Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Honnan tudhatnám meg biztosan,...

Honnan tudhatnám meg biztosan, hogy képes ennék autót vezetni?

Figyelt kérdés

Elmúltam 30, de még mindig nincs jogosítványom. Ez különösebb gondot nem okoz, Budapesten élek, és nincs rá szükségem a mindennapokban, viszont felmerül rendszeresen, hogy azért jól jönne. Most lenne is időm foglalkozni vele.

Viszont a gond, nem tudom, van-e értelme belefognom. Szellemi szinten talán nem gond az egészet megértenem, viszont van egy izombetegségem, ami miatt kevésbé bírom a fizikai megterhelést, hamarabb elfáradok, főleg ha hosszabb ideig tart és alacsony intenzítású (értsd: ha pl. percekig kell csavaroznom, elfárad a kezem, görcsölni kezd). Nem tudom, egy autó vezetése mennyire megterhelő (pl. folyamatosan a korményon tartani a kezemet stb.)

2023. márc. 6. 08:32
1 2 3
 1/27 anonim ***** válasza:
36%
Van egy pár izom, amit sehol máshol nem használ az ember, csak vezetés közben. Azok mindenkinek elfáradnak egy ideig van izomláz benne vezetés után. Szerintem ha elmondod az orvosnak az alkalmasságin, ő meg fogja mondani hogy lehet-e így vezetned. Szerintem nem nagy gond.
2023. márc. 6. 08:36
 2/27 anonim ***** válasza:
100%

Ha nem bírnád, akkor valószínűleg az önálló életvitelre is képtelen lennél.

A kormányzáson és az indexen kívül, gyakorlatilag minden automatizálható egy középkategóriás autóban is, így van két szabad kezed, amit tudsz váltogatni a kormányzásra.

2023. márc. 6. 08:36
 3/27 anonim ***** válasza:
89%

"Azok mindenkinek elfáradnak egy ideig van izomláz benne vezetés után."

Ez érdekes... napi 1000 km levezetése után, vagy mikor a nulláson dugó van és másodpercenként kell kuplungolnom, se volt még soha izomlázam a vezetéstől.

A mai autók már elég kényelmesek. Még a legolcsóbb belépő szintű városi kisautóban is van szervokormány, fékrásegítés. Tehát még parkolási manővereknél sem kell belekapaszkodni a kormányba, vagy izomból taposni a féket mint annó a Ladákon.

De szerintem is az a legjobb, ha elmész a háziorvosodhoz és kikéred erről a véleményét. Úgyis neki kell majd papírt adnia, hogy alkalmas vagy-e vezetésre, vagy sem. Erről ő dönt, az ő felelőssége.

A szellemi szint meg nem egy nagy dolog. Nem kell hozzá agysebész diploma vagy 140-es IQ. Ha valaki egy általános iskolát el tudott végezni, ez is menni fog. A nagy része teljesen logikus és józan paraszti észre alapoz.

2023. márc. 6. 08:45
 4/27 anonim ***** válasza:
100%
Amennyiben ez a betegséged volt már kezelve, úgy szakorvos véleményét is kikérheted a vezetéssel kapcsolatban.
2023. márc. 6. 08:48
 5/27 anonim ***** válasza:
49%

Ha autómata váltósat veszel akkor tulajdonképp minimális a fizikai megterhelés. Manuálisnál sem nagy, de ott többet kell használni a jobb kezedet és a bal lábadat. Automata váltósnál csak a jobb lábadat használod, illetve váltani is csak 1x kell, meg 1x ha tolatni akarsz.

Szervo miatt a kormányt is könnyű tekergetni. Nem szabadna hogy gondot okozzon.

2023. márc. 6. 08:53
 6/27 anonim ***** válasza:
100%
Sok mindentől volt már izomlázam de vezetéstől még nem.
2023. márc. 6. 08:55
 7/27 krwkco ***** válasza:
95%

Autóvezetésnél a legállandóbb statikus terhelés a gázpedál nyomva tartása. A többi vagy időszakos és dinamikus (pl. kuplungkezelés) vagy változtatható (pl. kormányfogás).

Ha a hasonló statikus terhelések okoznak gondot, akkor próbáld ki, hogy egy kis gumilabdát folyamatosan és enyhén nyomva tartasz mondjuk 10 percig, miközben a lábfejed letámasztott sarokkal "gázpedál kezelő" állásban van. Vagy még jobb egy elektromos varrógép pedálja.

Ha ez kórósan nehezen megy, izomfájdalmat okoz, akkor a vezetéssel is lesznek problémáid.

2023. márc. 6. 09:38
 8/27 krwkco ***** válasza:
kórosan
2023. márc. 6. 09:39
 9/27 anonim ***** válasza:
0%
#7 gázpedált sem kell sokszor folyamatosan nyomni, manapság minden 2. autóban van tempomat.
2023. márc. 6. 09:44
 10/27 krwkco ***** válasza:
92%
És pl. az oktatási órákat tempomattal fogja a kérdező levezetni?
2023. márc. 6. 09:51
1 2 3

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!