Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Javulhat a vezetésem vagy...

Javulhat a vezetésem vagy engedjem el?

Figyelt kérdés

5 éve van jogsim. Benzines autón tanultam meg vezetni. Családi autónak viszont dízel volt akkor. Utáltam a benzineset mert mindig lefulladtam vele tanulóként. Aztán lecseréltük a régi autót egy újabbra ami benzines. Az első pár alkalommal szépen vezettem. Aztán egyre csak romlott. Sokszor lefulladok. De azt vettem észre hogy többnyire amiatt mert rá stresszelek. Volt pár napja egy kellemetlen élményem. Fordultam volna Y-ba, kikanyarodtam jobbra, majd vissza tolattam. Messziről jött 1 autó. Úgy voltam vele hogy még "beférek" ... csak persze hogy lefulladtam. Aztán oda ért másik irányból még 2 autó. Már nagyobb stressz volt rajtam. El akart engedni a bácsi, indultam volna de vagy 3x-4x lefulladtam (már nem is számoltam) mire elindultam volna a bácsi is elindult volna (mondjuk ezt nem értettem mert ő engedett el) Aztán fék, dumált egyet (jogos mert bénáztam) na megint lefulladtam... aztán nagy nehezen elindultam.

Ez annyira mélyen érintett hogy egyből elsírtam magam mert ilyen még tanulókent se volt velem. Nyugalmi helyzetben megy szépen! De ha rá stresszelek képes vagyok egymás után többször lefulladni. Múltkor a lámpa zöldre váltott és 2x fulladtam le egymás után. De már előtte gyomorgörcsöm volt hogy le fogok fulladni. Igaz pár hete van meg az autó. Szörnyen mérges voltam magamra amiért bénázok. De valamilyen szinten a kapkodás vissza tért... sokáig küzdöttem a dízel autónknál is hogy ne kapkodjak. Abba is maradt. De ahhoz hamarabb hozzá lehetett szokni.

Kezdem úgy érezni hogy feladom. Az évek alatt amúgy is sokszor megkaptam hogy én nagy városba ne vezessek mert karambolozni fogok. Pedig ott tanultam meg. De ez is már úgy belém égett hogy tényleg nem merek egy nagyvárosba elvezetni. Már nem is próbálkozom.

Az önbizalmam kb egyenlő a nullával. Már ha megyünk is valahova a családdal inkább ülök az anyósülésen mint hogy én vezessek. Pedig jól ment. A férjem is dicsért hogy jól megy. De 1x nagyon megaláztak és azóta elszállt az az önbizalom amit felépítettem.

És nem tudom mi lenne a jó...

Béna vagyok a benzineshez. Lehet ezen segíteni? Vagy túl szigorú vagyok magamhoz hogy pár hét után annyiba hagynám?!

okt. 1. 11:39
1 2 3
 11/29 A kérdező kommentje:

10# lehet sokan félre értették, rosszul fogalmaztam. Vagy nem tudom. :/ A jogosítvány megszerzése óta 5 éven keresztül dízelt vezettem. Ami jól ment.

Pár hete van benzines és azzal nem megy igazán. Vagyis nem mindig. Az első pár napban olyan jó volt. Aztán volt az a kellemetlenség amit amit fentebb írtam is, azóta gyomor idegem van.

Egyébként kérdésedre válaszolva az első pár évben nagyon sokat vezettem. Nagyvárosban, fővárosban, autópályán. De pár éve nagyon ritkán vezetek havonta 1x-2x...

okt. 1. 13:36
 12/29 krwkco ***** válasza:
76%

"5 éven keresztül dízelt vezettem. Ami jól ment."

Akkor nincs komoly gond.

A benzinessel másképp kell indulni, mint a dízellel. Sokkal kisebb a nyomaték alacsony fordulaton, ezért a kuplungpedál felengedésekor gázt is kell adni. Az új autónál meg kell szokni a kuplung fogáspontját is.

A kuplungot sokkal precízebben lehet kezelni lerakott sarokkal. Én úgy szoktam. De nem írom le részletesen, mert az itteni közönség mindig azt mondja rá, hogy lehetetlen.

Visszatérve az indulásra...

Amikor van egy kis időd, menj ki egyedül egy nyugodt utcába. Állj meg és indulj el. A pedálokat mérleg-elv szerint kell kezelni: egyidőben kuplung fel, gáz le.

Gyorsulj addig, amíg a kettest nem kell kapcsolni. Számold magadban a másodperceket, ami alatt ezt meg tudod tenni. Próbáld ezt az időt minél jobban lecsökkenteni.

Ami a lelki dolgokat illeti: találj ki egy mondókát, amit magadban mormolsz, ha lefulladsz: "Bocs, hogy pár másodpercet várni kell miattam. De hosszú még az élet. Nem kell mindig rohanni." Vagy valami hasonlót. Ha ráddudálnak: "Mit dudálsz Te paraszt? Nem tudsz 10 másodpercet várni? Látod, hogy igyekszem."

Ezek nyugtatólag hatnak. :-)

okt. 1. 14:46
 13/29 A kérdező kommentje:

12#

Köszönöm ez most jól jött!

okt. 1. 14:50
 14/29 anonim ***** válasza:
42%
Akinek van jogsija, de nem bírja megmozdítani az autót, az tényleg engedje el.
okt. 1. 16:37
 15/29 A kérdező kommentje:
Oké
okt. 1. 18:18
 16/29 anonim ***** válasza:
51%

A dízeles és a benzines között alig van különbség. Én általában benzinest vezettem, egyszer a bérelt autó pont dízeles volt. Alig volt észrevehető a különbség, és természetesen semmi problémát nem okozott.

Ha neked a benzines nem megy, akkor a dízeles se mehetett.

okt. 1. 23:02
 17/29 anonim ***** válasza:

Rengetegen elengedik ezt a manuális váltózást, akinek pénze van, az automatát vesz. Nyilván drágább buli, ha tönkremegy, de gondolom te még csúsztatod a kuplungot is ráadásul.

Ha biztonságosan vezetsz, és csak ez a baj, akkor vegyetek automatát. Persze csak ha anyagilag belefér, lerúgott autót ne vegyetek inkább automatával.

okt. 2. 13:41
 18/29 anonim ***** válasza:
49%
Én ezzel nem értek egyet. Akinek az autó kezelőszervezinek az üzemeltetése is nehézséget okoz, abból nem nézem ki, hogy körültekintően, figyelmesen és biztonságosan képes lenne akár biciklivel is közlekedni. Olyan nincs, hogy valaki biztonságosan közlekedik, de közben amúgy annyira nem képes, amire már majmokat is sikerült megtanítani olykor.
okt. 2. 15:02
 19/29 anonim ***** válasza:
33%
18, tehát akkor észak-amerika teljes lakossága képtelen a vezetésre? Az új autók zömét automatával veszik. Nekem manuális van, mert nem engedhetem meg magamnak, hogy kidobjak 500+ezret felújításra.
okt. 2. 15:16
 20/29 anonim ***** válasza:
100%
#19 Attól, hogy náluk az automata terjedt el, nem hiszem, hogy a többségüket ne lehetne két óra alatt megtanítani a manuálisat kezelni. Akit nem lehet, abból a stop tábla felismerését sem nézem ki.
okt. 2. 23:25
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!