Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » A négyévszakos autógumi...

A négyévszakos autógumi anyagát tekintve melyikhez áll közelebb?

Figyelt kérdés

A téli, vagy a nyári gumihoz, vagy lágyságát tekintve a kettő között van valahol félúton?

Hogyan viselkednek esőben? A nyári gumikkal elég rosszak a tapasztalataim esőben. A télieket biztonságosabbnak tartom a vizes úttesten.

2023. febr. 23. 13:54
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:
Amit esőben imádtam mert disznónagyot lehetett vele kanyarodni az a Toyo T1R volt (Nem keverendő a TR1-el!!!!)
2023. febr. 23. 22:04
 12/19 anonim ***** válasza:

Húú, azért vannak itt érdekes dolgok...

Eleve amint esik, a nyári elvérzik a 4 évszakossal szemben, mivel nincs rajta barázda. A nyári az egy helyen jó, nyáron, amikor meleg van és szárazság, meleget már 5-10 fok-tól számolhatod. Amint esik, elkezd csúszni, mivel nincs rajta barázda, ami megfogja. Illetve a hidegben kikeményedik és olyan lesz, mint a bakelit, tehát ott sem jó.

Ha télit használnál nyáron, azzal az a baj, hogy túl lágy, kenődik az anyag a melegtől és a légellenállása is nagyobb = több fogyasztás. Értem, amire célzol, de itt pontos hőmérsékleti határokat nem tudunk. Értelemszerűen, ha választanom kéne, akkor télivel járnék mindig, mert a tél a szélsőségesebb, oda kell több barázda, anyag stb...

Nyáron ilyen szempontból a rohadt meleg aszfalt, ami nem jó. Erre hivatott a 4seasons, ami lényegében egy téli gumi megspékelve nyári barázdákkal és olyan anyagokkal, hogy bírja mindkét évszakot. Számos teszt bizonyítja, hogy nem h beérik, sokszor jobbak, mint a szezonális gumik:

[link]

[link]

2023. febr. 24. 21:20
 13/19 anonim ***** válasza:

Aha, mert az esőhöz barázda kell ami nincs a nyárigumin?

Szólj nekik hogy vagdalják még be a gumit. :D

[link]

2023. febr. 24. 23:35
 14/19 A kérdező kommentje:

Van egy kis 1000-es kocsink is a háztartásunkban, azon durván 5 éve folyamatosan téli conti gumik vannak. Évi 10.000-20.000 km a futása és most kezdenek eltűnni róluk a télire való apró minták és most kezd egyre ridegebbé is válni az anyaga. Ezzel nagyon jó volt a fékhatás. Anno hóban is jól teljesített.

A kicsi kocsi a helyben szaladgálós téli-nyári, a nagyobbal megyünk a hosszabb utakra, futózunk, stb. évi kb. 10.000 km, leginkább csak nyári körülmények között. Melyik fajta gumi biztonságosabb esős úton, fékezés szempontjából, a téli vagy a négyévszakos?

2023. febr. 26. 08:14
 15/19 anonim ***** válasza:

13-as amit linkeltél az valami F1 gumi ? Mert ilyet hétköznapi autón nem nagyon láttam :D.

14:

Azt hogy melyik, azt a hőmérsékletben melyik a jó, azt nehéz megsaccolni. Egy biztos kánikula és szárazság - nyári, alacsony hőfok téli. Tehát a szélsőségeknél az aktuális évszaknak megfelelő a legjobb.

Az átmenetnél a 4évszakos veri mindet, illetve a saját évszakában megközelíti a legjobbakat.

2023. febr. 26. 14:16
 16/19 anonim ***** válasza:

#15 pontosan.

F1 ESŐgumi

De a mintázat az eléggé utcai jellegű. mert van aki szerint nincs a nyárigumin barázda és azért szar esőben, na ehhez képet ez meg kimondottan esőgumi. :)

2023. febr. 26. 14:37
 17/19 anonim válasza:

A négyévszakos nálam is bevált. Két autón, mindkettővel évi 10-15k futással. Viszont tapasztalatom alapján egyáltalán nem mindegy a gyártó! Azt javasolnám, hogy mindenképpen csak jó minőségűt (értsd ismert márkát) vegyél!

Michelin-nel semmi bajom. Azt észrevettem, hogy bizonyos körülmények közt igen, csúszkál, de ahogy többen írták, nyáron jobb mint a téli, télen meg jobb mint a nyári. Viszont nem jobb mint nyáron a nyári vagy télen a téli! (Ahogy mondani szokás, mindenre jó = semmire sem való.)

A másik kocsin Nokian, 4 évszakos gumik vannak. A kormányzott keréken nyáron mindkét oldalon felpikkelyesedett a széle, mindössze 1 év után! Elvittem egy gumishoz, hogy véleményezze. Azt gondoltam futómű beállítás gondja lesz, de nem! Azt mondta, hogy a Nokian valami skandináv gyártó terméke, ahol +40...50 fok nem igazán jellemző hőmérséklet arrafelé és szerinte az akár 80-120 fokos beton teszi tönkre. Ráadásul a kormányzott keréken nagyobb az igénybevétel is, és szerinte ez eredményezhet ilyet. Akkor rögtön át is raktam a két első kereket hátra. Azóta a most elől lévő gumi mintája is elkezdett gyepálódni. Úgy tűnik, hogy tényleg nem bírja a meleget az anyag.

Egyébként:

A téli nyáron, az anyagösszetétele miatt talán jobban kopik, és a mintázata sem optimális, ezért a fogyasztás valóban lehet nagyobb.

A nyári meg télen felkeményedik és a fékút emiatt hosszabb lehet. (Meg persze a mintája is más....)

Viszont, amit sokan elfelejtenek, hogy

1, csodát egyik gumi sem csinál! Egy jégfolton ha megcsúszol, akkor lehet rajta tundra gumi is, akkor is elszállsz!

2, régen nem volt dedikált téli, meg nyári gumi, ráadásul azok még diagonál szálszerkezetesek voltak, fele olyan szélességgel mint a mai gumik és akkor is közlekedtek autóval!

3, nem azt mondom, hogy teljesen értelmetlen foglalkozni vele! Amit az ember meg tud, azt persze tegye meg a saját és családja biztonsága érdekében(!), de nagyon sokan túlmisztifikálják ezt a téli-nyári gumi kérdést. Értsd, valóban nem mindegy, hogy 50 méteren állsz meg, vagy 40 m-en, de sokan átesnek a ló túloldalára, és bízva abban, hogy téli gumira váltott azt hiszi, hogy megáll majd 5 méteren belül. Hát rossz hírem van, NEM fog!!!!!

2023. ápr. 3. 20:18
 18/19 anonim ***** válasza:

17, azért a "Ahogy mondani szokás, mindenre jó = semmire sem való.)" kijelentés elég erős, abban a tekintetben, hogy a magyarok nagy része egy gumival jár minden évszakban (téli vagy nyári, az is kopott). Ennek tekintetében a 4évszakos legalább helytáll mindegyik környezetben, szóval mindenképpen jó választás. Én közel 3 éve járok Vredestein Quatraccal, kopása minimális és minden környezetben megbízható volt.

Az biztos, hogy a defenzív és előrelátó vezetés 99%-ban fontosabb, mint a gumi.

2023. ápr. 5. 12:39
 19/19 anonim válasza:
18: 17 vagyok, teljesen egyetértek veled!
2023. ápr. 5. 18:59
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!