Van olyan autótípus, amikre jellemző a váltóhiba?
Van egy autó, aminél azt hittük, féltengelyhiba, kanyarodáskor kattogott. Aztán kiderült, a difi volt széthullva a váltóban.
Citroen, 200e km sem volt benne.
De hogy ez mitől, miért?
Anyaghiba. Alul méretezett váltó.
Gyakori a váltóhiba a régi Ingnisek/Wagonr/Swift triónál a csapágyazás megy tönkre.
Opel Vivaro/Renault Trafic nagyobb terhelésen használt példányainál.
A Renault Laguna váltója van benne és sokszor hullott szét.
Vannak ilyen esetek.
Igen, van egy csomó, Citroen/Peugeot 2000es évek elején is, ismerősnek volt egy 307ese, annak is szét ment, de tény hogy elég durván bánt vele.
Egyébként lásd M32es váltó meg a Suzuki Swift/Ignis váltókat.
Tervezési hiba, anyaghiba.
Szerelő ismerőstül kérdeztem, azt mondta még sosem cserélt peugeot/citroen váltót.
Ellenben VW családból rengeteget.
Már megvan a másik váltó, a nyelestengelynek semmi lógása nincs, a régi váltónál a kihajtás fordult keresztbe valamiért belül.
Nem lehetett bedugni a féltengelyt teljesen, a lengőkar nem akart a helyére menni a kerékagynál.
Meg kuplung benyomásakor olyan fura nyávogó hangot adott ki. Lehet, sosem cseréltek, öntöttek olajat a váltóba, pedig volt benne valami szürke iszapszerű valami.
Opel F10 és F17 váltók elég gyengék, úgy kopnak bennük a szinkrongyűrűk, mintha kötelező lenne.
Ford IB5 váltók legelső szériája gyártási hibás volt, ami miatt folyton becsörgött a nyelestengely csapágy.
Ez a nyelestengely csapágyas szöveg érdekes a szerelőktől, dolgoztam bontóban, mindenki evvel jött. Talán ha 1x láttam nagyon lötyögő nyelestengelyt, még egy 1200-es lada váltóján. De annál se volt semmilyen tünet menet közben.
Ellenben a kuplungtárcsák keresztrugói a helyükön borzalmasan tudnak zörögni alapjáraton. Főleg dízeleknél.
Na meg az ócska, műanyagházas kinyomócsapágyak.
Sokszor hihetetlen szövegekkel kábítják a szerelők a tulajokat.
Nem mondom, most engem is nagyon megszívatott ez a citroen váltó.
25-ért adott egyet a bontós, hétvégén öröm lesz cserélni. :(
A régit meg szétszedem, megy amúgy is a kukába, megnézem mi darált szét kit belül.
Elárulnád milyen Citroen?
Én ismeretségi körben az elmúlt pár évben két szétesett psa váltóról tudok, az egyik egy 307 1.6 16v, a másik egy C2 1.4 HDI
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!