Kinek a hibája lett volna ha belém jönnek hátulrol?
Pesten másodjára vezetem életemben egy felüljáró alatt haladtam volna át de sárgára váltott a lámpa és satu fékeztem ,mert nem mertem át menni rajta.
A mögöttem menő suv már nem bírt megállni satufékezett mögöttem és balra el rántotta a kormányt és az autom közepe mellet állt meg.
Ha nem tudott volna kitérni ki lett volna a hibás? Aki nem tart követési távolságot vagy aki satufékez sarganal?

A hátsó biztosan hibás.
"27. § (1) Járművel másik járművet csak olyan távolságban szabad követni, amely elegendő ahhoz, hogy az elöl haladó jármű mögött - ennek hirtelen fékezése esetében is - meg lehessen állni."
De a leírtak alapján te is:
"(3) A jármű sebességét hirtelen fékezéssel csökkenteni csak abban az esetben szabad, ha ezt a személy- vagy vagyonbiztonság megóvása szükségessé teszi."
Egyébként pont a vonal előtt 1cm vel sikerült megallnom.
6# sárga lámpán áthaladni veszélyezteti a személy és vagyonbiztonságot nem? Csomoan a sarganal már indulnak simán belehajthatam volna valakibe

Nem.
A sárga lámpára ezt írja a kresz:
"ha azonban biztonságosan megállni már nem lehet, az útkereszteződésen mielőbb át kell haladni;"
Az, hogy vészfékezve sikerült 1 centire megállnod a vonaltól, nem igazán a "biztonságos megállás" kategória.
Egyébként van pár másodperc kiürítési idő, azaz amikor a te lámpád piros lesz, utána csak néhány másodperc múlva kap piros-sárgát a másik irány, szóval ha valaki esetleg lendületből átrongyolna a piros-sárgán, te már nem leszel a kereszteződésben, akkor sem, ha a sárga jelzés alatt hajtottál be a kereszteződésbe.

@9
Igen, ilyen az általam eddig látott lámpák 99.99%-a. Egy nem. Miskolcon a pláza és a parkoló között.
Még villog a gyalogoslámpa, de már zöld a Madarász Viktoron lévő. Egyszerre sárga a kettő
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!