Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Miért terjed az érintőképernyő...

Miért terjed az érintőképernyő-mánia az autóknál?

Figyelt kérdés
Van, ahol menet közben csak úgy lehet pl. hőfokot állítani, ha ránéz az ember, és 2-3 menüben kotorászik. Ezalatt vakon vezet, és simán elüthet valakit. A gomboknál csak odanyúlsz, kitapintod és feljebb csavarod.
2023. jún. 21. 11:24
1 2 3
 11/21 anonim ***** válasza:

"Mindenben terjed, villamosmérnök vagyok, a sokmilliós műszerek is pont annyit tudnak, mint 20 éve, csak már érintőképernyősök a többfunkciós gombok helyett, követni kell a divatot, ha eladható terméket akar egy gyártó, legyen szó tévéről, autóról, akármiről."

nem vagyok szakmabéli, csak anno voltak villamosmérnöki tantárgyaim, akkoriban kb. 10 éve azt mondta a méréstechnika oktató, hogy igazából már rég lehetnének érintőképernyős oszcilloszkópok, csak a szakemberek ragaszkodnak az érzéshez, hogy fizikailag nyomkodhassák a gombokat. akkor ez már megváltozott? leginkább divat? (csak kíváncsi vagyok a helyzetre)

2023. jún. 21. 16:28
 12/21 anonim ***** válasza:
egyébként attól, mert egy termékjellemző elterjedt, még nem jelenti, hogy kifejezetten ez kell a vevőnek és nagy igény van rá. vannak divatok, amiket nem igazán kedvelnek az emberek, csak más, fontosabb szempontok miatt elviselik.
2023. jún. 21. 16:28
 13/21 anonim ***** válasza:

#11 Nagyon megváltozott, most már minden újabb spektrumanalizátor és oszcilloszkóp érintős. A '90-es években még az ún. softkey volt a divat, voltak gombok, meg volt 4-8 gomb, amihez a képernyő írta mindig, hogy melyik éppen mit csinál. Ezt váltotta a végtelen gomb, azt pedig az érintőképernyő. Persze egyetemen ilyenekkel ritkán találkozik az ember, mert se pénz, se igény, se értelme nincs folyton újabbakra cserélni a működő régebbieket.

De amúgy szimplán egy bankautomatánál is megfigyelheted, hogy van, amit csak érintőn, van, amit csak gombbal, van, amit meg mindkét módon meg lehet nyomni. Az érintő felé haladunk.

2023. jún. 21. 16:37
 14/21 anonim ***** válasza:

#13 és ez jó irány?

bevallom, én eléggé a felprogramozható gombok pártján állok, elnézve, hogy mit össze szerencsétlenkednek az emberek az érintőképernyős automatákkal, a gombok fizikai megnyomása sokkal egyértelműbb dolog.

de igazából felhasználóként nem nagyon tudod kifejezni a preferenciádat. bármilyen elv szerint készült is a bankautomata, jegyautomata, azt egyszerűen elviseled, hisz muszáj vagy pénzt kivenni, jegyet venni, stb.

2023. jún. 21. 16:52
 15/21 anonim ***** válasza:

#14 Igazából az, hogy "jó" irány-e nem tudom megmondani, mert ugyanúgy működik, csak a kezelőfelület más. Én nem szeretem, de belátom, hogy sokaknak igénye, illetve talán olcsóbb is a gyártás, egy mechanikus alkatrésznek van élettartama meg hibalehetősége, erre meg egyszer kell megvenni a kijelzőt és megírni a programot.

A műszer belseje ugyanazt csinálja, nekem szakemberként az számít. Mondjuk nekem a telefonom is buta Nokia, okostelefonom kijelzője folyton bénázik, meg 20 perces telefonálás közben elfárad a karom, azt csak vonaton email olvasásra meg motoron gps-nek használom. Én nem szeretem a tipi-tapi vackokat semmiben, de nem is zavar annyira, hogy egy oszcilloszkópon a képernyőt ütöm, vagy gombokat/tekerőket kezelek.

2023. jún. 21. 17:02
 16/21 anonim ***** válasza:

Amíg még élnek olyan 70-80 és + évesek, akik egy teljesen más világban nőttek fel, addig minden ilyesmi idegen lesz nekik.

(illetve nekik már minden ilyesmi idegen lesz)

Ezzel együtt a vezetés közbeni érintőképernyő nyomkodás lehetőségét ad abszurdum le kellene tiltani, mert balesetveszélyes. Elvonja, de legalábbis mindenképp megosztja a sofőr figyelmét a vezetéstől.

2023. jún. 21. 17:48
 17/21 A kérdező kommentje:

13: Milyen a "végtelen gomb"? Érdekelnek ezek a fejlesztések.

Amúgy érdekes kérdés, hogy az érintőképernyő valóban kell-e az embereknek, vagy csak azért veszik, mert nincs más? A tapogatós telefont én sem szeretem, mert hallottam, hogy a fülével is lerakhatja az ember telefonálás közben, meg ugye pár mm vastag, úgy kell fogni, mint egy hímes tojást, vagy mintha teázna valaki eltartott kisujjal. Nekem hagyományos gombos telefonom van telefonálásra, azt ha megfogom, az meg van fogva, és nem lép be ilyen-olyan menükbe, csak mert a képernyőhöz értem.

Netezésre jó az okostelefon, ezt elismerem.

2023. jún. 21. 18:02
 18/21 anonim ***** válasza:
16. vagyok. Vagy egész egyszerűen a vezetéshez nem okvetlenül, elengedhetetlenül szükséges összes gombot az anyósülés ajtajához közel esően kellene rakni, hogy a vezető még véletlenül se tudja matatni (hisz nem szükséges az autó mozgásának kontrollálásához).
2023. jún. 21. 18:03
 19/21 anonim ***** válasza:

Mivel 1-1 fogyasztó pampogása miatt nem fognak az autótervező mérnökök (sem az őket foglalkoztató autógyárak dráma, drasztikus módosításokat véghezvinni), hogy 1. vagy automatikamentes személygépjárművet vásárolsz (és akkor nincs fedélzeti kompjúter, nincs érintőképernyő...ilyen autók szerintem bőven lesznek még újonnan is és használtan is a következő 20-30 évben, lehet, hogy a következő 50-ben is, mert nyilván a kispénzű autóvásárló a kompjúteres autók költségét nem éri fel, ma viszont már az autó nem luxus (mint volt mondjuk 80-90-100 éve), hanem sok mindenhez alapkövetelmény (mára bizonyos munkakörök betöltésének is alapfeltételévé vált nemcsak a jogsi, hanem nemegyszer a saját személygépjármű megléte is).Különösebben pedig lángelmének sem kell lennie hozzá, nem kell hozzá 5 diploma, sem doktorátus, hogy valakinek jogsija legyen. Sőt,

2. vagy megtanulod kezelni, és minden ilyen esetben, ha valamit állítani akarsz, kiállsz a forgalomból az első lehetséges helyen, és ott - forgalomtól nem zavartatva - addig nyomkodod a tapipadot, amíg az általad kívánt beállítást életbe nem lépteted.

A világ az automatika felé halad, és szerintem a 2040-2060 közötti időszak második felére már szinte biztosan javarészt ilyen járművek lesznek, mert addigra a mostani használt járművek már rég kikopnak a forgalomból, marad 1-2 (mint mostanra a régi Lada, Zsiguli, Zastava, Skoda, Polski, Wartburg, stb. stb. stb. modellekből - ezekből is elvétve látni egyet-egyet, addigra ezekből szerintem vélhetőleg 1 se lesz, max.tényleg egy-egy, csilli-villi állapotban, OT-s rendszámmal, oldtimerként).

2023. jún. 22. 09:33
 20/21 anonim ***** válasza:
Még egy gondolat: egyszerűbb minden autóba betenni ugyanazt az érintőképernyőt, aztán szoftveresen hozzáadni vagy eltűntetni funkciókat, mint modelltől és felszereltségtől függően különböző kiosztású műszerfalat gyártani.
2023. jún. 22. 09:55
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!