Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Hogyan tudom kideríteni, mi...

Hogyan tudom kideríteni, mi ment tönkre az ablaktörlőben?

Figyelt kérdés
Ma reggel el akartam indítani az ablaktörlőt, de mivel nem mozgott a lapát azonnal lekapcsoltam. Ezután ellenőriztem, és kiderült ,hogy bár nem látszott, de a lapátok rá voltak fagyva a szélvédőre. Azonnal jégtelenítettem a területet, de azóta nem működik az ablaktörlő. Nem hallom, hogy a motor dolgozna. A kérdésem az lenne, hogy lehetséges, hogy a motor már ennyitől tönkrement (azaz egyetlen próbálkozástól), vagy valahol máshol kezdjem el a hibát keresni (relé, biztosíték). A jármű egy 23 éves Toyota, az előző tulaj látszólag vigyázott rá, nálam egy éve van, nme ismerem az előéletét behatóan (nem tudom, pl, hogy az ablaktörlő alkatrészei mikor voltak cserélve).

ma 08:31
 1/7 anonim ***** válasza:
100%
Motor is, relé is leéghetett. Nyilván a legegyszerűbb és legolcsóbb irányból kell indulni és úgy haladni. Először biztosíték, aztán relé, aztán kábelek és motor.
ma 09:30
 2/7 A kérdező kommentje:
Köszönöm! Csak kicsit meglepődtem, hogy "ennyitől" is tönkre mehet. Azt hittem ,csak percekig tartó erőlködés tehet benne kárt, és azt gondoltam, hogy nem lehet nagy baj ,ha azonnal lekapcsoltam. Köszönöm a választ!
ma 09:34
 3/7 krwkco ***** válasza:
100%
Az ablaktörlőmotor nagy áramot tud felvenni, ha nagy a terhelése. De a biztosíték megvédi, mert kiolvad. Ahogy 1-es is írta azt kell ellenőrizni.
ma 09:45
 4/7 anonim ***** válasza:
100%
Első körben biztosítékot kell csekkolni. Nekem is volt olyan hibám hogy erőlködött de nem tudott elindulni szét volt fagyva én meg nem figyeltem, és a biztosíték ki is ment az erőlködéstől. Én megúsztam ennyivel, ismerősöm mondta hogy ez a relét is hazavághatja.
ma 10:03
 5/7 anonim ***** válasza:
100%

#2 Nem olyan meglepő. A villanymotoroknak ez az egyik gyenge pontja, hogy ha a forgórész megáll, mert valami blokkolja (például a te esetedben az, hogy le volt fagyva a lapát), akkor nincs, ami korlátozza a tekercsen átfolyó áramot és emiatt leég.

Persze autókban ez nem teljesen igaz, mivel ott valójában van korlátozás: a biztosíték. Ha nincs "mókolva", akkor a biztosítékot hamarabb kilövi, minthogy a motor leégne. Ennek ellenére a biztosíték szakadása is némi időt vesz igénybe és néha ez a kis idő elég ahhoz, hogy a relé is leégjen. A motor nagyon ritkán sérül, de "mókolás" esetében (pl. egy hibás motor folyton leverte a biztosítékot, ezért jóval nagyobbat raktak be, vagy még rosszabb, dróttal rövidre kötötték) simán leéghet a motor is, eléghetnek a kábelek, stb. Ha ilyen nincs, akkor 95%, hogy csak a biztosíték égett ki, 5% hogy a relé is.

ma 10:05
 6/7 T. Feri ***** válasza:
100%
Vedd elő a gépkönyvet, abban le van írva, hogy hol vannak a biztosítékok, és melyik biztosíték mire való. A színük alapján vannak csoportosítva, hogy melyik hány Ampert bír ki. Kivéve oldalról látszik, hogy össze van-e kötve a két oldal, vagy nincs. Csak ugyanolyat tegyél a helyére.
ma 11:20
 7/7 A kérdező kommentje:
Sziasztok! Azt tudni kell ,hogy soha nem nyúltam a kocsimhoz, szóval kicsit pánikban voltam, de azt csináltam, amit írtatok, kézikönyv elő, kikerestem hol van a biztosíték, és szerencsémre még a kormány alatti rekeszre is rá volt ragasztva. Plusz szerencse, hogy ugyanolyan biztosítékot találtam, és még az amper is rá volt írva. Kb. három perc alatt megoldottam így, hogy tudtam mit kell csinálni. Szerencsére megúsztam csak a biztosíték cseréjével, az ablaktörlő és a folyadék adagoló is üzemel. Köszönöm mindenkinek a segítséget!
ma 12:07

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!