Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Ha 5 percnél tovább állok a...

Rokko97 kérdése:

Ha 5 percnél tovább állok a gépjárművel egy helyben miközben én is benne ülök (sofőr) az megállásnak vagy várakozásnak számít?

Figyelt kérdés
Melyik fogalomra érvényes, illetve állhatok több percig parkolo autók elé, Úgy hogy benne ülök?

tegnapelőtt 15:17
 1/5 Hovarju ***** válasza:
0%

Ha benne ülsz, megállás. Bármikor el tudsz hajtani, ha útban vagy.

Ha ott hagyod várakozás. Az autó vár rád.

tegnapelőtt 15:40
 2/5 anonim ***** válasza:
74%

1-es, tanuld újra a KRESZ-t!

Hiába van ott a sofőr, 5 percen túli egy helyben levés (leszámítva a forgalmi és a műszaki okokat) várakozásnak minősül, nem megállásnak.

tegnapelőtt 15:51
 3/5 anonim ***** válasza:
18%

#2 vagyok.

Ha úgy állsz, hogy autóval akadályozod másnak a parkolóhelyről való kiállását, akkor szabálytalan vagy. De gyakorlatilag teljesen bevett szokás, ahol kevés a parkolóhely, hogy ilyenkor így állnak meg, és persze, ha valaki el akar menni, akkor odébb járnak. Nem tudom, a rendőr ezért büntet-e, de emiatt senki nem fog rád rendőrt hívni, hanem megkér, hogy járj arrébb.

tegnapelőtt 15:53
 4/5 anonim ***** válasza:
100%

"d) Megállás: járművel a be- és a kiszálláshoz, vagy a folyamatos fel- és lerakáshoz szükséges ideig, illetőleg – ha a vezető a járműnél marad – egyéb okból legfeljebb 5 percig történő egy helyben tartózkodás.

e) Várakozás: járművel a megállásnál hosszabb ideig történő egyhelyben tartózkodás."

Forrás: [link]

Ez alapján 5 perc után várakozásnak számít. De ha megmozdítod az autót, akkor úgyis újraindul az 5 perc.

"állhatok több percig parkolo autók elé, Úgy hogy benne ülök?"

Igen, a megállás engedélyezett, csak a várakozás nem.

De az indokolatlan akadályozás is tilos, tehát ha el akar indulni valamelyik autós, akit akadályozol akkor el kell engedned.

tegnapelőtt 16:52
 5/5 anonim ***** válasza:
Nagy kár az 5 perces szabályért, remélem kiírtják az új kreszből Ha ott az autó és a sofőr bent ül és nem történik semmi, akkor mégis mit csinál? Igen, várakozik. Amit tilos. Megállás nekem csak és kizárólag az, hogy valaki éppen kiszáll vagy beszáll és ezért áll(t) meg. Ha ez a tevékenység nem zajlik, akkor az már várakozás.
tegnapelőtt 19:48

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!