Mennyire tartósak az ezres 3 hengeres turbómotorok?
Az rendben is van, hogy gagyi, de hogy annyi pénzt elkérni értük?
Aztán lehet, ha nem tiporják őket, elmennek ezek is sokat.
Változó. Sem a három henger, sem a turbófeltöltés, sem a közvetlen befecskendezés nem indokolja, hogy problémás legyen, kivéve a szívószelepek kokszolódását. Ez közel sem olyan tragikus probléma, mint ahogy néhányan hajlamosak lefesteni. Egyszerűen az elcseszett terzezéssel és spórolással rontják el a mai motorok egy részét.
Tehát van közöttük jó és rossz konstrukció is. Az említettek közül egyikről sem tudok sokat, de a VW utóbbi 10 év kis TSI motorjainak (vezérműszíjas EA211 motorcsalád) jó híre van. A TSI-ket sokan azért fikázzák, mert leragadtak azoknál a motoroknál, amiket 8-10 éve már nem is gyártanak. A négy hengereseket körbejártam két éve, akkor én leszűkítettem a VW (és Skoda, Seat) és Suzuki vonalra a keresést, végül 1.5 TSI lett. Tudtommal az EA211 motorcsalád mindegyik tagja hasonlóan jó (1.0, 1.2, 1.4). Vízpumpa szivárgás előfordul, a turbó aktuátor hidegen hajlamos zörögni, és azzal előfordul meghibásodás is, de ezen kívül semmilyen komoly problémáról nem tudok. A vízpumpa nekem is megvolt, más gond nem volt a nálam töltött 40000 km alatt (összesen 90k van benne).
A Hyundai/Kia T-GDI motorral akkor még nem sok tapasztalat volt, azóta pedig nem jártam utána. Ismerősnek 1.4 van belőle, neki semmi gondja nem volt vele eddig.
A francia vonal nem érdekelt, de az 1.2 Puretech botrányról lassan mindenki hallott. Renault motorokról tényleg semmit nem tudok. A Ford hírnevét eléggé megtépázták a korai Ecoboostok problémái. Nem tudom, ezeket mennyire sikerült megoldani. Ami biztos, hogy olajban futó vezérműszíjjal rendelkező motort semmi pénzért nem vennék. Magában hordozza a lánc és a szíj minden hátrányát, előnye pedig gyakorlatilag nincs.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!