Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Jogosítvány nélkül valóban...

Jogosítvány nélkül valóban kevesebbet ér az ember?

Figyelt kérdés

27/f vagyok és sosem érdekelt a vezetés. Nagy szükségem nem is volt rá, mert budapesti vagyok és 10 perc sétára lakom a 3-as metrótól, úgyhogy a tömegközlekedés eléggé jól ki van építve a környezetemben (de szerintem az egész városban). Az eddigi utazásaimat is viszonylag jól meg tudtam oldani autó nélkül (akár belföldön, akár külföldön).

A párom viszont egy vidéki kisvárosból származik és a kapcsolatunk eleje óta nyomatja azt, hogy mennyire hatalmas előny a jogsi és sokkal egyszerűbb vele az élet, ráadásul emiatt adott esetben munkáktól lehet elesni. Plusz azzal is érvel, hogy akkor meg tudnánk osztani a vezetést és egyrészt a szüleihez is könnyebben le tudnánk járni, illetve messzebb utakra is el tudnánk menni kirándulni.

A szülei - minthogy vidékiek - szintén autóközpontúak, ők is azt vallják, hogy autó és jogosítvány nélkül szinte nem lehet létezni.

A baráti körömben mindenkinek van már jogsija, ott is hasonló a mentalitás, szerintük is ez egyfajta kötelező és muszáj dolog, mert bármikor kellhet. Ennélfogva nagy nehezen én is belevágtam, mert volt egy pillanat, amikor bennem is felülkerekedtek ezek az érvek. Azóta viszont gyűlölöm az egészet és szenvedek. Folyamatosan gyomorgörcsöm van, nem várom az órákat, abszolút nem tölt el örömmel. Kiszállni viszont nem merek, egyrészt mert tényleg olyan béna ez az egész, másrészt pedig a párom apja fizeti a képzésemet, ugyanis hajthatatlan volt, amikor megtudta, hogy belevágok.

2023. máj. 9. 10:23
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:
100%

Amúgy tényleg sok esetben nagyon jól jön az autó. Budapesten a hétköznapokban persze elvan az ember nélküle, vidéken viszont nagyon hasznos. De azt neked kell érezni, hogy mennyire megy a vezetés, mennyire akarod. Nem mindenkinek való autó, ismerek én is olyan embert, akinek volt ugyan autója, de annyira pánikolt mindig vezetés közben, hogy inkább eladta a kocsit, és azóta se vezet.

Szerintem gondold át a dolgot. Oké, csaj apja fizeti, de a pénzt vissza tudod adni neki, ha kiszállsz, ez ne legyen probléma

2023. máj. 9. 11:41
 12/19 anonim ***** válasza:
100%
#10 Mint mondtam, túlzásba viszed. Soha nem mondtam, hogy mindig minden esetben bedobnám a gyereket a kocsiba. De alapvetően sokkal-sokkal több olyan helyzet van, amikor szállítható valaki, mint olyan, amikor nem.
2023. máj. 9. 11:57
 13/19 anonim ***** válasza:
75%
Ha még ki is fizetik neked, akkor mi a fszért vernyogsz? Idióta.
2023. máj. 9. 12:05
 14/19 anonim ***** válasza:
20%

Öcsem, félsz 27 évesen? Tanulj meg magadtól,vagy kérd meg apád!

Fosós

2023. máj. 9. 12:41
 15/19 anonim ***** válasza:
100%

Én 40 felett is félek vezetni. Aztán amikor meg sokat kell, akkor azért napról - napra jobban megy. Azt is szeretem, ha más is ül az autóban, ha nem ért hozzá, akkor is.

Szerintem belejössz ám, de nem mindegy, hogy kivel gyakorolsz, mert attól függ, elmegy - e a kedved egy életre vagy megszereted a vezetést.

2023. máj. 9. 12:49
 16/19 anonim ***** válasza:
85%

Pedig nagy előny ha van jogsid. Egyrészt azért mert bármikor úgy alakulhat az életetek hogy vidékre fogtok költözni és ott lesz majd kialakulva az életetek, munka stb.. és ott viszont főleg ha egy kis városkába mentek vagy egy faluba akkor bizpny hatalmas előny ha van jogosítvány és persze autó is. Meg azért ha nagyobb bevásárlásra mentek vagy olyan helyre utaztok el ahova azért több cuccot kell vinni akkor egyszerűbb autóval mint más egyébbel. Meg az is ott van ha mondjuk elmész venni egy nagyobb dolgot amit csak úgy hazavinni nem tudsz és a házhoz szállítás csak 1-2 nappal késöbb lesz meg akkor is jó előny ha van mivel elvinni.

Meg hát bármikor lehet olyan állás lehetőséged amihez feltétel lesz a jogosívány és valami vezetési tapasztalat mert akkor céges autót kapsz nyilván. De ha olyan állásod lesz ahova mondjuk kora hajnalba kell menned amikor még semmi tömegközlekedés, vagy oylan helyen van ahova a legelső buszjárattal sem lehet időbe odaérni akkor szintén hasznos ha van autó.

Én például olyan helyen lakok egy város szélén ahol van buszmegálló, de innen busz ritkán megy abba a másik városba ahol dolgozok, és nem azzal van a baj hogy ritka mert a reggeli első járattal beérek csak át is kell szállni ha nem akarok 40 percet gyalogolni és az átszállás annyira nem jó mert akkor indul onnan a busz amikor félúton vagyok tehát esélytelen elérni, a következő járat meg legjobb esetben is akkor ér oda amikor már úgy esek be a céghez 2 perccel munkakezdés előtt, de sokszor nem ér oda időbe elég ha leesik 1 mm hó vagy jegesek az utak vagy szakad az eső már késik a busz, meg sokszor alapból sem ér oda időbe. Mi emiatt vettünk még egy autót hogy legyen mivel bejárnom és bizony volt rá példa hogy az autó 2 napig volt szervízbe és a páromnak is kellett akkor az autó, így úgy oldottuk meg hogy bevitt 30 perccel korábban hogy neki az a kitérő miatti időkiesést betudja hozni, de akkor nekem a kapuba kellett várnom 15-20 percig mire kinyitották az őrök, mert ott nekik ki van adva hogy mikor lehet beengedni a dolgozókat. Meg ha elmentünk valahova mondjuk egy koncertre akkor nem kellett néznünk az órát hogy mikor induljunk el a buszmegállóba hogy még az utolsó buszt elérjük, mert a koncert után mi rögtön jöttünk haza mivel hétköznap volt ez az egész arra is úgy kaptuk a jegyet és másnap dolgozni kellett menni és akkor volt az hogy a párom ivott én meg nem direkt azért hogy akkor autóval haza tudjunk menni. Meg számtalanszor volt rá példa hogy elmentünk 1-1 meccset megnézni vagy más egyéb sporteseményre mentünk el viszonylag messzire ahova nem kellett vonattal, meg busszal egy rakás átszállással fél napot utazni. Autóval sokkal gyorsabb volt így odajutni.

2023. máj. 9. 14:55
 17/19 anonim ***** válasza:
100%

Igen. Ha el tudod vegetálni az életed nagyvárosok belsejében akkor túlélhetőbb, de amúgy jó ha van. Maximum nem vezetsz évekig. Ez pont olyan, mint a kézi vs automataváltó. Nekünk a családban csak automaták voltak és vannak is, saját vállalkozásunk van amiben dolgozom is az összes céges is automata, mégis kézisre csináltam meg a jogsit, hiába utáltam, mert bármelyik havernak vagy rokonnak ha vezetnem kell a kocsiját az 99%, hogy kézis lesz.

Egyébként megszokod, sok múlik azon az oktatód mennyire jó, meg sok múlik azon az első párezer Km-t hol és hogyan vezeted mikor már van jogsid. Mindig a saját ingerküszöböd szerint menj és szép lassan fejlődj. Nyilván azért a többieket ne tartsd fel, de megsúgom amúgy, hogy baromi sok ember az utakon egy kezdő szintjén van leragadva még 20 évnyi vezetés után is, úgyhogy nem lesz nehéz dolgod.

2023. máj. 9. 22:45
 18/19 anonim ***** válasza:
100%
Rengeteg család van, ahol csak az egyik szülő vezet, mondd meg barátnődnek, hogyha hosszabb kirándulásra vágyik, akkor vezessen többet, ilyen egyszerű, ha nem érdekel, kár erőltetni. Nyilván vannak előnyei, de ez a munkától elesés is olyan, hogyha irodai munkád van tömegközlekedéssel megközelíthető helyen, akkor azért annyira nem nagy para, ha nem tudsz vezetni. Nekem volt olyan munkám, amiben néha 3-4 embernek heti váltásban Németországban kellett labormérést végeznie, első turnus vitte a kocsit a hardverrel, hazarepült, második kirepült, hazarepült stb. utolsó meg kirepült és a hét végén hazahozta a kocsit a cuccal. Ott sem esett el lehetőségtől az sem, akinek nem volt jogsija.
2023. máj. 9. 23:48
 19/19 anonim ***** válasza:
Na tessék, mentők... [link]
2023. máj. 11. 04:39
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!