Nagyobb sebesség alacsonyabb fokozatban?
Egyik autos videovan azt emlitettek maximalis sebesseget 5-os fokozatban lehet elerni, 6-os fokozatban par km/h-val alacsonyabb, ebben lehet valami?
1.2-es turbo benzin autorol van szó, elvileg a 6-os fokozat valami autópálya fokozat, nem tudom mit jelent pontosan
A teljesítmény a fordulatszámtól függ.
Sok autónál lehetséges, hogy a legnagyobb fokozatban olyan alacsony a fordulatszám és emiatt kevés a teljesítmény, hogy nem tud továbbgyorsulni egy adott sebességnél.
Az enyém ugyan dízel, de a 6.-at nem csak autópályán használom. 90 km/h-nál 6.-ban pont nyomatékmaximumon van a motor. Egyáltalán nem erőlködik. Ha kell innen is gyorsulna tovább.
A maximális, papíron 210-220-as végsebességét hogy őszinte legyek soha nem próbáltam még ki, mivel Magyarországot még soha nem hagytam el vele, lezárt pályát meg nem volt kedvem még bérelni.
De! Ha az arányokat nézem, márpedig a váltó áttétele adott fokozatban fix, 220 km/h-s sebességnél 6.-ban 4000 lenne a motorfordulat. Pont itt van a teljesítménymaximum is. 5.-ben ez már nagyon a tiltás (~4800) közelében lenne. Tehát valószínűbbnek tartom, hogy az enyém 6.-ban éri el a csúcssebességét.
Hangsúlyozom, hogy az enyém! Mivel minden motor karakterisztikája más. Minden váltó áttételezése már. Logikus az is, amit írsz. Így nem tartom kizártnak, hogy van olyan autó, ami 5.-ben tudja csak elérni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!