Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Maximum 6 havi nettó fizetésün...

Maximum 6 havi nettó fizetésünkből vegyünk autót! Mennyiben tartjátok ezt igaznak?

Figyelt kérdés

Néhány helyen olvastam erről az íratlan szabályról. Mit gondoltok róla?

Mivan ha havi 600-at keresek, és hó végén marad 40e Ft-om, vagy havi 300-at keresek, és marad 80e Ft-om? A kettő nyilván nem ugyanaz.

2023. nov. 20. 10:18
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
79%
Ha havi 600-ból 40 ezer marad, akkor ne vegyél autót.
2023. nov. 20. 10:27
 2/13 A kérdező kommentje:
Nyilván csak példának írtam.
2023. nov. 20. 10:28
 3/13 MGéza ***** válasza:
100%

Semmi realitása nincs. De amúgy ezt a forgatókönyvet maximum úgy tudom elképzelni hogy valakinek van 3 gyereke, magas rezsije meg hitele is mellé és úgy marad ennyije, nos ő nem fog autót venni vagy már van neki. :) A másik meg élhet anyuka házában gyakorlatilag ingyen és maradhat neki annyi.

De ez még így is hülyeség, mert 6X600.000=3.6M-ból is lehet alacsony fenntartási költségű autót venni, vagy akár 1.8 millióból is költséges pénztemetőt.

2023. nov. 20. 10:32
 4/13 nemaRendőrség ***** válasza:
54%

Én alkalmaztam, szerintem helyes taktika.

Másik pedig, hogy hitelből ne vegyünk autót, szerintem ez is teljesen reális tanács. Mondom ezt, úgy hogy hitelre vettem, csak épp kamatmentes hitelre, amit 3 hónap alatt visszafizettem.

2023. nov. 20. 10:33
 5/13 anonim ***** válasza:
0%

Szerintem pedig lehet hitelből venni autót, ha anyagilag megéri.

Nekem például volt egy 4 milliós erősebb benzines autóm. Csak 100-as benzint szabadott tankolni bele és havi 120-150 ezret tankoltam el.

Családi házban lakunk, így elgondolkodtam egy elektromos autón, mivel a családban tesóknál, szülőknél vannak benzinesek, dízelek, így ha nagyobb útra mennék, ami évente max 1-2x fordul elő, akkor tudunk cserélni.

Az elektromos autó 7 millióba került, így vettem fel 3 millió hitelt 3 évre.

Havi százzal törlesztem, van egy 7 milliós autóm, amivel nulla a szervizköltségem, és ugyan azt a km-t, amit eddig drágán tankolva megtettem, most elektromosan autózva kihozom havi 20 ezer ft-ból maximum.

Ahogy lejár a hitel, azt a havi 100 ezret megspórolom ezzel az autóval, és nem kell félnem semmilyen meghibásodástól, mivel 8 éves koráig full garanciális.

2023. nov. 20. 10:45
 6/13 anonim ***** válasza:
23%
Meg majdnem a 6 havi is sok. 1,2M netto jon be nekem. 2 millios kocsival jarok, nem latom ertelmet lecserelni.
2023. nov. 20. 10:56
 7/13 krwkco ***** válasza:
0%

"Maximum 6 havi nettó fizetésünkből vegyünk autót! Mennyiben tartjátok ezt igaznak?"

Az csak egy durva, 0-adik közelítés. Egy számból egy számra ad összefüggést.

Akinek ennyi nem elég (a többség), bevonhat több számot is: mennyi a megtakarítása, mennyit tudna havonta törleszteni, milyenek a hitel feltételei, kell-e más célból is takarékoskodnia, mennyi lesz az üzemeltetési költség, stb.

De 0-adik közelítésnek a 6 hónap jó. :-)

2023. nov. 20. 10:57
 8/13 anonim ***** válasza:
100%

Többször leírtam itt már, hogy ez egy jó nagy marhaság! Nem lehet élethelyzeteket uniformizálni!

Ha nagyon akarjuk számadatokhoz kötni, maximum havi átlagos megtakatításhoz kötném. De akkor sem lesz mindenkire igaz. Mi van akkor ha csak havi 100.000-et tudok félrerakni?! Van házam, másra nem gyűjtök. Tegyük fel van egy nem túl matuzsálemi autóm. És nincs ingerenciám pár évente cserélgetni. Pl.: 8 év alatt összegyűlik a bankszámlámon közel 10 millió forint. ennyi idő után már cserélném a régi autómat. Csak 600e-ért vehetnék valami öreg lelakott fostaligát, úgy hogy több mint 9 millió meg csücsül céltalanul a bankszámlán?! Nem lehet erre semmilyen szabályt ráhúzni. Sok mindentől függ.

2023. nov. 20. 11:42
 9/13 anonim ***** válasza:
0%

Én a mostani autómat hitelre vettem 6 havi nettómba került, ami forintosítva ~5 millió. Van rajta 3,5 hitel, fix 80000 havi törlesztővel. Az előző autómat mikor vettem akkor 4 havit költöttem el kpra.

Én nem a falusiak előtt akartam villogni az "új" autómmal, hanem magamnak vettem, mert belefért a költségvetésembe. Nekem nem okozott problémát kifizetni egy év alatt 860000-es szerviz költségét. Ebben volt vezérlés csere is. Az új ára ennek 11-12 millió körül lenne, mivel VW eléggé értéktartó.

Szerintem ez a 6 havi nettó egyfajta irány mutatás az optimális választás felé. Ne vegyél hitelre autót, ha hónapról hónapra élsz, sőt ez esetben valószínűleg az autót sem engedhetet meg magadnak.

Ideális esetben a fizetés 20%-ából megtakarítást kellene képezni, így ezen összeg felett, ha még belefér egy autó hitele akkor az nem okozhat problémát. A mennyiből mi marad hóvégére a leglényegesebb arányszám.

2023. nov. 20. 14:20
 10/13 anonim ***** válasza:
67%

#9, igen, szerintem is.

Nekem pl a fizetésem kb 50%-a megmarad hó végére. A mostani autómat annak idején újonnan vettem, de mégis 4-5 év alatt jött össze az ára. Nem kifejezetten gyűjtöttem, nem éheztem, nyomorogtam emiatt és nem skótkodtam el minden fillért. Hanem időszerű volt a régi autómat lecserélni. Ha időközben összegyűlt a rávaló, ott a bankszámlámon az ára, akkor miért ne fizetném ki abból?!

Amúgy én se a falusiak miatt vettem új autót. (Mellesleg egész életemben soha nem laktam faluban.) Hanem sok éve ingáztam egy dunántúli megyeszékhely és Budapest között. Erre, hogy sok évig tudjak egy autóval tervezni, értelmes beruházásnak láttam egy új autót. Használtból is lehet persze pillanatnyilag jó állapotút venni. De ilyen futás mellett, egy 200-300e km-t futott használt kocsinak nem láttam értelmét. Egy-két évet használom és utána bontó?! Vagy a sok km miatt eladom nagyon nyomott áron fillérekért és veszem a következő ugyanolyan használtat?! Több értelmét láttam egy újnak, amit legalább 7-8 évig tudok megbízhatóan használni és biztosan nem ér meglepi az utólagosan kiderülő elsunnyogott turpisságokat illetően.

Persze tisztában vagyok vele, hogy az én esetem nem az általános "a szomszéd kerületbe elugrok munkába, utána elhozom a gyereket az oviból, hétvégén meg elugrok a teszkóba" tipikus felhasználás. Ezért is nehéz mindenkire egy egyen-szabályt ráhúzni.

860.000-es szervizszámla a mai árak mellett sajnos nem kirívó. Egy alsó-középkategóriás átlag tömegautóm van. Nem presztízsautó és nem is valami hatalmas ritkaság. Egy vezérléscsere 600.000Ft. Egy fényszórócsere, igaz ledes "okosfényszóró" 550.000. A központi kijelző sajnos szeret behalni, típushiba. Vagy veszel helyette aliexpressről másfajtát, töredékáron (ami egyébként még többet is tud,mint a gyári), vagy cserélteted márkaszervizben 800.000 Ft-ért a tenyérnyi sima mezei LCD-t.

2023. nov. 20. 17:27
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!