Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Ha az autó leírása alapján jó...

Ha az autó leírása alapján jó az autóhoz 10w-40 akkor miért csattoghat hidegen?

Figyelt kérdés
Eddig 5w-40-et használtam, most kipróbáltam a 10w-40-et de nagyon csattog hidegen. Gyorsan lecserélem 5w-40-re nehogy kárt tegyen, de hogy lehetséges ez, hogy mégsem jó hozzá? Ennyire lehet hinni a könyvnek, a mérnököknek?
2023. okt. 31. 21:20
1 2
 11/19 A kérdező kommentje:
#10 Semmi specifikus előírás nincs, nagyon régi szabványokat sorol fel a könyv, mint az SG, azt pedig minden olaj teljesíti. Más követelmény nincs. Tényleg lehet hogy már kopott a motor és csak az 5w-t szereti, mindenesetre azt kapja amit eddig, mert azt szerette.
2023. okt. 31. 23:43
 12/19 anonim ***** válasza:

6#MO-i éghajlatnál sok különbség nincs a két olaj között. Valószínűleg csattogott valami, de 99%, hogy nem amiatt, hogy 10w40 olaj került w gépezetbe.

Egyszerűen nincs akkora különbség a kettő közt, főleg hogy nincs mínusz sem.

Olajcsere után pár mp-ig csattog, amíg az olaj végig nem ér a körön.

A tanulópenz az volt, hogy kétszer cseréltél olajat, mert nem tudod megállapítani mi volt a baj.

Hidrotoke hangot meghallgatot úgy, hogy leveszed az olajbeonto kupakot. De egy motor ezer másmiatt is csattoghat.

Nem rossz a hidrotokes elgondolás, de jó eséllyel, akkor már a másik olajjal is hangos lenne.

2023. nov. 1. 07:09
 13/19 anonim ***** válasza:

Kérdező, olajtól függetlenül csattog bármi, kopott dugattyú, szelepvezető, kiverődött tőkefészek, és igen, maga a hidrotőke, bár ebből nagyon kevés hibásat látni.

Kérdés, milyen motor ez, vannak típushibák, amiknél leragad a nyomsátartó rész a tőkében.

De csattoghat a láncfeszítő, gyenge olajnyomás miatt alapjáraton a tőkék, mert elengedi máshol az olajat.

A műanyag olajszűrőházak korában sajnos bármi előfordul.

Sajnos nem az olajban kell keresni a hibát. :(

2023. nov. 1. 07:41
 14/19 anonim ***** válasza:

#12 Alapvetően egyetértek. Tapasztalataim szerint pont ez az 5-10 fokos reggeli minimum az a hőmérséklet ahol a 10W-s és az 5W-s olaj között hidegen van érzékelhető különbség. Pont úgy jelentkezik hogy indítás után 10W-vel van egy kis tőkehang 2-3 percig. 0 fok körül meg alatta, ha az adott motor hidrotőkés, akkor mindkét olajjal van hangja, de 5-10 fok körül az 5w-sel már nem biztos, 15-20 foknál meg lehet hogy a kettő közül egyikkel sem. Jártam már így koszos hidrotőkékkel, azért írom.

De sokat segítene a tippelgetésben (megjegyzem, akkor is csak tippelgetés maradna (részemről legalábbis :D)), ha tudnánk a pontos motortípust. Egész egyedi viselkedések vannak ebből a szempontból.

2023. nov. 1. 10:15
 15/19 anonim ***** válasza:

14# így van, ez tippelgetés.

Elég egy:

-rezonáló elem

-kopogasos égés

-kettőstömegű

-kopott váltó

-vezérlés

Stb.

Az autó ismerete nélkül ez mind találgatás.

2023. nov. 1. 10:48
 16/19 A kérdező kommentje:
Kiderül olajcsere után. Szerencsére van másik autó, amibe tuti 10w-40 kell, így nem veszteség lecserélni. Nincs más ami miatt csattoghat, csak az olaj. Az autóboltban az eladó is azt mondta, neki is volt ilyen, lecserélte 5w-re és jó lett. Mindesetre kiderül, jelentkezem miután lecseréltem. A típus nem hajlamos ilyesmi motorhibára, sokan 10w-40-et használnak hozzá mióta kijött a gyárból hiba nélkül, ezért furcsa nekem, de kiderül olajcsere után, hogy amiatt van-e.
2023. nov. 1. 11:54
 17/19 A kérdező kommentje:
Megszűnt a csattogás teljesen az 5w-40-el.
2023. nov. 1. 16:22
 18/19 anonim ***** válasza:
Hat, akkor ilyen kornyezeti homersekleten ami most van, a 10W-s olajat nem tudja bejuttatni az olajnyomas a hidrotokekbe. Mint irtam, van ilyen. Viszont ebben az esetben varhato, hogy minusz fokokban az 5W-vel is csattogni fog.
2023. nov. 1. 17:59
 19/19 A kérdező kommentje:
#18 Eddig is 5w-40 volt benne, -10 fokban sem csattogott.
2023. nov. 1. 18:16
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!