Multiméteres mérés értelmezése?
Üdv segítenétek? Vettem ma egy multimétert (olcsó tudom 3e ft) ki akartam mérni az akkut nyugalmi helyzetben, viszont 12.80 at ír...az akku 4 éves szerintetek nem sok? 12.5 nem lenne reálisabb? Rossz a mérő?
Terheletlenül simán lehet ennyi.
Sokkal többet mond, ha először bekapcsolod a helyzetjelzőt, megnézed mennyit esik, aztán a fényszórót.
Ha ki tudod mérni melyik mekkora áramfelvételű, akkor a két feszültség különbségét elosztva a két áramerőség különbséggel, megkapod az akku belső ellenállását. Na ez az, ami az akku állapotáról beszél, nem a terheletlen feszültség.
Fényszórónál, ha csak nem ledes, necces hogy nem fér bele a 10 amperbe sajnos.
Jó ötlet. A fényszóró ráadás.
De az egyetletet nem értem. Sajnos fizikából matekból nem vagyok jó
a 10 amper az micsoda? a másik dugó a piros kábelnek?
A voltmérőt mindig az akku két sarujához kötöd be.
Az árammérőt 10A állásban pedig, átdugva a piros kábelt a másik hüvelybe, sorosan kötöd. Ez lehet két emberes, mert három kezed nincs. Negaítív mérőkábel az akku kivezetésére a saru mellett, pozitív a sarura, és ekkor húzd le a sarut. Jó eséllyel a rádió így nem fog kódot kérni. Ha semmi sincs bekapcsolva, akkor is láthatsz némi fogyasztást, 0,01-0,03 Ampert felvehet az autó nyugalmi állapotban is.
Ez nem egy kalibrált műszer, de ilyen tartományban relatíve pontosak szoktak lenni.
Szúrd bele a műszer érintkezőit sarukhoz vagy valaki tartsa oda a multimétert a nézd indítózáskor a feszültséget, ha nem esik 10V alá a feszültség az indítás pillanatában az akkumulátor jó állapotban van. És így nem kell számolni semmit.
A mért érték lehet teljesen reális ugyanis működés közben a generátor 13.5-14.2V feszültséggel tölt. Leállítás után 13.3-13.4V-ról szépen araszol vissza 12.5-12.7V nyugalmi feszültségre.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!