Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Némelyik autónak mi baja...

Némelyik autónak mi baja ilyenkor?

Figyelt kérdés

Álltam egy piros lámpánál sorban, az előttem levő kocsi ahogy indexelt, mikor felvillant az index úgy elhalványult a helyzetjelző majd mikor kialudt az index ismét eredeti fényerősséggel világított a helyzetjelző. És ez minden egyes alkalommal mikor felvillant az index.

Több régi autónál is láttam már ezt, mi okozhatja? Fesz.szabályzó?

2023. nov. 20. 08:33
 1/3 anonim ***** válasza:
84%

Többnyire testhiba, leginkább a lámpabúrán belül.

Nem tud testelni, ezért másik izzón keresztül nyomja le a feszt.

Autógyártók meg sokszor olyan vezetékelést gyártanak, mintha minden autó egy eső, és pormentes, szobahőmérsékletű éghajlaton gurulna.

2023. nov. 20. 08:53
 2/3 anonim ***** válasza:
100%
Így ahogy #1 mondja, testprobléma.
2023. nov. 20. 09:33
 3/3 anonim ***** válasza:
66%

Testprobléma, de nem ahogy egyes mondja. Alapvető villamossági ismeretek hiányoznak ebben a felvetésben.

A feszt nem nyomja semmi, sehová. Az a helyzet, hogy egy közös kábelen megy a test, esetleg csavaron. Ha van a kábelsarunál, vagy a csavarnál van a körben egy olyan pont, ahol eloxidálódott, és az átmeneti ellenállás megnő, akkor azoneseik valamekkora feszültség.

Mivel U = I * R, és az 5W-os helyzetjelző mellé amikor bekapcsol a 25W-os index, akkor 6-szor annyi áram folyik hirtelen. A közös ponton emiatt a fesz is kb. 5-szörös lesz, és ennyivel kevesebb jut az izzókra.

Persze ez nem hajszálpontos számolás, de ez az irányadó.

2023. nov. 20. 10:07

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!