Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Ha az autó leírása alapján jó...

Ha az autó leírása alapján jó az autóhoz 10w-40 akkor miért csattoghat hidegen?

Figyelt kérdés
Eddig 5w-40-et használtam, most kipróbáltam a 10w-40-et de nagyon csattog hidegen. Gyorsan lecserélem 5w-40-re nehogy kárt tegyen, de hogy lehetséges ez, hogy mégsem jó hozzá? Ennyire lehet hinni a könyvnek, a mérnököknek?
2023. okt. 31. 21:20
1 2
 1/19 anonim válasza:
34%
Kopott a motor.
2023. okt. 31. 21:23
 2/19 anonim ***** válasza:
52%

Az a legnagyobb gond hogy nem értesz hozzá 😀✌️

U.i.: felesleges volt csak ezért lecserélned.

2023. okt. 31. 21:27
 3/19 anonim ***** válasza:
27%

Régen, a kopott motorba, eladás előtt, üzemmelegen, egy kanál gepzsirt raktunk.

Gondolom tudod miért?

Elmúlt a csattogas a sűrűbb anyagtól.

Ez ma sincs másképp.

😀

De legalább a tanuló pénz megvolt

2023. okt. 31. 21:32
 4/19 anonim ***** válasza:
De most ez milyen autó (meg mikori) vagy mit ír elő a gyártó?
2023. okt. 31. 21:32
 5/19 A kérdező kommentje:
5w-40-el semmi baja nem volt. Csak az olaj okozhatja.
2023. okt. 31. 21:39
 6/19 A kérdező kommentje:

#2 Olajcserének itt volt az ideje és a könyvben ezt írta, mondom, akkor csak jó bele.

#3 És ebből mit tanultam, hogy ne higyjek a könyvnek, mérnököknek? Akkor kinek higyjek?

2023. okt. 31. 21:49
 7/19 A kérdező kommentje:
#1 Olyankor nem a vastagabb olajjal szokott jó lenni?
2023. okt. 31. 22:36
 8/19 anonim ***** válasza:
58%

Nem a motor kopott, hanem a hidrotőkék kopnak vagy szennyeződnek. 10W40-el hidegen nem jut annyi olaj a hidrotőkékbe, hogy maradéktalanul kiegyenlítsék a szelephézagot. Simán elképzelhető, hogy az 5W40 pont annyira viszkózus hidegen, azaz közvetlenül az indítás pillanatában, hogy be tud folyni maradéktalanul a hidrotőkékbe, ezért nem csattog.

Van olyan motortípus amiben a hidrotőke csattogás teljesen normális, de a legtöbb 200 ezer fölötti futású motornál már jelentkezik hidrotőke hang. Minél jobban kopik (vagy szennyeződik) a hidrotőke, annál tovább kopog indítás után, míg végül már üzemmelegen sem tudja ellátni a funkcióját. Ilyenkor először egy adalékanyagos tisztítást be lehet játszani, ha nem használ akkor viszont csere.

Öreg autónál én nem foglalkoznék ezzel. Nekem is van olyan autóm amiben még meleg motornál is csattog, de van benne több mint 900 ezer km, amíg nem megy tönkre nem bontom.

2023. okt. 31. 22:57
 9/19 A kérdező kommentje:
Köszi #8 az értelmes választ. 5w-40-el konkrétan semmi hangja nem volt, most mentem pár kmt 10w-40-el, muszáj volt valahogy eljutni az autósboltba, remélem ez idő alatt nem lett baja. Holnap kerül bele a legjobb minőségű 5w-40.
2023. okt. 31. 23:22
 10/19 anonim ***** válasza:

Nem lesz baja.

Motorolajat pedig nem minőség, hanem első sorban specifikáció alapján kellene választani. Azt nézd meg, hogy milyen specifikációt említ az autó gépkönyvében a gyártó. Az attól való eltérés is okozhat hidrotőke csattogást.

2023. okt. 31. 23:30
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!