Azt hallottam hogy egy bizonyos kor után már nem retro az autó hanem valami más neve van. Mik ezek a fogalmak egyesautó korok esetén?
"(2) A muzeális jellegű jármű a gyártási éve alapján a következő kategóriák egyikébe sorolandó:
a) az 1905. év előtt gyártott jármű az antik (A),
b) az 1905. évben és azt követően 1919. év előtt gyártott jármű a veterán (B),
c) az 1919. évben és azt követően 1931. év előtt gyártott jármű a klasszikus I. (C),
d) az 1931. évben és azt követően 1946. év előtt gyártott jármű a klasszikus II. (D),
e) az 1946. évben és azt követően 1961. év előtt gyártott jármű a nosztalgia I. (E),
f) az 1961. évben és azt követően 1971. év előtt gyártott jármű a nosztalgia II. (F),
g) az 1971. évben és azt követően, de legalább 30 naptári évvel a minősítés éve előtt gyártott jármű a
nosztalgia III. (G)
kategóriába tartozik."
De ezt a kategorizálást 2022-ben kivették a jogszabályból.
A retro azt jelenti, hogy régi stilusú újonnan legyártott tárgy.
Minden autó ami 30 évnél öregebb, az Oldtimer, más szóval Veterán.
Ami 20-30 év között van az a Youngtimer.
Akkor rosszul tettem fel a kérdést.
A nagyon régi autók megnevezése érdekel de ha jól értem mostani jog szerint már nincs ilyen
Például a legelső trabant előtti autók...
Amik már OT rendszámmal is csak nagyon elvétve láthatók, a többség valószínűleg sose látta élőben
Warsava...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!