Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Hogyan lehet megállapítani...

Hogyan lehet megállapítani egy autó lengéscsillapítóiról, hogy jók vagy sem?

Figyelt kérdés

Még decemberben kb. 55-60 km-es sebességgel, fékezés nélkül belehajtottam egy zebra mindkét oldalán található fekvőrendőrbe (elég magas, domború aszfalt). Azóta mintha pattogósabbá vált volna az autó. Elvittem futómű ellenőrzésre, ott mindent rendbent találtak, viszont mondták, hogy a teleszkópokról azt megállapítani, hogy jók vagy sem csak méréssel lehet. Lóbálva volt mind a 4 fele, hamar visszaáll. Megtörténhet, hogy gáz vagy olaj ment ki belőlük az ütközéskor? Olajfolt egyiken sem látszik. Amikor a futóművet elenőrizték, észrevették, hogy az első jobb keréknek mintha volna egy kis ütése, megforgatva, hol közelebb kerül, hol eltávolódik a padlótól. Azóta elvittem, kicentríroztattam a kerekeket, ott mondták, hogy valóban van egy kis ütése, de nem vészes és a "hibás" kerék hátrakerült.

Ami agaszt, hogy olyasmiket csinál, amit korábban nem, egyszer egy körforgalomban eldobta a farát, kétszer pedig picit megcsúszott az autó. Mindhárom esemény száraz úton történt, azért fura.

Egy 5 éves Dacia Loganról van szó, aminek új korában is elég pattogós volt a futóműve, de most mintha jobban imbolyogna. Nehéz megítélni persze, mert az aszfalt is elég hepehupás.

Vigyem el inkább egy lengéscsillapító tesztre?

tegnap 18:58
 1/8 anonim ***** válasza:
84%
Nem kell ahhoz pad. Meg kell rángatni az autót és egyből vissza kell rúgnia magát és nem szabad többször himbilimbiznie, hanem kinyomja magát és úgy kell maradnia. A nem egyenesen járó kerék futómű beállítás hibára utal, azt érdemes minél előbb megcsináltatni, mielőtt megeszi a gumik belső felét. Esetleg valami futómű alkatrész elhajolhatott, de ha nézték, akkor lehet csak futómű beállítás kell.
tegnap 19:05
 2/8 anonim ***** válasza:
Ja meg felni is megsérülhetett, az is javítható, de lehet hogy érdemes inkább újat belőle.
tegnap 19:06
 3/8 anonim ***** válasza:
Dehogy kell oda mérés. Ha megrángatod a kocsit látszik hogy mi az a lengés/rugózás ami még természetes és mi az ami nem. Valamint ha olajfolyást látni rajtuk az sem jó.
tegnap 19:54
 4/8 A kérdező kommentje:
Mondtam, hogy rángatásnál nem vevődik észre semmi, olyasmit mondott a futóműves, hogy ha csak egy teleszkóp rossz, esetleg nem 100 %-os, ezt nehezebb észrevenni rángatással.
tegnap 20:03
 5/8 anonim ***** válasza:
Ez igaz, de egy lengéscsillapító újonnan sem 100%-os. Meg nem is számít, hogy 80-as vagy 60-as. Ha jól működik, akkor nem kell piszkálni.
tegnap 20:05
 6/8 anonim ***** válasza:
Lehet löködni, de ha nem értesz hozzá, akkor hiába csinálod. Ha normális szerelőhöz jársz, akkor neki hidd el, amit mond
tegnap 21:41
 7/8 anonim ***** válasza:
Lengéscsillapitó vizsgálat : nyomkodd le erősen és ha egyből vissza feljön akkor jó , ha pedig 2-3xra jön csak fel és billeg akkor rossz.
ma 09:44
 8/8 anonim ***** válasza:
Egy nagy döccenőtől nem fog tönkre menni .
ma 13:44

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!