ha neked úgy jobb. Van 10 éved a következő orvosira, szóval bőven rá érsz. :D
ma 18:12
 3/11 anonim ***** válasza:
41%
Ha az orvos szerint nem kell, akkor te minek akarod hordani mégis?
ma 18:29
 4/11 anonim ***** válasza:
3-as, mert a körzeti csak hozzád vágja az alkalmasságit. A félvak öreg bácsinak is megadják, mondván úgyis csak azért vezet, hogy elmenjen megkapálni a földjét. Közben meg van ismerősöm, aki motoros, nincs dioptriája, de szürkület tájékán neki kell egy nulldioptriás, viszont cilinderes szemüveg, amit magánszemész írt fel neki, hogy perifériából is lásson. Alkalmassági vizsgálaton a háziorvost ez meg nem érdekli.
ma 18:41
 5/11 anonim ***** válasza:

4.

A kérdező maga írta, hogy rendesen le tudja olvasni a táblát. Ami jó, azt minek kell megjavítani, ráadásul saját magunkat szopatva ezzel?

ma 19:04
 6/11 anonim ***** válasza:
Nem kell a vizsgán.
ma 19:24
 7/11 anonim ***** válasza:
#5 Mert fogalmad sincs, miről beszélsz. Attól, hogy fényes nappal szombat délben el tudod olvasni a táblát, nem jelenti, hogy egy szemész nem mondja neked azt, hogy amúgy jó lenne neked egy szemüveg, hogy 0-24-ben akármilyen viszonyok között úgy láss ahogy kéne.
ma 20:28
 8/11 A kérdező kommentje:

#3 nyilván a szemüveget is orvos szavára csináltattam meg, nem a sarki tesco-ban szereztem be egy akció során

#5 akkor ott éppen nem volt olyan fáradt a szemem, de van amikor nagyon kell erőltetnem, mert homályos lesz a környezetem

Másrészt én távolra nem látok, a tábla meg (ilyen értelemben) viszonylag közel volt

Harmadrészt cilinderes a szemem

De nem is ez a lényeg: valaki, aki tud válaszolni, megírná, mi a helyzet?

ma 20:42
 9/11 anonim ***** válasza:

7.

Dehát nem is mondta azt az orvos. Annyira nem, hogy a jogsiba sem vetette fel, olvasd már el fent is, mielőtt itt osztod az észt!

ma 21:10
 10/11 anonim ***** válasza:

Teljesen dilettáns vagy a szem optikájában, de persze neked áll feljebb.

A táblaolvastatásnál a szem felbontóképességét vizsgálják. Az 1 ívperc az elegendő, ezért - a legalsó vonal feletti sorban - olyan karakterek vannak, amiknek a szálvastagsága 5 méterrel pontosan 1 ívperc szélességűek. Aki tehát ezeket is felismeri, annak 0 dioptriás a szeme, egészen pontosan jobb, mint 0,17 (1 osztva 6-tal ugyebár) dioptria, ami olyan kicsi, hogy ahhoz még lencse sincs.

Úgyhogy ilyen marhaság elve nincs, hogy én távolra nem látok ám, csak nem volt 800 méteres rendelő a vizsgálathoz, de 5 méterről meg látom az egész táblát.

Ha a szemed (vagy te) meg fáradt, annak meg nem az a megoldása, hogy feliratunk tök feleslegesen egy mínusz fél dioptriás szemüveget, hanem, hogy megszüntetjük a fáradtság kiváltó okát.

ma 21:21
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!