Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Ez a bukás jogos volt vagy...

Ez a bukás jogos volt vagy nem volt jogos? (B kategória)

Figyelt kérdés
Az volt a lényeg hogy reggel itt Debrecenbe vizsgáztam, de sajnos megbuktam az végett mert, úgy fordultam meg egy ívben hogy mentem a Péterfia utcán és ott ugye a síneken keresztül kellett és ugye jobbra volt egy behajtani tilos és előtte volt egy kötelező haladási irány, és úgy fordultam meg hogy pont a kereszteződésben, de nem fordítottam a kormányt jobbra hanem ugye egyből balra tekertem a kormányt a síneken keresztül ugye szét néztem hogy nem e jön semmi de egyből ahogy átértem vagyis megfordultam azt mondta a vizsgabiztos hogy sajnos ez sikertelen mert, úgy fordultam meg hogy csak egyenesen mehettem volna és a kereszteződés után fordultam volna meg akkor nem lett volna bukás. Szerintetek jogos volt e bukásom vagy sem? Esetleg ti jártatok már így vagy nektek hogyan sikerült az első vizsgátok? Hanyadjára sikerült nektek és hogy ez mennyire nehéz a vizsga nagyon nehéz megcsinálni?

2023. dec. 11. 19:49
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:
60%

#10#

Debrecenben elég nehéz lenne a "vizsgaútvonalakat begyakorolni", inkább nem lehet.

A Bartók útról indul a vizsga, és jó esetben a tanuló oda is tér vissza (nem az oktatónak kell vissza vinni), ami néhány száz méteres fix szakaszt jelent, utána kb mindegyik vizsgabiztosnak megvannak a kedvenc kitérői, minden útvonalon.

Az oktatók jó esetben megmutatnak "nevezetes helyet", amerre a vizsgán is mehetnek majd, de ha a tanuló nem ismeri a várost, egyszerűen túl sok a lehetőség, hogy mindet fejben tartson, úgy is tanítanak, hogy a táblák, útburkolati jelek figyelése az első, ők csak plusz információt adnak, pl a Petőfi téren az egyetlen helyet megmutatják, gyakoroltatnak ott megfordulásokat, mert ha azt a tanuló elmulasztja, kilométereken keresztül nem lesz másik lehetőség, ha a vasútállomás felől érkezve kapja az utasítást a megfordulásra, de még a főutakon maradva is sok a variációs lehetőség, az esetleges kitérőkről nem is szólva.

A Péterfia utca is olyan, amit nem hagynak ki az oktatás során, de már az az egy utca is megköveteli a fokozott figyelmet, villamos forgalom van, záróvonalak, tábla erdő, lámpák, forgalmas út, csak azt az egyetlen utat sem lehet "bemagolni", de nem is arra lett volna szükség.

Látta, észlelte a kérdező a kötelező haladási irány táblát, mégis ott fordult meg

2023. dec. 12. 08:16
 12/16 anonim ***** válasza:

#11: Nem tudom most hogyan megy, amikor én vizsgáztam, akkor fix útvonalak voltak, amikből húzni kellett vizsga elején, mint egy tételt. Az oktató ült jobbegyben és mondta merre, a vizsgabiztos hátul. Tehát az oktató ismerte az útvonalakat. Persze senkit sem úgy vittek végig, hogy "ma az 1-es vizsgaútvonalat gyakoroljuk", hanem az órákon azokban az utcákban, kereszteződésekben jártunk, ahol a vizsgaútvonalak is futnak, de különböző irányokban stb. Parkolást is azokban a parkolókban gyakoroltatták, ahol vizsga közben is általában parkolni kellett.

Ha már nem így megy és a vizsgabiztos improvizálja az útvonalat a vizsga alatt, akkor nyilván tárgytalan amit írtam. Legalábbis egy része

2023. dec. 12. 09:45
 13/16 anonim ***** válasza:

A vizsgaútvonalakon rögzítve van 3-4-5 közlekedési csomópont, amelyeket érinteni kell(ene) a vizsgán, de az nincs meghatározva, hogy oda pontosan milyen útvonalon is kell eljutni.

Nem is ellenőrzi senki még azt sem, ha teljesen eltérnek az útvonaltól, amire szokott is példa lenni.

Az valóban úgy van, hogy az utasításokat az oktatótól kapja a tanuló, a vizsgabiztos az oktatóval kommunikál.

Nagyjából tudja is az oktató, hogy az adott vizsgabiztosnak mi a megszokott útvonala, de az attól is eltérhet, és olyankor néhány szóban az oktatóval megbeszélik.

Egy kisebb városban a variációs lehetőség is kisebb, de pl Debrecenben nagyon sok a lehetőség a kisebb-nagyobb kitérőkre úgy, hogy közben a vizsgaútvonal közelében maradnak, csak a mellékutcákban egyirányú utcákon, egyenrangú útkeresztezéseken keresztül lavíroznak, esetleg ott kap parkolási feladatot a vizsgázó, és ezek a kitérők oktatónként változhatnak.

Arra is vannak példák, amikor köze nincs a húzott útvonalnak ahhoz, amerre mennek.

A vizsgabiztosok egész nap dolgoznak, vannak esetek, hogy taxinak használják a tanuló autót.

Velem is az történt, hogy kb 15 percet mentünk a vizsgaútvonalon, amikor a vizsgabiztos megkérdezte az oktatót, hogy lenne egy kis dolga, meg tudjuk oldani?

Nem fogja egyik oktató sem azt válaszolni, hogy nem.

Mondta, hol lenne a dolga (otthon hagyta az esernyőt), az oktató irányított, de olyan helyeken jártunk, ahol előtte nem.

A történethez tartozik, hogy rendes volt a vizsgabiztos, sikerült is a vizsga, szerinted érdekelt, hogy miért nem a vizsgaútvonalon mentünk?

Nem az a gyakoribb eset, amikor ennyire látványosan eltérnek a visgán az útvonal környékéről is, de azok nem.maradnak titokban.

Erre az oktatóm azt mondta, hogy a vizsgabiztosok kb 15 perc alatt fel tudják mérni, hogy a vizsgázó esélyes-e a sikeres vizsgára, és általában azokban az esetekben előfordul, hogy valami személyes ügyet is beiktatnak a vizsgán.

Ettől függetlenül sem lehet Debrecen minden vizsgaútvonalát begyakorolni, mert azok nem fixek, az egyik vizsgabiztosnál jobbra letérve lesz néhány mellékutcás kitérő, a másiknál meg valahol máshol.

Vannak vizsgabiztosok, akik viszonylag egyszerűen kivitelezhető helyen kérnek megfordulást, a másik meg általában nem.

Ezt nem lehet bemagolni előre, az oktatók annyiban tudnak segíteni, hogy megmutatnak bizonyos helyeket, ott mire kell különösen figyelni, de a sokadik ilyen után már az is probléma lehet, hogy a helyet sem ismeri fel a tanulója.

2023. dec. 12. 10:29
 14/16 anonim ***** válasza:
61%
Mindenhol fix útvonalak vannak. Szolnokon egy vizsgabiztos direkt az útvonal előtt elirányít egy telezöldes balkanyarba meg egy egyirányúból balkanyarba, utána indulhat a vizsga, nála meg is buknak sokan. Útvonalbetanítás az oktatás sajnos már sok-sok éve. Csak sajnos a jogsiba nem jegyzik be, hogy az illető mely utcákban vezethet, és ott is csak szép, napos időben, kiadják egész Európára. :(
2023. dec. 12. 11:27
 15/16 anonim ***** válasza:

"Debrecenben elég nehéz lenne a "vizsgaútvonalakat begyakorolni", inkább nem lehet."

Ne röhögtess, Budapesten a tapasztalt oktatók tudják, hogy a vizsga útvonalakról melyik vizsgabiztos mikor merre hajlamos letérni, minden picit is érdekesebb lehetőségre felhívják a figyelmed az oktatás során.

2023. dec. 12. 14:50
 16/16 anonim ***** válasza:

15

Kár.

2023. dec. 13. 13:51
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!