Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » B125 jogsinál most milyen...

B125 jogsinál most milyen változások lesznek?

Figyelt kérdés

Igaz, hogy nem lesz gyakorlati vizsga?

Jó döntésnek tartjátok?

jan. 11. 09:07
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:

Senki nem tud semmit, de jelenlegi infó szerint marad minden a régiben, és szerintem nem is baj, mert motoros oktatás nélkül nem túl szerencsés motorra ülni, akkor meg ki dönti el, hogy mikortól alkalmas vezetésre?

Én azt is mondom, hogy az AM kategória is meggondolandó a B mellé, mert mikor én csináltam, akkor még nagyon laza volt a rutin, light szlalom , pálya végén megfordultál, és visszafelé felgyorsítasz, raksz egy 2-est, vonalnál megállsz, ha oké, akkor a vizsgabiztos nyomta is a kezedbe a pecsétes papírt, és ott igazából az volt a lényeg, hogy tudd a kreszt.

Most meg komoly vezetéstechnikai képzés, és városi vezetés van, és ezt megússza az aki aki megszerzi a B kategóriát, miközben lehet azt se tudja melyik a motor eleje és hátulja.

jan. 11. 09:35
 2/11 anonim ***** válasza:
#1 viszont sima B-s jogsival, a megszerzése napján simán beülhetsz egy 800 lóerős autóba hogy vezesd. :D :D
jan. 11. 11:28
 3/11 anonim ***** válasza:
#2 Ez igaz, csak itt a lényeg nem is a teljesítményen van, hanem hogy egy motor kezelése, irányítása teljesen más mint az autóé, és te tanulóautóból átülve egy ilyen 800 lóerős autóba sem fogsz felborulni ha megállsz egy szűk kanyar közepén, de egy motorral igen 😉
jan. 11. 12:09
 4/11 anonim ***** válasza:
#3 elmeséled nekem miben különbözik egy 125ccm-es motor kezelése mint pl egy 50ccm-es Simson S51-é?
jan. 11. 12:17
 5/11 anonim ***** válasza:

#4 Nem ez a kérdés témája, és nem is erről írtam a legelején, hanem, hogy attól, hogy valaki tud autót vezetni, még motorozni nem tud, mert annak irányása kezelése más mint az autóé, tök mindegy, hogy az most 50 vagy 125 köbcentis. Ezt neked is be kell látni, 50-essel meg kisebb rá az esély, hogy kiugrik alóla, hanem inkább lefullad a motor.

Persze tudom, hogy meg a folytonos panaszkodás, mert vannak országok ahol megadják, igen vannak, csak éppen az előbb írt Facebookra Dodor ezzel kapcsolatban, hogy külföldön sem mindenhol fenékig tejfel a dolog, és csak úgy automatikusan nem vezethetsz 125-öst, ha van B-d, hanem van feltétele, legfőképpen az, hogy megtanítanak motorozni.

[link]

Listán ugye nincs Románia, de ugye tudjuk, hogy ott sem adják csak úgy meg, hanem van tanfolyam, ráadásul akkor is csak váltóst.

Az évek folyamán igencsak szigorodott az össze jogosítvány megszerzésének feltétele, és biztos, hogy megvan ennek az oka. Én tavalyelőtt szereztem a korlátlan A-t, fiamnak meg folyamatban van az AM, és tudom, hogy elég komoly követelmények vannak. Olyan is bukott, aki csak különbözeti vizsgára ment, vagy stikában , jogsi nélkül motorozott.

jan. 11. 13:09
 6/11 anonim ***** válasza:

#5 Hát. azért a robogózás kb mint a biciklizés, aki hülye hozzá, az bármivel fel fog dőlni. a 125 se egy nagy truváj, lehet vele a forgalom tempóját tartani.

btw a 800 lóerős autóval is ugyanúgy le lehet esni az útról ha nyom a kezdőjogsis neki egy teligázt.

Szigorodott a jogsi? viccelsz bolondozol?

Állítólag se rutinvizsga, se műszaki ismeretek vizsga sincsen már..

meg amilyen fakezű pelikánok szédelegnek az utakon, nem hiszem már azt sem hogy menet közben vizsgáznak. max állóhelyben tekergetik kicsit a kormányt és jónapot megfelelt.

jan. 11. 13:56
 7/11 anonim ***** válasza:

"Szigorodott a jogsi? viccelsz bolondozol?"

Motorozásról van szó, és ott szigorodott, nézz csak utána, ne csak azt mond, hogy " állítólag", és van műszaki ismeret is. Rutinvizsga előtt el kell mondani, hogy mit kell ellenőrizned a motoron, világítástól elkezdve a féken át a gumiig, olajszintet hol nézed stb

Teljesen újratervezték a rutinpályát 2021-ben. Nekem például háromszor kellett végigmennem vizsgakor, mindhárom alkalommal más feladatot bemutatva, plusz mivel első nagymotor jogsim, így a motort tolva, egy 8-ast is kellett a bóják közt megcsinálni. Mikor én csináltam az AM-et, még SMK-nak hívták, akkor meg még városi vezetés sem volt nekünk, most meg van annál a kategóriánál is és 1 nap alatt lezavarták a kreszt és a gyakorlati vizsgát

Forgalom tempóját én az 50-es Aprilia SX-emmel is tudtam tartani ;)

jan. 11. 14:08
 8/11 anonim ***** válasza:

Túllihegett dolog ez az egész. Idióta 8 osztályon átrugdosott retardáltak furgonokkal közlekedhetnek, de több ezer kilométert maguk mögött tudó autósok nem ülhetnek fel egy 125-ös könnyű motorra, se robogóra. Mert az "nem ugyanaz, mint az autós forgalom".

Jajj, ne már! Ki mondja, hogy ugyanaz? Aki akar motorozni, az meg is fog tanulni motorozni. Aki meg eldől a lámpánál a Jog-gal, az nem fog felülni 125-re, abban mindenki biztos lehet.

Mi egymástól tanultuk annak idején a Babettával, Romettel, kormányváltós Komárral a "motorozást" a földutakon. Gyerekként.

Városi forgalomban-lámpától lámpáig- NINCS lényeges különbség egy 50-es és egy 125-ös technikája között, bárki bármit hazudik.

A különbség a városba behordó utakon és a falu-falu közötti 2 számjegyű utakon van, és az bizony biztonság tekintetében a 125-ös felé billenti a mérleget.

Aki ma levizsgázik A1B-re, annak pont annyival több rutinja van, mint aki nem vizsgázik, de attól nem több.

Azt meg ne mondja már senki, hogy a 3, vagy hány órás forgalomban vezetéssel meg a vizsgával hirtelen akkora, de akkora rutint szerzek, hogy már mehetek 125-tel, de azzal, hogy évek óta járok az 50-essel a forgalomban, megölöm magam, vagy valakit, ha átülök egy Burgmanra, vagy egy Ts Mz-re. Aki meg bolond az 50-esen, az nem éli meg a 125-ös jogsit sem, mert összetöri a pofáját a pöcsköszörűvel is.

Rá kellene bízni az emberekre, hogy felülnek-e a 125-re, vagy nem nekik való. Aki biztonságosan gurul az 50-essel, azt nem fogja elragadni a "sebesség mámora" a 125-tel sem, mert ahol 60-nal lehetett közlekedni az 50-essel, ott nem fog tudni gyorsabban a 125-tel sem.

jan. 13. 06:02
 9/11 anonim ***** válasza:
#8 tökéletes összefoglaló! :)
jan. 13. 11:47
 10/11 anonim ***** válasza:

Valami lesz, de hogy mi az ugye még csaktalálgatás kategória.

En mondjuk nem ertem igazából, hogy a B125 miert nem jó,ahogy most van. Ok, van vizsga, de legalább szerkóban, valamilyen felügyelet mellett történnek meg az első motoros próbalkozasok, ráadásul többnyire olyan vasakkal, ami már sokkal ótvarabb nem lesz, ha borulsz vele...

jan. 13. 22:47
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!