Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Ha megcsúszik az autó kell...

Ha megcsúszik az autó kell gázt adni vagy sem?

Figyelt kérdés

Terítéken vannak a megcsúszások a jelenlegi téli idővel és az egyik cikkben egy instruktor azt tanácsolta, hogy megcsúszás esetén, ha az autó hátulja csúszik meg, akkor nem szabad elvenni a gázt, csak ellenkormányozni, mert különben végzetesek a következmények.

Ez számomra rettentő furcsán hangzott, mivel még elméleti síkon sem tartom életszerűnek. Jómagam is csúsztam már meg többször is. Volt, hogy saját magam idéztem elő, volt olyan is, hogy akaratom ellenére.

Valahányszor hátsókerék meghajtású autónak indult meg a fara mindig elvettem a gázt egy pillanatra ellenkormányoztam és a kormányzással egyszerre adtam a gázt is, mintegy pumpálva azt, ezáltal kontroll alatt tartva a csúszást is és az autót is. Elsőkerekes autónál is ugyanez volt a mese, csak ott sokszor elég volt, ha csak felengedtem a gázt, egyből betapadt az eleje. Ha mégsem állt helyre teljesen, akkor megindult a hátulja, de azt a fentebb említett módon megint csak sikerült kordában tartani.

Szerintem ha elmenne a hátulja és én továbbra is állnék ugyanúgy a gázon, ellenkormányzások közepette akkor csak egy piruett lenne belőle. Maximum nem egy s-t írnék le az úton, hanem kettőt... Eleinte a gyakorlások közepette nyilván forogtam meg többször is, de szerintem pont azért, mert rossz ütemben ellenkormányoztam, sok gázt adtam az adott kormányszöghöz.

Javítsatok ki, ha tévedek, mert mindig jó tanulni, de a tapasztalataim eddig nem hagytak cserben éles helyzetben.

2024. jan. 15. 18:19
 1/5 anonim ***** válasza:
50%

Csúszós úton a hirtelen gázelvétel a motorfék miatt olyan hatással lehet, mintha berántanád a kéziféket, ahogy a nagy gáz miatt kipörgő kerekek is.

Olyan fordulaton kell tartani a motort és ezáltal a kerekeket, amit a pillanatnyi sebességed megkíván, és lassan csökkenteni.

2024. jan. 15. 18:59
 2/5 anonim ***** válasza:
54%

Hátsókerék hajtásnál elveheted a gázt.

Ez a tanács valószínűleg fronthajtásra vonatkozott, mivel az 99%-a az.

2024. jan. 15. 19:08
 3/5 anonim ***** válasza:
66%

Ha elveszed a gázt (neadjisten fékezel is), akkor a súlypont előre mozdul, ami miatt hátul csökken a tapadás, tehát még inkább csúszni fogsz.

Viszont! Hátsókerekes autó esetében nincs értelme gázt adni, hiszen ha a hátulja csúszik, akkor már úgysem érsz a gázzal semmit, hiszen nem tapad a hátsó kerék, csak egyhelyben fog forogni a kerék, értelmetlen. Elsőkerekes autóknál viszont segíthet a gázadás, ez versenysportban egy nagyon is bevett technika. Ha megcsúszik a hátulja, arra szokás azt is mondani, hogy "a hátulja meg akarja előzni az elejét". Na, hát akkor ezt úgy lehet elkerülni, hogy az elejének gyorsítani kell. Azaz gázt kell adni. Mivel elől hajt az autó, ahol van tapadás, ezért egy gázadás egyenesbe húzza az autót.

Persze ezek feltételes dolgok. Egyrészt ez csak elmélet, de ez olyan dolog, amit gyakorlat nélkül nagyon-nagyon kevesen tudnak rendesen megcsinálni. Másrészt a fizika határai végesek, nem menthető meg minden szituáció, nagyon sok múlik a tapadási tényezőtől, a kilengés szögétől, stb, tehát hiába profi valaki ebben, akkor is van olyan helyzet, ami már menthetetlen.

Ha érdekel a téma és szeretnél tapasztalatot szerezni, akkor irány a Hungaroring, 30-60 ezer forint között lehet venni tréninget gyakorlati oktatással egybekötve. Abszolút megéri. Én kötelezővé is tenném jogsihoz.

2024. jan. 15. 19:32
 4/5 anonim ***** válasza:
40%
Nagy gáz kis félelem.
2024. jan. 16. 05:55
 5/5 anonim ***** válasza:
#2 Jaja, végül is minden motorkerékpár hátsókerekes és véletlenül tanítják azt minden terepképzésen, véletlenül mondja minden krosszmotoros azt, hogy baj esetén húzd a gázt, nagy baj esetén nagyon húzd a gázt. :)
2024. jan. 18. 02:57

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!