Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Dízel időszakos abnormális...

Dízel időszakos abnormális rezonancia, vibráció. Mi okozhatja?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

Bocsi, hosszú lesz, aki nem jártas az autószerelésben végig se olvassa.

Az alany egy Renault 2.2dt (g8t760) bosch üa. rendszeres adagolós, előkamrás, 97-ből 353430km. Új kora óta vezetve van a szervizelőélete a mai napig.

Az utóbbi 2 hónapban a hosszabb autópályás szakaszok után megnövekedett rezonanciát tapasztalok. Érezni a műszerfalon, kormányon(itt látni is ahogy vibrál), ülésen, karosszérián. Minden fordulattartományban jelentkezik, álló helyzetben, üresben, sebességben. A legerősebben talán alapjárattól 1500 ig, utána 2000-3000ig. Mély búgó hang is kiséri a jelenséget, bentről a középkozol alól hallom a leginkább.

Majd gondol egyet, és 1-2 városi nap után elmúlik. Következő pályas szakaszon megint előjön.

Motortérben nem hallható, és a motor maga sem vibrál a korábbinál erősebben.

Heti 1x kb érzek különös szagot 1-2 percre, nem égett szag hanem valami gáz, fingom sincs mire utalhat, mert a kiput ellenőriztem, észrevehetően nem fúj ki sehol. A csonkot nem ellenőriztem csak alul, mert nincs hely.

A kipufogó nem rezócsöves.

A motor még sosem volt megbontva szelepfedéltől lefele. Padolva volt az autó, 113 gyári lóból 105 megvan(240nm ből 220), a görbék normálisak. Olaj, víz szint stabil, füst nincs, szaga normális. Fogyasztás gyárinál egy literrel alacsonyabb.

Motortartó bakokban km 6-8e km lehet nyár elején lett cserélve egyben mind. Fentre hidracsapágyas került.

Vezérlésben kb 60e

Adagoló 2015-ben lett felújítva.(bosch ve)

Bontott makulátlan állapotú gyári hátsó dobot kapott mert az még anyaból van(a jelenség nem sokkal utána kezdődött ha ez jelenthet valamit)

Felújított generátor, új szíjjal.

Ami biztosan szar:

Váltó, kuplung, kettőstömegű(leállításkor már csörren, indítás után kb 5 percig egy fix fordulaton üt egyet utána semmi, benyomott kuplungnál sem változik számottevően a vibráció), nyelestengely csapágy, valamelyik izzítógyertya, klímakomresszor görgője eléggé szorul, minimális hangjuk már van a futógörgőknek.

Okozhatja ezt önmagában a lendkerék szerintetek? Erős kétségeim vannak, ha ennyire szar lenne folyamat produkálná, nem? És pont nem abban a tartományban, ahol a legsimábban jár a motor. Vagy a motor kopottsága? Esetleg a tám vagy a hajtókarcsapágyak? Mind gyári.

Nem megoldást várok, csak tippeket hogy merre induljak, mivel az egyik szerelőm azt mondta, hogy ez normális(nem, nem az más ilyen motoros autó jóval simábban jár), a másik, pedig hogy akár ropira lehetne bontani a motort, akkor sem biztos hogy kiderülne az ok, főleg hogy nem is mindig produkálja.

Kapni fog egy felújított váltót, önindítót és meg lesz kuplungozva, viszont nem akarom hogy ez az esetleges rezonancia idő előtt kinyírja, mivel 400 ezer csak a lendkerék a kuplunggal.

Idén nyaralás során 3000km-t mentem, a magyar határra érve észrevettem, hogy egy korábbi szerelési hiba miatt a motort tartó 3 csavarból 2-nek elköszönt a menete. A fennmaradó 300 pár kmt így tettem meg, itthon perselyeztem a meneteket, új csavarokkal össze lett rakva. A gumibakot nem cseréltem, nem látszik rajta semmi. Ennek lehet valami köze a jelenséghez?

Sokat megyek pályán és rohadt idegesítő, az autót imádom semmiképp nem racionális döntés a fenntartása szóval mindenképp meg akarom oldani.

Köszi a tippeket és az időtöket!

jan. 22. 12:06
 1/2 anonim ***** válasza:
41%
Motortartó bakokkal lesz a probléma.
jan. 22. 12:18
 2/2 anonim ***** válasza:
Üzemanyag rendszerrel ha van valami gond akkor is szokott vibráció lenni.Adagoló beállításait érdemes lenne megnézni.
jan. 23. 21:16

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!