Mit csináljak másképp, hogy ne fulladjak le lámpánál?
Figyelt kérdés
Tegnap lett meg a jogosítványom. Az autósiskola autója más volt teljesen, elkezdtem felengedni a kuplungot lassan, elindult az autó, majd gáz. Soha nem fulladt le.
Tegnap lett meg a jogsim, vettem is egy egyszerű autót. Az egyik kereszteződésben a haza úton 3x fulladtam le mire el tudtam indulni.
Próbáltam, hogy adok egy kis gázt először, majd utána szépen lassan kuplung felenged, de úgy vagy elkapart vagy lefulladt.
Mit csináljak másképp? Meg fogom én ezt valaha tanulni? :D
Nekem volt egy dolog, amit külön meg kellett szoknom. A fogáspontot kitapasztalni az első nyilván, mindegyik autónak máshol van. Viszont amire gondolok, hogy ezen a ponton nem szabad hirtelen tovább engedni, hanem gyakorlatilag amikor az autó megindul, lábbal szinte meg kell állni félúton a pedállal. Motor forog, hajtás nem, ebben a csúszó helyzetben ott kell tartani kicsit, míg felveszi egyik a másik tempóját.
2023. dec. 19. 06:37
2/29 anonim válasza:
automata váltó
2023. dec. 19. 06:39
3/29 MGéza válasza:
Akkor rosszul tanították, vagy gondolom, dízelen tanultál. A jó oktató azt mondja hogy akkor adj gázt, amikor érzed, hogy meg akar indulni az autó, tehát felengedéskor már kicsit mozdulna, akkor kell finom gáz+közben felengedéssel rásegíteni, dízel megindítja magát ha lassan kinyomod a kuplungot, nincs ilyen gond.
2023. dec. 19. 06:41
4/29 anonim válasza:
Milyen autó ez?
2023. dec. 19. 06:50
5/29 anonim válasza:
3-as jól mondja. A milyen autó is fontos. Vettünk autót nekem, kuplunggal kigurulok a parkolóból vele, pedig benzines. Aztán mikor fogy az ereje, akkor gáz. Persze ha pirosnál indulok, akkor gyorsabban adok gázt, meg megőszülnek mögöttem. Hát én csak úgy érzésre emelem a kuplungot és közben adom a gázt. Férjnek dízel van, nem is tudta, hogy indul csak kuplunggal, míg nem kérdeztem rá, vezette, mint régen a benzinest 🙂
Emelkedőn érdemes gyakorolni ezt, meddig megy kuplunggal, mert lehet sík terepen úgyis gurul. Aztán kis gáz, fokozatosan.
2023. dec. 19. 07:01
6/29 A kérdező kommentje:
Egy 2023-as golfon tanultam vezetni (benzines). Épp hogy elkezdtem felengedni a kuplungot, már elindult az autó.
Amit vettem, az egy 2005 nissan almera 1,5.
#2: oké, köszi a tippet. Tegnap vettem friss jogsira az autót, de rögtön le is cserélem automatára 👍🏻
2023. dec. 19. 07:06
7/29 MGéza válasza:
Más a kuplung fogáspontja. Menj ki egy néptelen isten háta mögötti tsz bevezető útra, ilyenkor kb márciusig nulla forgalom van arrafelé. Egy egész napos gyakorlás kb elég lesz hogy ráérezz.
2023. dec. 19. 07:14
8/29 A kérdező kommentje:
Akkor ma ne is merjek elindulni egyedül autóval dolgozni? 😅
2023. dec. 19. 07:19
9/29 MGéza válasza:
Amúgy persze hogy teljesen más, 2023-as autóban már mindenféle "hülyebiztos" rásegítés van, oktató hülyesége hogy új technikán oktat, tanulónak "buta" autó kell ami nem korrigálja a hibáit helyette. De csak azért ne dobd ki a használt autót meg ne égesd a pénzt átíratással, satöbbivel, mert elsőre nem éreztél rá. Az Almera nehezebb, lomhább mint egy modern, majdnem új golf. Össze kell vele szokni.
2023. dec. 19. 07:23
10/29 MGéza válasza:
#8: De menj, de munka után szánj időt a ráérzésre.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!