Ha 5 percnél tovább állok a gépjárművel egy helyben miközben én is benne ülök (sofőr) az megállásnak vagy várakozásnak számít?
Ha benne ülsz, megállás. Bármikor el tudsz hajtani, ha útban vagy.
Ha ott hagyod várakozás. Az autó vár rád.
1-es, tanuld újra a KRESZ-t!
Hiába van ott a sofőr, 5 percen túli egy helyben levés (leszámítva a forgalmi és a műszaki okokat) várakozásnak minősül, nem megállásnak.
#2 vagyok.
Ha úgy állsz, hogy autóval akadályozod másnak a parkolóhelyről való kiállását, akkor szabálytalan vagy. De gyakorlatilag teljesen bevett szokás, ahol kevés a parkolóhely, hogy ilyenkor így állnak meg, és persze, ha valaki el akar menni, akkor odébb járnak. Nem tudom, a rendőr ezért büntet-e, de emiatt senki nem fog rád rendőrt hívni, hanem megkér, hogy járj arrébb.
"d) Megállás: járművel a be- és a kiszálláshoz, vagy a folyamatos fel- és lerakáshoz szükséges ideig, illetőleg – ha a vezető a járműnél marad – egyéb okból legfeljebb 5 percig történő egy helyben tartózkodás.
e) Várakozás: járművel a megállásnál hosszabb ideig történő egyhelyben tartózkodás."
Forrás: [link]
Ez alapján 5 perc után várakozásnak számít. De ha megmozdítod az autót, akkor úgyis újraindul az 5 perc.
"állhatok több percig parkolo autók elé, Úgy hogy benne ülök?"
Igen, a megállás engedélyezett, csak a várakozás nem.
De az indokolatlan akadályozás is tilos, tehát ha el akar indulni valamelyik autós, akit akadályozol akkor el kell engedned.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!